(POGLED IZ PENZIONA) Enotni smo zmagali

Zmoremo še enkrat?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

In nam uspeva! Smo med najuspešnejšimi državami v boju z novim virusom, ki je napadel človeštvo, in med prvimi v Evropi se nam življenje vrača v normalne okvire. Ker je vlada, za katero ima v demokratični družbi vsakdo pravico, da jo ocenjuje po svoje, pravočasno izvajala vsa navodila stroke in smo se jih držali tudi vsi državljani. Izjemno delo je opravilo naše zdravstvo pa seveda tudi vse druge javne službe in njihovi zaposleni. Vsi smo se zavedali, da se borimo za življenja ljudi, tako upokojenci, ki smo disciplinirano od doma po medijih spremljali dogajanje, kot tisti, ki so bili na svojih delovnih mestih obremenjeni, kot še nikoli doslej.
Kar verjeti pa v teh dveh mesecih nisem mogel, kako neodgovorno so reagirala vodstva drugod po svetu, predvsem v Veliki Britaniji, ZDA, Braziliji, in kako visoko ceno zdaj plačujeta za to njihovo prebivalstvo in gospodarstvo. Medicinska znanost bo virus premagala in zagotovo bomo kmalu proti njemu dobili cepivo. Tisto, proti čemur bo boj dosti bolj dolg in negotov, so globalna gospodarska kriza in njene posledice. Prvič v zgodovini industrijske družbe in globalnega gospodarstva krize ni sprožil človek sam, z vojnami in napačnimi gospodarskimi in finančnimi odločitvami, ampak nam jo je povzročila živa narava, tako da se bomo morali mnogo bolj kot doslej zavedati, da smo njen neločljivi del.
V boju z gospodarsko krizo je seveda vedno problem, da ekonomska znanost ne ponuja tako čvrstih strokovnih osnov za njeno premagovanje, kot jih je medicinska v boju z virusom. Med temi, ki obstajajo, pa je vedno možna izbira tistih, ki so bliže politični opciji, ki je v posamezni državi na oblasti, zato to povzroča politične konflikte in nestabilnosti, ki so že v preteklih gospodarskih krizah upočasnile njihovo premagovanje. Takšno izkušnjo imamo tudi v Sloveniji v boju s krizo pred dvanajstimi leti, zato bo tokrat pomembno, ali smo se iz nje kaj naučili, da se bomo sposobni poenoteno, kot v boju z virusom, odločiti za najboljše rešitve. Napovedi za Slovenijo so ta trenutek kar ugodne. Napovedujejo nam šestodstotni padec BDP letos in le nekoliko manjšo rast že prihodnje leto. Podobno velja tudi za Evropsko unijo, kjer so se že pojavili konflikti med državami, ki so bolj prizadete, in tistimi, ki so manj, pomembno pa bo tudi soglasje, da se protikrizni ukrepi usmerijo v razvoj trajnostnega gospodarskega razvoja. Po Veliki Britaniji pa kriza udarja mnogo močneje, bojda bo najhujša v zadnji 300 letih. Podobno tudi v ZDA gospodarstvo bije plat zvona, posledic pa gotovo ne bo mogoče premagati le s trgovinskimi vojnami, s katerimi je predsednik Trump dvigoval gospodarsko rast doslej.
Lahko seveda ne bo nikjer po svetu, toda bodimo optimisti in tako kot doslej bomo tudi to krizo premagali. Upam pa tudi, da z dovolj solidarnosti do vseh, ki jih bo najbolj prizadela. Pa da nam bo prizanesla tudi mati Zemlja. Proti virusom smo se sposobni boriti, kot se je že zgodilo pred stoletji, pa nam je naš planet sposoben storiti tudi kaj hujšega: močan ognjeniški izbruh. Takrat sta prah in pepel za več mesecev po vsem svetu zakrila sonce. In tisto leto ni bilo pridelkov na poljih, zavladala je lakota, ki je terjala življenja. Smo se kot človeštvo sposobni pripraviti tudi na kaj takega?

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta