Pirova zmaga

Aleš Kocjan
23.02.2019 06:33

Četudi se na prvi pogled zdi, da je obrambni minister Karl Erjavec požel svojih pet minut slave, ker mu je premier Marjan Šarec "dovolil" prekinitev drugega oklepniškega "posla stoletja", je treba vedeti, da gre za vse kaj drugega kot to.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Ne gre za politično zmago posameznega ministra, ne gre za zmago vlade, še najmanj za zmago zunajvladne partnerice Levice, ki je v četrtek brž pohitela z izjavo, da so se "za to borili dve leti". V resnici gre za Pirovo zmago vojaške stroke nad politiko prejšnjega vodstva obrambnega ministrstva z Andrejo Katič na čelu, ki je v izdihljajih mandata hitela s postopki, da bi v okviru finančnih zmožnosti in pod težo pritiskov velikih zaveznikov v zvezi Nato čim prej sprožila postopke za nujno opremljanje Slovenske vojske. Cilj prejšnje ministrice in Socialnih demokratov je najverjetneje bil zakoličiti projekt še pred volitvami, da bi imeli kaj pokazati javnosti in da bi se tudi zapisali v zgodovino kot garnitura, ki je kot prva po fiasku s Patrio v prejšnjem desetletju uspela zagnati kompleksne procedure za začetek modernizacije Slovenske vojske. Naglica pa je terjala svoj davek. Vrh vojske je že v letu 2017 začel opozarjati, da zastarela taktična študija iz leta 2005 ne daje ustreznih odgovorov o vojaških potrebah na sodobnem bojišču in da v resnici potrebujejo opremo, ki bo precej dražja od omejitev, v okviru katerih si je na vso moč prizadevalo vodstvo ministrstva s Katičevo projekt zastaviti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta