(O KNJIGI) Piran je ljubezen

Zvezdana Bercko Zvezdana Bercko
27.08.2022 06:10

Sedem zanimivih zgodb vas bo popeljalo v bogato zgodovino Pirana. Morda boste v njih našli tudi svojo zgodbo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Založba: Didakta, Ilustracije: Bojan Jurc, Leto izida: 2022, Vezava: trda, Število strani: 80, Cena: 19,99 evra

Ste - tako ali drugače - zaljubljeni v Piran? Niste edini, še zdaleč ne. Tudi Barbara Habič in Slavko Pregl sta. "V Piran sva se zaljubljala počasi in usodno. V njem sva našla svoj drugi dom in svoj mediteranski gen. Hraniva se z njegovimi zgodbami. O tem govori najina knjiga," sta o svoji knjigi zapisala avtorja, priznani pisatelj, založnik in urednik Slavko Pregl, dobitnik številnih nagrad za mladinsko literaturo, ter mladinska pisateljica Barbara Habič.

Knjiga Piran: zgodbe in legende je zbirka sedmih lokalnih piranskih zgodb in legend, ki bralke in bralce popeljejo v bogato in razgibano kulturno zgodovino najbolj znanega slovenskega obmorskega mesta. To so Jeza svetega Jurija, Pusti, naj govorijo, Pošast v solinah, Plavajoči Kristus, Galjot in lepa Nereida, Strašna pomorska bitka in Vragova muzika. Zgodbe krasijo ilustracije Bojana Jurca, spremno besedo je zapisal Zorko Bajc, piranski župnik.

"Ko sem bil leta 2000 imenovan za župnika v Piranu, o Piranu nisem vedel čisto nič. Poznal sem ga le z razglednic in sanjalo se mi ni, kaj vse se skriva v tem srednjeveškem mestecu, kjer imaš občutek, da je ves polotok ena sama velika streha, ki ga pogledaš z vrha hriba. Utrip mesta začutiš šele, ko se spustiš v ozke uličice," je zapisal Bajc. "V teh dobrih dvajsetih letih sem slišal mnogo starih zgodb, tako od prvotnih prebivalcev Pirana, ki so morali Piran zapustiti, še preden sem se rodil, kot tudi zgodb novih prišlekov, ki so to mesto vzeli za svoje. In zgodbe se pišejo in ustvarjajo tudi v tem času ... Piran je dandanes živahno mesece, tu lahko srečaš najrazličnejše ljudi, ki pa imajo nekaj skupnega: vsi so zaljubljeni v to staro mestece, v njegovo enkratnost, lepoto, njegovo zgodovino in umetnost. Sedem zanimivih zgodb vas bo popeljalo v bogato zgodovino Pirana. Dobro jim prisluhnite ter se jim prepustite in morda boste v njih našli tudi svojo zgodbo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta