(POGLED IZ PENZIONA) Bolšji sejem na Glavni trg!

V času mask, umivanja rok in obvezne medsebojne razdalje se izza na prvi pogled nevidnega, a gostega zastora dogaja marsikaj. Vse, kar nam trenutno ni vidno, bo imelo bolj ali manj hude posledice. Včasih čudežno prodre kaj skozi ta zaslon, denimo Počivalškovi nakupi ventilatorjev. Takrat slišimo: "Pa saj to je za splošno dobro." Nakar spet umivanje rok in obvezne maske ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Pri nas je tako pospešeno tekla obnova Glavnega trga in začetka Koroške. Kdor ne pozna Maribora: Glavni trg je bil nekoč vrh čudovitega spleta trgov na levem bregu Drave, katerega ubranost je pokvaril Kanglerjev Trg Leona Štuklja. Bil je tudi prvo prometno krožišče daleč naokrog, ko nihče ni mogel niti slutiti, kako silno se bodo krožišča namnožila. Koroška cesta (da, cesta!) pa je bila glavna zahodna dovoznica v staro jedro mesto, za katero bi zdaj težko rekel, ali je sploh vsaj še ulica. Ta trg in začetek ceste je bilo "treba" nujno razriti, čeprav jima ni nič manjkalo, in sestaviti na novo. Poslej bo to pešcona za kolesarje in druge dvokolesnike, denimo prdala brez izpušne cevi, skuterje, s kakršnim se vozi župan, do električnih skirojev, ki pa ne dosežejo več kot 30 km/h. Je to promet? V Mariboru ne. Promet so le avtomobili, vključno z rešilci in gasilci, ki so jih, slednje, enostavno vrgli s Koroške ceste.
Idejo zdaj pripisujejo prejšnjemu županu Andreju Fištravcu, ki ga je, enako kot predzadnjega Franca Kanglerja, na zadnjih volitvah na listi SMC pod vodstvom Zdravka Počivalška premagal Saša Arsenovič. Bog vedi, od kod Fištravcu takšne blodnje, je pa znano, da je o tem že razmišljal sedanji podžupan Samo Peter Medved, strokovnjak za promet. Že takrat je načrtoval "severno obvoznico", tunel od Gosposvetske do Titove in Partizanske ceste. Velikih podvigov pa ni, dokler kriza ni res velika. Na tem se dela. Fištravec je za projekt Koroška zagotovil dva milijona evrov evropskega denarja, domnevno polovico, naš pa že raste v peti milijon.
Prihodnje leto naj bi zaprli še ulice ob bregu Drave, na Lentu od Sodnega do Vodnega stolpa. Vsekakor bodo uredili tudi vmesni Vojašniški trg in tako zaščitili ves "Arsenovičev imperij", ki se razprostira ob severni strani Glavnega trga, najbolj znan je Rožmarin, s središčem Maribor, gostilno in hotelom, do nekdanjega Radia na Koroški in Žičkega dvora na Lentu. Ostali s severozahoda Maribora bomo čakali na tunel kot Korošci na tretjo razvojno os in Primorci na drugi tir, vmes pa se bomo vozili po tri do štiri krat daljši poti in toliko večje bo onesnaževanje mesta. Namesto mimo lokalov se bomo vozili mimo številnih šol. Baje ima podžupan Medved le še en problem, kako umestiti v tunel vsaj eno krožišče. Hkrati bo iz predela Magdalena na Taboru, torej na desnem bregu Drave, naredil Schönbrunn. Drugi podžupan, arhitekt Gregor Reichenberg, načrtuje zaprtje Glavnega oziroma Starega mosta, ki naj bi bil, kar je v Pragi Karlov most. Če Glavni trg preimenujejo v Aleksandrov trg, bo Maribor mesto, kjer ni, da ni. Podžupanji sta še članici SDS in SD; kakor bo pač potrebno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta