Pred 50 leti v večeru: Dobre volje v novo leto

06.01.2024 06:00

Predsednik Tito je izmenjal novoletne čestitke z vrsto voditeljev držav, vlad in partij.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Večera
3. januar 1974

Tito silvestroval na Brdu

Predsednik Tito je s soprogo Jovanko pričakal novo leto na Brdu pri Kranju. V družbi svojih sodelavcev iz Slovenije je predsednik Tito dobro razpoložen silvestroval do tretje ure zjutraj. Med gosti so bili Edvard Kardelj, Stane Dolanc, Mitja Ribičič, Sergej Kraigher, France Popit, Andrej Marinc, Marko Bulc, Miha Marinko, Vida Tomšič, Lidija Šentjurc, Ivan Maček, Franc Leskošek, Stane Potočar, Franc Tavčar, dr. Marijan Brecelj, Josip Vidmar in Miroslav Krleža. Opolnoči je predsednik Tito najprej izmenjal čestitke s soprogo Jovanko, nato pa so mu najuglednejši predstavniki družbeno-političnega življenja Slovenije zaželeli srečo in dolgo življenje v dobro vseh jugoslovanskih narodov in narodnosti. Na Brdu so predsedniku Titu in njegovim gostom godli Avseniki s pevcema Emo Prodnik in Francem Korenom (v televizijski reportaži smo lahko videli, da je Tito z Erno Prodnik tudi zaplesal). V veselem ozračju ob pesmi in plesu je bilo videti, da je predsednik Tito posebej užival v starih narodnih pesmih. Bogdan Pogačnik, ki poroča s tega silvestrovanja za Delo, je zapisal, da so Avseniki za finale starega leta urezali koračnico Ti pa boš doma ostala. Tito je prisedel zdaj k temu, zdaj k onemu. Med plesalci sta se posebej odlikovala oba predsednika političnih organizacij Franc Popit in Mitja Ribičič. "Socialistična zveza se bolje vrti, partija pa bolje koraka," se je pošalil Ribičič.

3. januar 1974

Pohorje v snegu

Prvi letošnji sneg je na novoletni dan že navsezgodaj privabil na Pohorje prve smučarje. Vse žičnice so obratovale. Pohorska vzpenjača je preljala 1.100 smučarjev. Včeraj je bilo na smučišč& še več smučarjev - nad 2.000. Na Pohorju je zapadlo 30 cm snega.

3. januar 1974

Mirjani zlato na Floridi!

Na velikem mednarodnem teniškem tekmovanju v Miami Beachu "Orange Bowl", ki velja za neuradno svetovno prvenstvo mladink do 19 let, je zmagala večkratna jugoslovanska teniška prvakinja Mirjana Jaušovec (Branik). Pot do končnega uspeha je bila zelo težavna, saj je Mariborčanka v finalu šele po izredno zagrizeni borbi premagala Američanko Raino Fox s 6:2, 4:6, 7:5. Američanka je bila na pragu velikega uspeha, saj je v odločilnem tretjem nizu že vodila s 5:2, nato pa je sijajna Jaušovčeva izenačila in naposled tudi triumfirala. S to zmaga je Jaušovčeva dosegla nov velik uspeh, ki je še bolj pomemben, kot zmaga na lanskem turnirju v Parizu, ter na tekmovanju za evropsko mladinsko prvenstvo v Mariboru. Po turnirju v Miami Beaehu bo Mirjana Jaušovec nastopila na turnirju v Kay Biscaynu.

3. januar 1974

Kaj pripravljate?

ALEKSANDER KOVAČ, operni pevec in ustvarjalec skulptur: "Čeprav sem se kot operni pevec že upokojil, pa se še vedno pojavljam na mariborskih opernih deskah. Moje grlo, na srečo, še ni opešalo in pravkar sem angažiran v Foersterjevi operi. Polne roke dela imam tudi z ustvarjanjem svojih skulptur, ki jih varim ob hudi vročini v potu svojega obraza. Dela imam toliko, da ne zmorem sprejeli vseh naročil. Trenutno kroži razstava mojih 26 skulptur po Ameriki. Pripravljam se za razstave na Dunaju, v Gradcu, v Trstu in v italijanski Gorici. Imam pa še precej dragih ponudb. Pravkar sem napravil za avtorja nove dramske premiere v Mariboru, Toneta Partljiča, lepo in grabežljivo ščuko, ki so mu jo podarili ob prvi predstavi njegovega novega dramskega dela Ščuke pa ni. Gledališko masko sem zvaril tudi za velikega slovenskega dramskega umetnika Maksa Furjana, ki je te dni v Veliki puntariji v ljubljanski Drami slavil svoj umetniški jubilej."

4. januar 1974

Američani o letu 1974

TEŽAVE IN BREZPOSELNOST - Velika večina Američanov meni, da bo leto, ki se je komaj začelo, za njihovo državo gospodarsko težko in da se bo močneje povečala brezposelnost. Washington Post je objavil anketo Galaupovega inštituta. 85 odstotkov vprašanih Američanov meni, da bo 1974 za ZDA gospodarsko težko, 84 odstotkov pričakuje večjo brezposelnost. V podobni anketi ob začetku lanskega leta je bilo takšnega mnenja le 47 in 43 odstotkov Američanov. Le 7 odstotkov je takšnih, ki menijo, da bo letošnje leto prineslo Američanom napredek.

4. januar 1974

Pokal Vitranc odpovedan!

Prireditelji XIII. pokala Vitranc v Kranjski gori so sinoči sklenili, da moškega tekmovanja za evropski pokal zaradi pomanjkanja snega ne bo! Na sporedu bi moral biti 10. in 11. januarja, vendar do tedaj ne bi mogli pripraviti slalomskih in veleslalomsko progo. Ker to ni prva odpoved tekmovanj za svetovni ali evropski pokal v tej sezoni (tudi drugod je bilo decembra premalo snega), Kranjska gora skoraj zagotovo ne bo ob svetovni pokal za moške, ki je sicer za leto 1974 predviden že decembra.

4. januar 1974

Cena Kissingerjevih potovanj

Potovanja državnega sekretarja Henryja Krssingerja po svetu v letu 1973 so veljala ameriške plačevalce davkov blizu 500.000 dolarjev. Odkar je ameriški zunanji minister Kissinger prepotoval 210.000 km in če bi računali po cenah na rednih letalskih progah, bi porabil Kissinger 20.000 dolarjev, ker pa je vzel na vsako potovanje najmanj 25 spremljevalcev, znese račun 490.625 dolarjev.

4. januar 1974

Mercedes 450 avtomobil leta

Zahodnonemški mercedes 450 so proglasili za avtomobil leta 1973. V anketi evropskih avtomobilskih časnikov je prehitel italijanskega fiata s 115:99 in zasedel prvo mesto na lestvici, ki jo je sestavilo 45 novinarjev. Na tretjem mestu je japonski honda-civic 1200.

Arhiv Večera
5. januar 1974

Največ fičkov

Kragujevška Crvena zastava je lani izdelala 111.725 vseh vrst osebnih avtomobilov. Lani je bilo izdelanih 23.287 ali 26 odst. več avtomobilov kot leta 1972, vendar je kljub temu proizvodni plan izpolnjen samo 79-odstotno. Največ so izdelali zastav 750, in sicer 44.655 v luksuzni in standardni varianti, 36.163 zastav 101 in 14.129 zastav s 1300- in 2500-kubičnim motorjem. V dopolnilnem programu pa so proizvedli 16.778 avtomobilov 125 PZ.

5. januar 1974

Suez je brez oskrbe

Po izjavi predsednika Združenih narodov v Kairu je Izrael zaustavil vse konvoje hrane za mesto Suez, kjer je egiptovska tretja armada. Isti predstavnik je sočasno izjavil, da so Združeni narodi zaradi najnovejšega izraelskega postopka storili vrsto ukrepov. Izraelci se izgovarjajo, da so to storili zaradi večkratnih oboroženih napadov ob kanalu, ki so jih izzvali Egipčani. Na sueški fronti so včeraj zabeležili sedem oboroženih spopadov, največ jih je bilo v bližini mesta Sueza, nedaleč od Ismailije, Faida in na vzhodni obari kanala. Izraelska vojna komanda trdi, da sta bila pri tem ranjena dva izraelska vojaka. Sirijski predsednik Hafez EI Asad je včeraj izjavil, da je oktobrska vojna povsem razbila "iluzije" izraelskih generalov in do temeljev pretresla izraelsko državo. To je sirijski predsednik izjavil, ko je pregledoval frontno linijo. Pri tem je tudi poudaril, da je oktobrska vojna obnovila samozavest arabskih armad in dokazala njihovo sposobnost, da koristno uporabljajo tudi najnovejše vojne tehnične dosežke.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta