Pred 50 leti v Večeru: Brežnjev: “Hladne vojne ni več”

01.07.2023 06:00

Dobri odnosi med Sovjetsko zvezo in ZDA trajen dejavnik mednarodnega miru.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

25. junij 1973

Spomenik Stanku Vrazu

OB 700-LETNICI ORMOŽA - Kulturne prireditve, posvečene 700-letnici Ormoža, so bile tudi to soboto in nedeljo. Akademik profesor dr. Anton Slodnjak je odkril včeraj spomenik ormoškemu rojaku pesniku Stanku Vrazu. V soboto zvečer so pripravili zelo uspel Vrazov večer. O njegovem delu in življenju je govoril dr. Anton Slodnjak. Dopoldne so obiskali tudi Vrazovo domačo v Cerovcu pri Ormožu in pripravili kulturni program. V stekleni dvorani vinske kleti v Ormožu so odprli v soboto razstavo del domačih likovnikov, v ormoški knjižnici pa razstavo del domačih literarnih ustvarjalcev. /.../ J.S.

 

25. junij 1973

Navdušeno o sporazumih

Leonid Brežnjev je sinoči izjavil, da je hladna vojna praktično končana. /.../. V daljši izjavi na ameriški televiziji je Brežnjev, potem ko se je poslovil od predsednika Nixona, toplo govoril o ameriškem narodu in predsedniku osebno. Človeštvo se je osvobodilo krutih okovov hladne vojne, čeprav je njene škodljive posledice še moč čutiti. ZDA in SZ so po zgodovinskih sporazumih, doseženi 1972 v Moskvi in pretekli teden v ZDA, stopile v novo obdobje sodelovanja in prijateljstva. /.../ Brežnjev je navdušeno govoril o sporazumih, ki sta jih sklenila z Nixonom med tem srečanjem, posebej o obveznosti, da bodo poskušali doseči 1974 nov sporazum o omejitvi jedrske oborožitve in sporazum, ki bi bil skladen s politiko zmanjševanja nevarnosti jedrske vojne. Soglasje o jedrski oborožitvi je zgodovinskega pomena, daje boljše obete za mir v svetu in poglablja ameriško-sovjetsko prijateljstvo. Krivdo za hladno vojno je pripisal obema stranema in dejal, da je ta vojna, ki je zastrupljala odnose, dolgo trajala. "Osnovni cilj vsega, o čemer smo se pogovarjali in o čemer smo se sporazumeli s predsednikom Nixonom pri mednarodnih odnosih, je trdna odločnost obeh strani, da bodo dobri odnosi med SZ in ZDA trajen dejavnik mednarodnega miru."

 

Veselje, ki mu ni bilo konca
Arhiv Večera

 

26. junij 1973

Čas Sutjeske

Ob proslavi 30. obletnice bitke na Sutjeski so v muzeju revolucije v Beogradu odprli razstavo Čas Sutjeske. Otvoritveni nagovor je imel Mijalko Todorović, predsednik zvezne skupščine. "Bitka na Sutjeski je prišla v zgodovino narodnoosvobodilne vojne in revolucije in v ljudsko izročilo kot najpomembnejša, najtežja in najslavnejša bitka. To je čas mednarodne uveljavitve narodnoosvobodilnega gibanja, čas temeljev nove socialistične Jugoslavije".

 

26. junij 1973

Zaželeni otroci

ODSTRANITI MORAMO VZROKE, KI STARŠE ODVRAČAJO DO ŽELJE PO OTROCIH - Pravica do svobodne in odgovorne odločitve o rojstvu otrok, o njihovem številu in o časovnem presledku med rojstvi je ena osnovnih človekovih pravic. To je uvodna ugotovitev resolucije o načrtovanju družine, na katero je Zora Tomič, republiška sekretarka za zdravstvo in socialno varstvo, večkrat opozarjala, ko je včeraj na tiskovni konferenci pojasnjevala osnutka resolucije in zakona o prekinitvi nosečnosti. O resoluciji in zakonu bo že v prihodnjih dneh stekla razprava v republiški skupščini, o problemih, ki jih obravnavata, pa se bo izrekla tudi širša slovenska javnost, saj bodo resolucijo predvidoma dali v javno razpravo. Poudariti velja prizadevanja, da bi bil vsak otrok zaželen. Prekinitev nosečnosti je pri tem le izhod v sili, v ospredje pa je postavljena zahteva za ustvarjanje ugodnih razmer za rojstvo in razvoj otrok. Odstraniti moramo torej vzroke, ki starše odvračajo od želje po otrocih, ti pa tičijo predvsem v neurejenih stanovanjskih razmerah, pomanjkljivem otroškem varstvu in nepopolnem zdravstvenem in socialnem varstvu matere.

 

26. junij 1973

Mirna dvakrat zlata

KONČAN EVROPSKI TENIŠKI KRITERIJ ZA MLADINCE IN MLADINKE V MARIBORU - Organizatorju evropskega mladinskega teniškega kriterija na igriščih v Ljudskem vrtu je včeraj končno uspelo zaključiti turnir. Dež, ki je v nedeljo zalil igrišče in onemogočil igralcem, da bi se pomerili v finalnih igrah, je sicer tudi včeraj nagajal, vendar se je tekmovanje le lahko končalo. Finalisti so prikazali zelo dobre igre in je škoda, da si jih ni moglo ogledati več ljubiteljev tega športa. /.../ Mima Jaušovec je po pričakovanju osvojila dve zlati medalji. Najprej med mladinkami do 18 let, kjer je v finalu dokaj gladko premagala Hradecko iz ČSSR s 6:3. 6:2, nato pa še med dvojicami. Skupno s Splitčanko Jelico Bralič je gladko premagala Hradecko in Kulhankovo s 6:0, 6:3. /.../

 

27. junij 1973

Castro v Jugoslavijo

Vodja kubanske revolucije Fidel Castro je sprejel povabilo predsednika ZKJ Tita in bo v kratkem obiskal Jugoslavijo. V Titovem imenu ga je povabil Stane Dolanc, sekretar izvršnega biroja predsedstva ZKJ, ki se je sestal s Castrom včeraj v Havani.

 

27. junij 1973

Domače anekdote - Mirko Japelj

Pred leti je v mariborskem Ljudskem vrtu nastopila sovjetska nogometna reprezentanca v zelo prijateljski tekmi proti NK Mariboru. Rezultat je bil za Mariborčane presenetljiv: 1:0 za "Maribor"! Zmagonosni gol je zabil takratni nogometaš Maribora Čeh. Te tekme nisem videl, pač sem pa takoj po njej srečal Japlja in ga vprašal, kako je bilo. Japelj je odgovoril: "En Čeh je premagal enajst Rusov!" DANILO GORINŠEK

 

28. junij 1973

Stisk roke tovarišem

Na včerajšnjem zasedanju občinske konference SZDL Maribor, ki je ustanoviteljica našega časnika Večer, so obrazložili in sprejeli predlog kadrovskih sprememb v uredništvu dnevnika. Dosedanji glavni urednik časnika Večer Milan Filipčič odhaja s 1. julijem na lastno željo v pokoj zavoljo zdravstvenih razlogov. Dosedanji odgovorni urednik Večera Drago Simončič pa odhaja na novo delovno mesto, in sicer za glavnega direktorja organizacije združenega dela založbe Obzorja Maribor. Na mesto novega glavnega urednika Večera je do izteka tega mandata, to je za dobo enega leta, občinska konferenca SZDL Maribor imenovala urednico Večera Kristino Lovrenčič. Za odgovornega urednika pa urednika Večera Mirka Cepiča. /.../

 

30. junij 1973

Začetek snemanja filma

Za dolgo pričakovani začetek snemanja novega celovečernega slovenskega filma Let mrtve ptice, za katerega je napisal scenarij Branko Šoemen, je predviden za 5. julij v Prekmurju. Film bo režiral, tako kot film Rdeče klasje, beograjski literat in režiser Živojin Pavlović. Glavne vloge so podelili med drugim igralcema iz Ljubljane Poldetu Bibiču in Majdi Grbac, iz Maribora pa bodo sodelovali Tovornik, Samec, Ternovšek, Vičar, Zupan, Kočevar, Brunčko in Podkrajšek. B.P.

 

30. junij 1973

Petkove plakete  za fotoreporterje

Včeraj so v razstavnem salonu Arkade v Ljubljani odprli 4. razstavo slovenske novinarske fotografije, posvečeno padlemu fotoreporterju 14. divizije Jožetu Petku, na kateri sodelujejo vsi slovenski fotoreporterji. Razstavo je v imenu društva novinarjev Slovenije odprl član upravnega odbora DNS Štefan Kališnk, nagrade pa je podelil Jože Petek, sin padlega fotoreporterja 14. divizije. Nagrade - Petkove plakete so prejeli v zvrsti Dogodki Šelhaus Edi (Delo), Danilo Škofič (Večer) in Joco Žnidaršič (Tovariš), v zvrsti Portreti Marjan Ciglič (Ljubljanski dnevnik), Dragiša Modrinjak (Večer) in Joco Žnidaršič (Tovariš), v zvrsti Šport Dragiša Modrinjak (Večer), Tone Stojko (Mladina) in Danilo Škofič (Večer), v zvrsti Reportaže pa Edi Šelhaus (Delo), Danilo Škofič (Večer) in Joco Žnidaršič (Tovariš). Za kolekcije pa so prejeli Petkove plakete Dragiša Modrinjak (Večer), Danilo Škofič (Večer) in Joco Žnidaršič (Tovariš).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta