(POPULARNO) Diana Ross: Osemdeset let, večjih od življenja

Denis Bende Živčec Denis Bende Živčec
30.03.2024 06:00

Diva, večja od življenja samega. S karizmo, ki je očarala generacije in milijonom deklic po svetu nasula dovolj zvezdnega prahu v oči, da so si tudi same drznile sanjati.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nič ne kaže na to, da bi se božanska Diana Ross kadarkoli umaknila z odrov. Preveč ljubi svoje občinstvo in glasbo nasploh.
Profimedia

Diva, večja od življenja samega. S karizmo, ki je očarala generacije in milijonom deklic po svetu nasula dovolj zvezdnega prahu v oči, da so si tudi same drznile sanjati o tem, da jih nekoč, nekje v življenju čaka nekaj podobno velikega in bleščečega. Ikona soula Diana Diana Ross je 26. marca praznovala 80. rojstni dan. Tako kultna je, da ji oboževalci pravijo kar "božanska gospa Ross".

Za številne današnje glasbene zvezdne je diva soula še vedno vzornica in z njo tudi sodelujejo v duetih. Hkrati se Diana Ross letos pripravlja na skorajšnjo serijo velikih nastopov.

Promocijska slika, ki so jo leta 1961 posnele legendarne The Supremes. Z leve: Mary Wilson,Barbara Martin, Florence Ballard in Diana Ross.
Profimedia

Diana Ross se je rodila 26. marca 1944 v Detroitu, industrijski metropoli ameriške zvezne države Michigan. V njenem rodnem mestu domuje tudi znamenita glasbena založba Motown. Založba je postala znana po izvajalcih Marvin Gaye, Stevie Wonder in The Temptations, ki so skupaj oblikovali značilen glasbeni pečat založbe. Zastopala je tudi skupino The Supremes, naslednico skupine The Primettes, ki jo je skupaj s še tremi dekleti ustanovila prav Diana Ross. The Supremes, v kateri so bile še Florence Ballard, Mary Wilson in Barbara Martin, so se kasneje preimenovale v Diana Ross And The Supremes, kar še danes nekateri navajajo kot šolski primer zvezdniškega egotripa v svetu šovbiznisa, kjer šteje le tisti, ki stoji v prvi vrsti, a kakor koli že, bile so najuspešnejši izvajalec založbe Motown Records in hkrati najuspešnejša ženska vokalna zasedba v ZDA. V tistem času je bilo glede popularnosti onkraj velike luže močno rivalstvo tudi z zasedbo The Beatles, Rossova pa je v sedemdesetih nato odšla po poti samostojne kariere. The Supremes soustvarile vrsto uspešnic, med njimi so zagotovo najbolj poznane Stop In The Name Of Love, Where Did Our Love Go?, You Can't Hurry Love, Baby Love in druge. Zasedba je vključno z živimi ploščami izdala več kot 30 albumov in skoraj še enkrat toliko kompilacij.

Skoraj postala skrbnica otrok Michaela Jacksona

Rossova je s prvencem leta 1970 stopila na pot kariere, ki traja več kot 40 let, najbolj poznane pa so pesmi Upside Down, Chain Reaction ali Endless Love, baladni duet, ki ga je zapela z Lionelom Richiejem. Med drugim je sodelovala tudi pri projektu za lačne v Afriki USA for Africa.

Po več kot dveh desetletjih sodelovanja je Rossova zapustila založbo Motown in se preselila k založbi RCA, kjer je požela velik uspeh z uspešnico Why Do Fools Fall In Love. Prav tako uspešen je bil tudi album Silk Electric, na katerem je bila tudi pesem Muscles, ki jo je napisal in bil njen producent nihče drug kot takrat nadobudni Michael Jackson. V poznih 80. letih minulega stoletja je glasbena kariera Diane Ross stagnirala. Glasbenica jo je poskušala oživiti z vrnitvijo k založbi Motown in osredinjenjem na pop in disko uspešnice, a se poskus nadgradnje slavnih dni Supremes in oživitve skupine ni izkazal za uspešnega.

Najkasneje do preloma tisočletja je okoli grammyjevke in prejemnice predsedniške medalje svobode (The Presidential Medal of Freedom), najvišjega civilnega odlikovanja v ZDA, vse bolj ali manj potihnilo. Glasbenica tudi več kot 15 let ni izdala nobene nove pesmi. Vse do leta 2021. Pandemija covida-19 jo je vzpodbudila k pisanju, vajam in snemanju, kar se je končalo z albumom Thank You - mešanico svežega zvoka in njenega življenjskega dela. Diana Ross je album označila za "album ljubezni", dopolnjen s čustvenimi besedili in plesnimi aranžmaji. Pomen, ki ga Diana Ross še vedno ima v glasbenem svetu, se kaže tudi v tem, koga je pritegnila k sodelovanju pri 13 pesmih.

Tudi na odru se še vedno pojavlja z velikimi imeni. Konec avgusta bo na primer nastopila na kalifornijskem festivalu Fool in Love. Njeni oboževalci pri tem upajo na prav posebno ponovno snidenje, saj bo tam nastopil tudi Lionel Richie. Prav z njim v duetu je Diana Ross leta 1981 zapela uspešnico Endless Love.

Pestro je vselej bilo tudi njeno zasebno življenje. Sprva je bila romantično povezana s šefom založbe Motown Berryjem Gordyjem, s katerim ima hčerko Rhondo Suzanne, nato pa se je poročila z Robertom Ellisom Silbersteinom, s katerim ima dve hčerki, Tracee Ellis Ross in Chudney Ross. Nekateri menijo, da je prav njena zveza s šefom založbe navdihnila kultni muzikal Sanjska dekleta. Sredi osemdesetih se je poročila z norveškim milijonarjem Arnejem Naessom s katerim ima dva sinova, Rossa in Evana. Slednjega je imela pri starosti 44 let. Leta 2012 so jo aretirali, ker je vozila pijana, in jo za dva dni zaprli. Leta 2009 se je znašla sredi nenavadne zgodbe, ko so v Los Angelesu odprli oporoko Michaela Jacksona iz leta 2002, v kateri je kralj popa skrb za otroke prepustil materi Katherine. Če ta ne bi bila pri močeh ali ne bi živela, naj bi skrbništvo dobila Diana Ross, ki je bila zvezdnikova velika prijateljica.

Rada bere o kuhinji, vrtnarjenju in goji vedre misli

Skozi desetletja je dala veliko intervjujev, med drugim je za LA Times, na vprašanje, ali jo po vseh teh letih nastopanja še kdaj daje trema, odvrnila: "Ko sem bila šele na začetku v glasbeni industriji, sem očetu povedala, da sem živčna. Bil je tako čudovit. Pojasnil je, da je občutek živčnosti natanko tak kot občutek vznemirjenja. Zato vem, da karkoli sem čutila, je bilo to bolj vznemirjenje in veselje, ker sem želel le opravljati delo, ki je moja strast." Pravi, da obožuje občutek, ko se na odru poveže z očmi gledalcev in se njeno in njihovo veselje do glasbe srečata. Še vedno najraje izvaja zimzeleno popevko Ain't No Mountain High Enough, saj ji zveni kot molitev ali afirmacija. Na vprašanje, kakšna je po njenem popolna pop skladba, je odgovorila, da je to takšna, ki potuje iz srca izvajalca v srce poslušalca. Na obdobje sodelovanja z The Supremes in založbo Motown ima lepe spomine. "Motown je bil genij! Združil je vso to energijo in ustvaril glasbo, ki je prepotovala ves svet. Berry Gordy je imel vizijo, jaz pa tudi. Bili smo obkroženi s toliko talenta, kombinacija dela, harmonije in družine je rojevala stvari, ki so bile spektakularne takrat in so spektakularne še danes," pravi. Ko se je lotila samostojne kariere, je bilo le malo temnopoltih Američank, ki so doživljale tako veliko slavo. Je industrija z leti postala prijaznejša ali strožja do temnopoltih žensk? "Glasba nima barve. Odlična glasba je odlična glasba," je na kratko odvrnila. Lekcij se je naučila veliko, nekaj jih poskuša deliti tudi z mladimi izvajalci. "Bodite dober zgled. Bodite luč. Bodite veseli. Delajte svojo strast. Zabavajte se," jim polaga na srce. Ker je življenje pod žarometi naporno, je razvila nekaj spostitvenih ritualov. Pravi, da rada in dobro spi, pred spanjem bere knjige o pozitivnem razmišljanju, saj si želi v glavi imeti le lepe, vedre misli. Zelo povezana je s svojo družino, zlasti vnuki. Leposlovja ne bere veliko, bližje so ji vrtnarski in kuharski priročniki. Na televiziji poskuša gledati le pozitivne, zabavne reči, a je nekako mimogrede pristala tudi na Netflixu.

Zaradi značilne razkošne pričeske in dramatičnega modnega sloga je Diana Ross ena največkrat imitiranih pevk na svetu.
Profimedia

Pred glasbeno kariero je sanjala o tem, da bi postala modna oblikovalka, ukvarjala se je tudi z manekenstvom, obiskovala kozmetične tečaje in celo tekmovalno plavala. Pri petnajstih se je pridružila skupini Primettes, sestrski skupini moške zasedbe Primes. Ko so dekleta leta 1960 zmagala na talentšovu v Ontariu, jih je na avdicijo povabil Motown. V prvih letih skupine je Diana skrbela za pričeske in ličila članic, sama je kreirala in šivala tudi odrska oblačila. Leta 1961 je Florence Ballard izbrala ime Supremes, ker je na seznamu predlogov to bilo edino ime, ki se ni končalo z "-ettes". Nekatere članice so se bale, da jih bodo zamenjevali za moško skupino. No, zaradi odličnih skladb, izpiljenih nastopov in karizme Diane Ross se to v resnici nikoli ni zares zgodilo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta