Patrick Swayze: Najslavnejši duh bi praznoval 70 let

Denis Živčec Denis Živčec
27.08.2022 06:05

Te dni smo se spet spomnili nanj. 18. avgusta bi namreč praznoval 70. rojstni dan, pred očmi pa še vedno imamo podobe shiranega, bledega in pretresljivo krhkega zvezdnika.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vsi smo si želeli lončariti z njima. Demi Moore in Patrick Swayze v filmu Duh
Profimedia

Hollywood ni več enako šarmanten, odkar njega ni. Morda še vedo neviden hodi med nami, tako kot v Duhu, enem svojih najbolj znanih filmov, a najverjetneje je odšel v svetlobo. Druge razlage ni, zakaj se je moral eden najbolj karizmatičnih in nadarjenih igralcev tako hitro posloviti. Še danes bi si kdo želel z njim sedeti za tistim lončarskim vretenom, za katerim se je po uničenju glinene vaze tako strastno ljubil z Demi Moore.

Te dni smo se spet spomnili nanj. 18. avgusta bi namreč praznoval 70. rojstni dan, pred očmi pa še vedno imamo podobe shiranega, bledega in pretresljivo krhkega zvezdnika, ki je še nekaj let prej veljal za enega najbolj postavnih in čednih na sceni.

Nič ni več enako. Slavno jezero iz Umazanega plesa je medtem presahnilo, a se vrača. 
Profimedia

Patrick Swayze je zaslovel leta 1987 s filmom Umazani ples. Zaigral je tudi v številnih drugih filmih in televizijskih nadaljevankah ter bil leta 1991 na podlagi ankete revije People razglašen za najbolj privlačnega moškega. Leta 2009 je izgubil boj z rakom na trebušni slinavki.

Mama ga je psihično zlorabljala

Swayze se je rodil leta 1952 v Houstonu. Čeprav je igral ameriški nogomet, je že zgodaj v mladosti pokazal nadarjenost za ples in igro. Kariero je začel v baletu in nastopal tudi na Broadwayu, leta 1978 pa se je zaradi številnih poškodb povsem posvetil igranju. Prvič je nastopil v filmu o disko rolarjih z naslovom Skatetown USA, preden je zaslovel s filmom Umazani ples, ki pripoveduje ljubezensko zgodbo med dekletom (Jennifer Grey) na počitnicah s starši v newyorškem gorovju Catskills in starejšim učiteljem plesa (Swayze). Igral je tudi v filmih Odpadniki, Grandview USA, Rdeča zora, Duh in Peklenski val.

Za vlogo v Umazanem plesu je bil nominiran za zlati globus, prav tako za vlogi v filmih Duh (iz leta 1990) in Hvala za vse (iz leta 1995). V Duhu je nastopil z Demi Moore in Whoopi Goldberg, slednja je prejela oskarja za stransko vlogo, film pa je nominiran tudi za najboljši film leta. Leta 2001 je nastopil v filmu Donnie Darko, leta 2003 pa se je vrnil na deske New Yorka v muzikalu Chicago. Leta 2006 je v Londonu nastopal v muzikalu Fantje in punčke (Guys and Dolls).

Od leta 1975 je bil poročen s plesalko Liso Niemi, ob strani mu je stala vse do smrti. V zadnjih dveh letih življenja ga je kot pilotka iz Los Angelesa redno vozila na zdravljenje na Univerzo Stanford pri San Franciscu. Spoznala sta se zelo mlada, ko je bil on star 19 let, ona pa 15. Igralec je umrl star 57 let, več kot poldrugo leto je bolehal za rakom na trebušni slinavki. Kljub bolezni pa je posnel več epizod TV-nanizanke The Beast. Z zdravjem je imel težave že prej, leta 1998 si je med snemanjem filma v nesreči pri jahanju zlomil obe nogi. Bil je verižni kadilec, spopadal se je tudi z odvisnostjo od alkohola. Sredi 90. let se je zdravil in za nekaj let zapustil Hollywood.

Ob deseti obletnici njegove smrti se je žena Lisa odločila razkriti nekaj novih podrobnosti o življenju pokojnega moža. V dokumentarnem filmu I am Patrick Swayze trdi, da je igralca kot otroka psihično zlorabljala njegova mama. "Znala je biti zelo nasilna," je dejala. Patrick je bil drugi od petih otrok, ki so se rodili Patsy in njenemu možu Jesseju.

Po svoji mami je igralec podedoval ljubezen do plesa, saj je bila Patsy dobro znana koreografinja in učiteljica plesa, imela pa je tudi svojo plesno šolo, v kateri so se učile številne z emmyjem in tonyjem nagrajene zvezde. Ure plesa je kmalu začel obiskovati tudi Patrick, in kot trdi Lisa, so Patsyjina obsedenost s perfekcionizmom in njena visoka pričakovanja pogosto pripeljali do fizične zlorabe.

V intervjuju za People Lisa trdi, da ji je Patrick priznal, da ga je mama v otroštvu pogosto tepla. Reviji je razkrila tudi to, da je Patrick v privatnem življenju velikokrat povedal, kako ga je mama na njegov 18. rojstni dan udarjala, preden ji je njegov oče dejal, da se bo od nje ločil, če še kdaj položi roko na njunega sina. "Potem ga ni nikoli več udarila," pravi.

Z leti se je Patsy spremenila, saj naj bi bila ugotovila, da če želi ostati v življenju svojega sina, mora spremeniti svoje vedenje. In ga tudi je. S Patrickom sta si ostala blizu, z Liso pa sta ostali v tesnem odnosu tudi po njegovi smrti. Zaradi zapletov po kapi je umrla septembra 2013, v 86. letu starosti. "Bila je zapletena ženska z neverjetno življenjsko silo. Patrick jo je imel zelo rad in jo je spoštoval," se spominja igralčeva vdova.

Bolezen je Swayzeja povsem izžela in pri 56-ih iz njega naredila starca. 
Profimedia

Jezero iz Umazanega plesa

je presahnilo

Umazani ples (Dirty Dancing) je bil film, ki je Swayzeja zapisal med zvezdnike A-liste, a Swayze ni bil prva izbira za glavno vlogo. Režiser Emile Ardolino je namreč zanjo najprej želel angažirati Vala Kilmerja, a Kilmer je vlogo zavrnil, saj se je bal, da bi ga zaradi nje imeli samo za vročega tipa, njegovih igralskih sposobnosti pa ne bi nihče opazil. Patrick je vlogo takoj sprejel, jo vrhunsko odigral in danes si v njej ne predstavljamo nobenega drugega igralca. Kilmer je bil prav takrat slaven zaradi vloge v filmu Top Gun, ki so ga posneli leto pred Umazanim plesom.

Neločljivo povezana s tem filmom ostaja Jennifer Grey. Igralka je leta 2020 praznovala 60. rojstni dan. Danes je videti precej drugače. Po nizu lepotnih in drugih operacij je iz Hollywooda skoraj povsem izginila, pozabljena pa ni. Jennifer, rojena Newyorčanka, je hči oskarjevca Joela Greya ter plesalke in igralke Jo Wilder. Pred kamere je prvič stopila pri 23 letih, Swayzeja, s katerim še danes veljata za enega od zlatih filmskih parov, je spoznala med snemanjem filma Rdeča zora leta 1984. Takrat se ji še sanjalo ni, da bosta kmalu posnela enega najbolj znanih in gledanih filmov vseh časov. Vse prej kot to, sploh se nista ujela in sta se večkrat sprla, zato ni bila prav nič navdušena, ko je na avdiciji za Umazani ples izvedela, da bo on v glavni moški vlogi. Tudi med snemanjem Umazanega plesa sta se neprestano pričkala, ona je celo nekajkrat zajokala ali pa prasnila v nenadzorovan smeh, a k sreči napetosti nista prenesla na filmski trak. Za snemanje filma so porabili šest milijonov dolarjev, zaslužili pa so jih 214 milijonov. Umazani ples je postal prvi film, ki so ga za domačo rabo, torej na videokasetah, prodali več kot milijonkrat. Kasneje je Greyeva zaigrala v več filmih, a njena slava je hitro začela bledeti. Začela je pretiravati z lepotnimi popravki. Nekoč je dejala, da je v operacijsko sobo vstopila kot zvezda in jo zapustila kot popolna neznanka.

Zanimiva je tudi zgodba o Gorskem jezeru, v katerem so posneli nekaj najbolj znanih kadrov Umazanega plesa. Leta 2008 je jezero usahnilo in brez vode ostalo več kot desetletje, a poleti 2018 se je začelo ponovno polniti, kar je presenetilo tako domačine kot obiskovalce.

Bližnja koča, pravzaprav hotel Mountain Lake Lodge, je še danes prava meka za goreče oboževalce Umazanega plesa, ki potujejo v letovišče Pembroke v Virginiji, da bi si ogledali različne znamenitosti, predstavljene v filmu. V tej stavbi sta v filmu bivala Baby in njena družina, tam je tudi paviljon, kjer so gostje obiskovali plesne ure. A jezero, v katerem sta Patrick Swayze in Jennifer Grey vadila svoj slavni plesni dvig, ni več takšno, kot je bilo. Gladina se je prvič znižala leta 1999, se nekoliko dvignila leta 2003, leta 2006 se je znova znižala in do leta 2008 je bilo jezero popolnoma izsušeno. Zdaj se območje počasi spet polni in obiskovalci so navdušeni, saj ni bila izsušena pokrajina nič več kot travnik in ni z ničimer spominjala na čase stare slave.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta