Pred 50 leti v Večeru: Grozita mraz in vročina

Piccard je opozoril, da nastajajo zaradi vse večjega onesnaženja zraka na Zemlji tudi določene klimatske spremembe.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Piccasa
21. maj, 1973

Domača nadzvočna letala

Ob današnjem prazniku našega letalstva je general polkovnik letalstva Enver Cemarovič dejal, da še nismo rekli zadnje besede na področju letalske tehnike. Danes lahko v konstrukciji in proizvodnji preidemo na področje nadzvočnih hitrosti, in to bomo v naslednjih nekaj letih tudi dosegli. Za naš sistem vseljudske obrambe bomo zmeraj imeli lastno sodobno množično bojno letalo, pripravljeno za uresničevanje velikega števila nalog, primerno za podporo kopenski vojski, mornarici in teritorialni obrambi.

22. maj, 1973

Prvi ženski v skupščini

Kot smo že pisali, je bila skupščina občine Ptuj doslej izključno "moška". Od prihodnjega četrtka dalje pa bosta sedeli v odborniških klopeh tudi dve ženski. To sta Dragica Novak, ekonomistka iz Laboda, TOZD Delta, Ptuj, in Silva Razlag, ekonomski tehnik iz ptujskega komunalnega podjetja. Obe sta bili izvoljeni v zbor delovne skupnosti skupščine občine Ptuj na nadomestnih volitvah v četrti in štirinajsti volilni enoti.

Ker pa dve lastovki ženskam v skupščini še ne bosta prinesli pomladi, čaka volivce ob prihodnjih skupščinskih volitvah naloga predlagati in tudi izvoliti v skupščino občine Ptuj več žensk in mlajših odbornikov. Kolikor nam je poznana dosedanja starostna struktura ptujskih občinskih mož, ni med njimi nikogar, ki bi bil mlajši od 30 let. To pa seveda še zdaleč ne pomeni, da starejši odborniki niso sposobni za delo v skupščini občine, njihove vrste je treba le nekoliko pomladiti.

22. maj, 1973

Za 350 kamionov Snage

Predstavniki skupnosti za varstvo okolja v Mariboru so včeraj sklicali tiskovno konferenco, na kateri so časnikarjem razložili smisel meseca čistoče in varstva okolja ter povedali o njegovih dosedanjih rezultatih. Poudarili so, da je mimo konkretnih akcij mesec varstva okolja sredstvo za osveščanje javnosti o potrebi varstva okolja in da so nekateri rezultati teh naporov že vidni. Celo mesto je za primer sodelovalo v akciji odlaganja navlake, ki je uspela nad pričakovanji. Do včeraj so ljudje iz Snage kljub intenzivnemu delu v soboto in nedeljo uspeli odpeljati komaj četrtino odložene navlake, za kar so morali napolniti kar 350 kamionov! Zelo dobro poteka akcija očiščevanja okolja in tovrstna vzgoja v šolah, dobro pa sodelujejo tudi krajevne skupnosti, kjer je težišče vseh akcij.

Menili so, da je mesec čistoče in varstva okolja šele uvod v širšo in trajno dejavnost za čistočo in varstvo okolja. Pri tem se bodo morali angažirati tudi oblastni organi, družbenopolitične organizacije in strokovne institucije, treba pa bo razmisliti o profesionalizaciji te dejavnosti, kjer bo to potrebno.

22. maj, 1973

Zbrani z vseh vetrov

Z AVTOMOBILSKEGA SEJMA V MARIBORU

Kdor je hotel v nedeljo dopoldan najti primerno parkirno mesto na avtomobilskem sejmu, ta je moral od doma odriniti že kar zgodaj zjutraj. Kmalu po osmi uri dopoldan so vozila že zasedla dobršen del prostora, po deveti uri pa je bilo znova vse zatrpano. Da, iz nedelje v nedeljo je na mariborskem sejmišču ista slika, v morju avtomobilske pločevine se vijejo obiskovalci, ki ogledujejo tipajo, kupčujejo.

Dobra roba, bi rekel Ribničar! Zares, v pisani množici vseh vozil iz vseh vetrov in vseh slovenskih krajev je najti tudi precej odlično ohranjenih vozil, ki pa niti nimajo pretirane cene. Zato je gotovo sedaj najboljši čas za kupčije, kajti cene se niso spremenile, pač pa so na sejmu rabljenih vozil celo nekoliko nižje. Gotovo zavoljo velike ponudbe. Dobro ohranjene tičke je mogoče kupiti že za sedem, osem tisočakov, več kot ugodno je prodajal zastavo 1300 lanski model lastnik iz Maribora - okroglih 30 tisočakov.

23. maj, 1973

30 let Sutjeske

Osrednja proslava 30. obletnice bitke na Sutjeski bo 4. julija, na dan borca, na Tjentištu. Pričakujejo, da bo prišlo 6000 udeležencev legendarne bitke. Na večer pred svečanostjo bodo na prostem prvič predvajali film Bitka na Sutjeski. Borci, ki bodo prišli na proslavo, bodo imeli brezplačno hrano, prenočišče, povrnili jim bodo tudi potne stroške. Več tisoč mladih bo pripravilo pohod po poteh slavnih brigad. Predlagajo, da bi ob jubileju izdali brošuro, v kateri bi bila imena vseh padlih borcev na Sutjeski. Razen osrednje proslave na Tjentišu bodo še druge prireditve.

24. maj, 1973

Krvoločne piraje v Akvariju

V mariborskem akvariju je včeraj, kot so predvidevali, poginil morski pes. Po vsej verjetnosti pa bodo do sobote dobili že dva nova primerka. Najnovejša senzacija v mariborskem akvariju je pet krvoločnih piraj. To so ribe, ki žive le v reki Amazonki in v krdelih, napadajo živino in tudi ljudi, ki zaidejo v reko. Ihtiologi vedo o pirajah povedati, da so to majhne ribe z zobmi ostrimi kot britev. Na žrtev se spravijo množično in jo oglodajo v nekaj minutah. Pet piraj v mariborskem akvariju bodo hranili z mesom in majhnimi ribami. V akvarije so jih vložili včeraj. B.P.

Večer Arhiv
25. maj, 1973

Tito in dan mladosti: "Ljudstvo ga ima rado"

Ko je beseda o Titu, našem predsedniku in voditelju, naš človek izraža pristne besede in nepotvorjena čustva. To je znova pokazala Večerova anketa pred letošnjim Titovim rojstnim dnevom. Če rečete našemu občanu kateregakoli poklica, starosti in položaja v družbeni delitvi dela "povejte kaj o Titu" ne bo časnikar naletel na nobeno izmikanje ali "težave z izražanjem", ki sicer tako rade spremljajo naše delo.

Veselje je bilo poslušati in zapisovati, kako naši delavci, mladina izobraženci o Titu govore brez nabuhle vznesenosti, brez strahospoštovanja ali česa podobnega, čemur se v izjavah o tako legendarni osebnosti niti ne bi mogli čuditi /.../Sonja Ploj, dijakinja 3. letnika gimnazije Miloš Zidanšek v Mariboru: "Nekaj je v Titu, kar mi dan za dnem daje pogum, moč, da lahko delam: njegova vera, da je današnja mlada generacija ustvarjalna, da ni brez idej, brez predlogov, brez volje do dela. Prav velikokrat govorijo, da mladi nimamo nobenih interesov, kako nas nič ne zanima. Pa vendar - to ni tako. To ve tudi tovariš Tito, čeprav je po letih že precej oddaljen od nas.

Mladi ga imamo radi, ker uresničuje idejo miru tudi zato, ker želi ostati blizu delavcu. Najbolj ga cenimo, ker ve, da je v nas zaklad novih misli, in ker ve, da jih bomo uresničili. Prav res - ko današnji aktivisti ne bodo več raznašali vabil, ne bodo več asfaltirali cest, bomo vendar mi tisti, ki bomo to storili - to je gotovo/ ..."

BORIS CIZEJ,

IVO IVAČIČ,

MIRKO MUNDA

26. maj, 1973

Grozita mraz in vročina

Znani švicarski raziskovalec morskih globin profesor Jacques Piccard, eden izmed udeležencev pravkar končanega zagrebškega zasedanja regionalne komisije za turizem v Evropi, je imel na zasedanju referat Turizem in zaščita človekovega okolja, ki je vzbudil precejšnjo pozornost. Na tiskovni konferenci ob koncu zasedanja je prof. Piccard izrazil bojazen, da postaja nevarnost onesnaženja zraka vsak dan večja in bolj alarmantna. Piccard je opozoril, da nastajajo zaradi vse večjega onesnaženja zraka na Zemlji tudi določene klimatske spremembe in da bi nekega dne utegnili doživeti, da se bodo menjavala obdobja strašnega mraza in hude vročine. Kakšne posledice bi s tem nastale za človeški organizem, ni treba posebej opozarjati, je dejal profesor.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta