Pred 50 leti v Večeru: Ljubezni, ki so jo v soboto pokazali do piva, ni bilo prav nič lepo videti

Pripravil Rok Kajzer
12.10.2024 06:10

Sprevod se je na koncu ustavil na Trgu svobode, kjer je bil pripravljen kulturni spored in kjer so mnogi premraženi Mariborčani čakali predvsem na dva tovornjaka s polnimi zaboji zlatega pilsa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Večera
7. oktober 1974

Klonili ne bomo!

Včeraj je bila v osrednji Sloveniji sklenjena združena vaja Jesen 74, na kateri so poleg enot JLA in pripadnikov teritorialne obrambe aktivno sodelovali tudi vsi prebivalci ter vse organizacije na tem območju. Združena vaja Jesen 74 ni pokazala le odlično usposobljenost, tehnično opremljenost ter borbeno pripravljenost in izurjenost enot JLA in teritorialne obrambe, ampak je izpričala tudi visoko zavest vseh naših ljudi; od pionirjev in mladincev do najstarejših občanov, da se bodo vselej in povsod odločno uprli morebitnemu napadalcu in kot en mož branili tisto, kar smo si priborili v NOB in naši ljudski revoluciji.

Prav ta pripravljenost, ki smo jo med vajo videli in doživljali povsod, kamor smo prišli, in odločnost, ki so jo naši ljudje pokazati, da ne bodo klonili nikoli in pred nikomer, pa trdna vez, ki združuje vse nas s pripadniki JLA, ponovno potrjujejo pravilnost osnovne zamisli našega koncepta splošne ljudske obrambe. V. BERCKO

7. oktober 1974

Srečanje naraslih rek

Danes se bodo pri Sisku srečali visoki valovi narasle Save in Kolpe. Pri obrambi pred povodnjo bo to izredna težava. Le redko se primeri, da dve reki sočasno dosežeta zelo visoko raven. Sava je bila sinoči 772 cm nad normalo, Kolpa 860 cm. Razstrelili bodo nekatere nasipe, da bi voda hitreje odtekala. V Sloveniji se je položaj izboljšal. Davi sta bili na območju UJV Celje neprevozni cesti II. reda pri Kostanjevici, na mariborskem območju je voda naredila največ škode v okolici Poljčan, Ščavnica in Lendava sta se vrnili v strugo in za zdaj ni nevarnosti poplav.

7. oktober 1974

Ne steklenice, kar poln zaboj!

V soboto popoldne se je vreme le toliko uredilo, da so se lahko v miru odpravili na pot konjeniki, godba na pihala KUD Pošta, plesni skupini KUD Študent Jože Hermanko, Štef, Tina in Franček, dva tovornjaka, voz s konjsko vprego in Talisovo pivo pils export. Pisani sprevod je krenil po mariborski ulicah, da bi dostojno počastil zlato medaljo, ki jo je Talisov pils export dobil nedavno na razstavi Bruslju, na kateri so izbirali najboljša piva na svetu. Sprevod se je na koncu ustavil na Trgu svobode, kjer je bil pripravljen kulturni spored in kjer so mnogi premraženi Mariborčani čakali predvsem na dva tovornjaka s polnimi zaboji zlatega pilsa. /.../ Da ne bi ostali brez piva, so udeleženci Talisove proslave na Trgu svobode množično obkolili tovornjaka z nagrajeno tekočino in pričeli panično skrbeti za zalogo pilsa export. Posamezniki se niso zadovoljili s steklenico piva, ki jo je Talis namenil za degustacijo, temveč so odnašali kar cele zaboje. Tisti, ki so imeli v bližini Trga svobode parkirane avtomobile, so pivo spravljali v prtljažnike in se prostodušno vračali po nove steklenice. Te brezmejne ljubezni, ki so jo Mariborčani v soboto pokazali do piva pils, ni bilo prav nič lepo videti. Talis je brez dvoma hotel steklenico piva podariti čimveč ljudem, toda človeka sebičnost je storila tako, da so bili s polnimi naročji, torbami, žepi in celo zaboji deležni nenormalnega razkošja le posamezniki, za drugi, kulturni del občinstva, pa ni ostalo ničesar. Kar se pa proslave v celoti tiče, je treba reči, da je bila reklamno prijetna in prav gotovo tudi uspešna. V. V.

11. oktober 1974

Drevi odpelje vlak

Drevi ob 21.40 odpelje iz Maribora proti Kraljevu vlak bratstva in enotnosti, s katerim potuje 550 medvojnih pregnancev in članov njihovih družin skupaj 5 predstavriki 26 slovenskih občin na obisk v Srbijo. Tito je prevzel pokroviteljstvo nad vlakom bratstva in enotnosti.

11. oktober 1974

Parlov, Sušanj in Mima

NAGRADE 7 SEKRETARJEV SKOJA - V dvorani, študentskega centra v Zagrebu so včeraj svečano proslavili 55-letnico Skoja. /.../ Nagrade so prejeli trije najuspešnejši jugoslovanski športniki in sicer boksar Mate Parlov (Pulj), svetovni prvak, Luciano Sušanj (Reka), evropski prvak v teku na 800 m, ter Mariborčanka Mima Jaušovec, večkratna državna teniška prvakinja in zmagovalka velikih mladinskih turnirjev po svetu. /.../ B. VUJINA

 

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta