Pogled v prihodnost: Čez desetletje jih ne bo več

Gregor Grosman Gregor Grosman
04.01.2020 05:03

Ni treba biti pretirano star, da bi se spomnil videorekorderjev, radiokasetofonov, debelih papirnih telefonskih imenikov ali faksirnih naprav. Danes so praktično izginili iz našega vsakdana. Futurist Gihan Perera je za Yahoo Finance pomislil na nekaj stvari, ki jih danes redno uporabljamo, a jih morda že čez deset let ne bomo več.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Kot prvo stvar izpostavljajo kreditne kartice. Pri tem seveda ne trdijo, da več ne bomo plačevali z odloženim plačilom, le plastičnih kartic nam ne bo treba na vsakem koraku več nositi s seboj. Vse več uporabnikov že danes plačila opravlja brezstično s pomočjo mobilnikov, pametnih ur in druge nosljive elektronike, takšen način plačevanja pa bo v prihodnjih letih gotovo postal še bolj običajen. Kmalu morda sploh ne bomo potrebovali več nobene naprave, saj bodo plačilni sistemi delovali enostavno preko prepoznave obraza. Na Kitajskem to že deluje. Tudi gotovina ne bo povsem izginila, a finančni strokovnjaki napovedujejo, da bo že kmalu postala med trgovci najmanj zaželen in najdražji način poslovanja. Banke po vsem svetu v zadnjih letih opažajo zmanjšanje dvigov gotovine pri bankomatih in bančnih okencih, Avstralija pa naj bi bila prva skoraj brezgotovinska država že leta 2022, ko naj bi njeni državljani opravili zgolj dva odstotka plačil z gotovino.

Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta