Pred 50 leti v Večeru: Klofute pod Pohorjem

Mladi smučarji skoraj ne pridejo do gondol.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dragiša Modrinjak

29. januar 1972

Gneča

Naši bralci se gotovo še spomnijo, kakšne muke so trpeli pred dvajsetimi leti direktor pohorske vzpenjače in njegovi sodelavci, ko so morali nekaterim pomembnim dejavnikom v slovenski prestolnici dokazovati, da bo vzpenjača na Pohorje rentabilna in naj torej za kriščevo voljo dajo naposodo potrebni denar za njeno dograditev.

Danes je pohorska vzpenjača v zimskem času ob nekaterih dneh že kar "preveč rentabilna". Naval je tolikšen, da vzpenjača kratkomalo ne zmore prepeljati vseh smučarjev do hotela Bellevue, vsaj ne tako hitro, kot bi to želeli.

Napočil je čas počitnic in kje naj mladina uživa smučarijo kot na Pohorju. Vsako jutro se vozijo skupine šolarjev s smučmi do spodnje postaje pohorske vzpenjače, tam pa se pričenja pravi pravcati pekel. Gneča je, pravijo, nečloveška. Ljudje, od najstarejših do najmlajših, stojijo v dolgih vrstah, vendar je beseda "stojijo" v tem primeru povsem napak rabljena. Smučarji se prerivajo, suvajo, pretepajo, v vrsti - ki vrsti sploh podobna ni - letijo klofute sem in tja, krik in vik je nepopisen.

Pri tem so seveda najbolj prizadeti prav najmlajši. Starejši smučarji jih nenehoma odrivajo, klofutajo in jim grozijo, z vsemi nedovoljenimi prijemi se rinejo v ospredje, tako da mladi smučarji skoraj ne pridejo do gondol. Starši sprašujejo, kdo bo naredil pri spodnji postaji vzpenjače red, kdo bo zaščitil mlade smučarje. Ali bo to storila milica ali pa je stvar uprave pohorske vzpenjače, da s posebnimi reditelji uvede red.

Tako kot je zdaj, več ne more biti, če nočemo, da bodo spet koga pohodili...!

Dežurni reporter

29. januar 1972

6000 din ni najvišji OD

Ali nam je s samoupravni sporazumi o delitvi dohodka in osebnega dohodka uspelo uresničiti njihov osnovni namen - za enako delo enako plačilo? Na to vprašanje je skušala v informacijah občinskega sindikalnega sveta odgovoriti njegova strokovna sodelavka Tatjana Canjko. Povzemamo njene ugotovitve.

/.../ Najzanimivejša so določila o najnižjem in najvišjem osebnem dohodku. Tudi ta so po samoupravnih sporazumih različna. Medtem ko se najnižji osebni dohodek giblje od 800 do 900 din, pa je le malo sporazumov, kjer je najvišji osebni dohodek skupaj s faktorjem stimulacije omejen na 6.000 din. Kemično predelovalna industrija je na primer določila za najvišji osebni dohodek omejitev na 7.000 din, večina samoupravnih sporazumov pa je taka, da s faktorji stimulaciji praktično neomejeno dopušča prebijanje zgornje meje 6.000 din.

Eden od ciljev slovenskih sindikatov, da naj bi najvišji osebni dohodek znašal 6.000 din, se doslej torej ni uresničil.

Edi Šelhaus

1. februar 1972

Novinarji ne smejo motiti zdravnikov

Pet dni po katastrofi Jatovega potniškega letala DC 9 na severozahodu Češkoslovaške se edina preživela potnica, stewardesa Vesna Vulovič, počuti vedno bolje. Izboljšanje njenega zdravstvenega stanja je neprekinjeno, vendar so zdravniki sklenili, da je še ne bodo prepeljali na kliniko v Pragi.

Vesna ne samo, da odgovarja na vprašanja, marveč tudi sama vprašuje. Pri starših se je zanimala za brata v Beogradu in nekatere druge družinske podrobnosti. Češka je uradno zaprosila jugoslovansko pomoč, da bi preprečila časnikarjem, predvsem neakreditiranim jugoslovanskim, da bi se potikali po kraju nesreče in v bolnišnici, kjer leži Vesna Vulovič. Češkoslovaška stran poudarja željo, da bi čimprej razkrili vzrok nesreče Jatovega letala in edini preživeli potnici zagotovili mirno delo zdravnikov brez senzacij.

V Pragi poudarjajo, da so ti dodatni varnostni ukrepi v interesu zdravljenja Vesne Vulovič. Zares so storili kar največ, da bi ji rešili življenje. Bolnišnico v Češki Kamenici želijo obvarovati nezaželenih gostov. Od včeraj je prepovedan vsak stik z zdravniki, ki skrbijo za zdravje mlade stewardese, in z njimi starši, stanujočimi v bližnjem hotelu. Najnovejša prepoved velja za slehernega, tudi za naše časnikarje, ki bi želeli potovati v Češko Kamenico. Češkoslovaški organi pa so se obvezali, da bodo prek časopisnih agencij ČTK in Tanjuga redno obveščali javnost o Vesninem počutju in o poteku preiskave.

2. februar 1972

Svetovni kralj tatov Borra v Mariboru

Inštruktor številnih evropskih policistov in častni član švicarskih in drugih policijskih ustanov, mednarodni artist, priznan kot kralj žeparjev, Borra, bo v Mariboru brezplačno nastopil na koncertu 14. februarja v prid gradnje nove mariborske bolnišnice. V prvem delu sporeda bodo peli mladi mariborski popevkarji in že uveljavljena popevkarica Zora Fingušt. V drugem delu sporeda pa bo Borra prikazal Mariborčanom svoje veščine. Spored bo spremljal iz prijaznosti v Mariboru že dobro znani zagrebški kvintet Allegro. Odbor sklada za gradnjo nove bolnišnice v Mariboru je dobil uvidevno brezplačno na voljo tudi dvorano Doma JLA v Mariboru. Spored bo vodil Božo Podkrajšek. Vstopnice za to edinstveno prireditev v korist izgradnje mariborske bolnišnice je prevzel nesebično v prodajo Kompas na Trgu svobode.

4. februar 1972

Črno-beli krogi iz Sappora

Na kulinaričnem sprejemu v Royal hotelu, ki sta ga priredila prefektura Hokkaida in organizacijski komite iger in kakršnega ne pomnijo niti največji evropski sladokusci, so bili zbrani vrhovni možje mednarodnega olimpijskega komiteja na čelu s predsednikom A. Brundageom. Iz vrhov MOK smo poskušali izvrtati, ali grozijo tudi na bodočih letnih igrah v Muenchnu diskvalifikacije. Odgovor sogovornika, ki je sicer Jugoslovan, je pa želel ostati anonimen, je bil prav zanimiv:

"Kazen Karlu Schranzu naj bi bila opozorilo vsem nacionalnim olimpijskim odborom, naj ne tvegajo velikih reklamnih akcij, ki bi jih poskušala realizirati industrija. Po do sedaj znanih podatkih Brundage nima črne liste atletov, plavalcev, kolesarjev, košarkarjev, boksarjev in drugih, zato v Muenchnu skoraj zagotovo ne bo prišlo do takšnega direndaja kot sedaj v Sapporu."

Še to: Schranz je moral iz olimpijske vasi predvsem zavoljo svojih drznih in grozečih izjav, iz katerih je bilo mogoče razbrati, da bo povedal toliko obtežilnega na račun smučarskega športa, da bo zbledela celo znana lanska podkupovalna afera v zahodnonemškem nogometnem prvenstvu. Tega pa MOK ni trpel in je po mnenju vodilnih gromovnikov z diskvalifikacijo Schranza Japoncem diplomatsko rešil olimpijske igre.

B. Skalicky

4. februar 1972

Olimpijska kronika

Dve največji zvezdi v zgodovini zimskih olimpijskih iger - Avstrijec Toni Sailer in Francoz Jean Claude Killy - sta v Sapporu le gledalca. Killy bo komentiral smučarska tekmovanja za BBC, medtem ko bo Sailer delil avtograme v tirolsko opremljenem domu, katerega upravlja avstrijsko ministrstvo za trgovino. Sailer je na Japonskem zelo popularen, zaradi svojih smučarskih uspehov ter filma, ki ga je posnel pred nekaj leti na Japonskem.

Čuvarjem, ki stojijo pred vhodom v ženski del olimpijske vasi, je znano, da dolgi lasje še ne pomenijo ženskega spola. Kljub temu pa je Jean Noel Augert stavil, da bo oblečen v maksi plašč ter žensko kapo prišel v ženski del olimpijske vasi. Poskus mu ni uspel, ker so stražarji ugotovili njegovo ukano.

Japonski cesar Hirohito si bo ogledal nekatera tekmovanja na olimpijskih igrah. Tako bo spremljal smučarski tek na 30 km, hitrostno drsanje na 500 m, hokejsko tekmo ZDA-Švica in smučarske skoke na 70 m skakalnici.

Na olimpijskih igrah v Sapporu bo nastopilo 1130 tekmovalcev in tekmovalk iz 35 držav. To je trikrat manjše število kot je akreditiranih novinarjev na OI.

Najpopularnejša oseba v francoski olimpijski reprezentanci se ne nahaja na uradnem spisku udeležencev olimpijskih iger. To je Gilber Jeanet, kuhar pariškega letališča Orly, ki je s francoskimi olimpijci bil že tudi na olimpijskih igrah v Tokiu in Mexicu, kjer se je proslavil s svojimi kulinaričnimi specialitetami.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta