Podnebni štrajk se nadaljuje: Od eko modnih revij do novih kolesarskih stez in debat o sončni energiji

Kristina Božič
26.10.2019 06:19

Štirinajst krajev po Sloveniji je pred mesecem dni zaznamoval podnebni štrajk. Od Ilirske Bistrice vse do Ormoža so mladi našli lastne izraze, da so na glas sporočali mar nam je za svet. Kje so in kaj počnejo mesec dni kasneje?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Podnebni štrajk v Brežicah
Kaja Nakani

Ljudje migrirajo, ker podpiramo korporacije, ki smetijo njihov dom za naše srajce! je sporočal eden od transparentov, ki so jih mladi oblikovali v Brežicah. Pomembno vlogo vozlišča in srečališča je igral in jo še naprej ima brežiški mladinski center, pove študent arheologije Timotej Pavlin, ki je sodeloval pri organizaciji podnebnega štrajka, ki se ga je 27. septembra udeležilo okoli 150 ljudi. Pred tem so poleti organizirali živo knjižnico in razstavo, da bi opozorili na požare v Amazoniji, ki so uničevali največji deževni gozd na svetu. V zadnjem mesecu so postavili na noge idejo članice gibanja Mladi za podnebno pravičnost Viktorije Kos, da bi lahko organizirali izmenjevalnico oblačil. Mesečnemu dogodku v mladinskem centru želijo zdaj dodati še kulturne in izobraževalne vsebine.
"Radi bi pripravili tudi izobraževanja o okoljskih in podnebnih vprašanjih za šole, okrepili našo skupnost in se povezali z aktivisti v Krškem in Sevnici," našteva Timotej Pavlin. Iz začetne skupine petih zares angažiranih mladih se je skupina razširila za dvakrat. "Rekel bi, da je podnebni štrajk vsekakor uspel. Relativno zasanjanost našega kraja smo vsaj nekoliko vzdramili," pove Brežičan, da so na podporo naleteli med krajani, učitelji in upokojenci, z občine pa odziva ni bilo. Med protestniki sta bila tudi Brežičana, ki sta ponosno držala transparent z napisom: Tu sva, ker imava šest vnukov in dva pravnuka, ki jih imava zelo rada! Zaslužijo si lepšo prihodnost.
"Individualne spremembe so pomembne. Vemo, da so premalo, a so nujne," pravi Timotej Pavlin, da v večinoma kmečkem okolišu mnogi izkušajo segrevanje podnebja na njivah, ki jih obdelujejo z lastnimi rokami. "Vprašanje, ki ga bomo v prihodnosti morali odpreti, je zagotovo brestaniška termoelektrarna," pojasni študent, in da je sončne elektrarne mogoče videti v mestu zgolj na posameznih hišah. Skupnostnih sončnih elektrarn, kakršno so postavili na Jesenicah, ni. "A vemo, da so solarni paneli vezani na pridobivanje redkih kovin, ki jih po navadi v izkoriščevalskih razmerah izkopavajo otroci v Afriki," poudari, da je treba biti pri zahtevah po pravičnosti dosleden, upoštevati vse globalne posledice in že obstoječe neenakosti in izkoriščanja. "Vemo, da ni enostavnih rešitev, a o tem se moramo začeti pogovarjati."

Podnebni štrajk v Novem mestu.
Tilen Hudelja

Druženje, razumevanje, delovanje

Nika Gradišek opisuje pohod po mestu. To je bilo najbolj nepozabno - ko so jih ljudje na promenadi ob Savinji ustavljali, jim ploskali in vzklikali v podporo. Dijakinja I. gimnazije v Celju se je marca na prvi podnebni štrajk odpeljala s sošolkami in sošolci v Ljubljano. "Tokrat pa smo si rekli, da glede na to, da Celju onesnaženost okolja ni tuj pojem, zakaj ne tudi v Celju?" pojasni.

Podnebni štrajk v Celju.
Matjaž Pinter
Podnebni štrajk na Ptuju.
Lara Hanželič
Podnebni štrajk v Ilirski Bistrici.
Klemen Bergoč
Delavnica za pripravo na podnebni štrajk v Litiji.
Maša Cvetežar

Še več nas bo in še bolje bomo pripravljeni

V Kopru so se za septembrski podnebni štrajk povezali z lokalnimi društvi pa s srednjimi in osnovnimi šolami. Na nekaterih šolah so na dan protesta organizirali posebne vsebine s poudarkom na zaščiti narave in podnebni krizi, opiše Hana Hanžek Turnšek, ki je sodelovala že pri organizaciji podnebnega protesta marca. Doda, da je bilo tokrat morda nekaj manj ljudi, a da je bilo neštetokrat boljše vzdušje. "Bilo je sijajno in odlično smo sodelovali," poudari študentka, da je bilo pri tem ključno, da so vsi skupaj ustvarili dogodek.

Podnebni štrajk v Kopru.
Mladi za podnebno pravičnost Koper
Podnebni štrajk v Novi Gorici.
Nik Velikonja
Podnebni štrajk v Ormožu. 
Aljoša Širovnik Vičar
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta