Pred 50 leti v Večeru: Neznano svetleče telo nad Ptujem

17.02.2024 06:00

Ciril Jurkovič, tonski tednik pri radiu Ptuj, nam je včeraj pripovedoval o nevsakdanjem dogodku.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

12. februar 1974

Razglasitev ustave

Svečana razglasitev nove ustave SFRJ bo 21. februarja letos, razglasil jo bo zbor narodov zvezne skupščine. Na seji bodo poslanci zbora delovnih skupnosti in družbenopolitičnega zbora zvezne skupščine, navzoči pa bodo tudi predstavniki najvišjih državnih in političnih teles Jugoslavije. Tako so sklenili na včerajšnji seji predsedstva zvezne skupščine. 21. februarja bodo tudi ločene seje štirih skupščinskih zborov. /.../

12. februar 1974

Precej strah jih je bilo

Ciril Jurkovič se je po končanem filmu na kanalu RTV Ljubljana odpravil v spalnico, da bi legel k počitku. Skozi okno je zagledal v bližini 60 m visoke radijske antene nenavaden, v zraku vrteči se predmet, ki je dobrih deset minut lebdel na višini okoli 150 m in se potem z veliko hitrostjo izgubil v zrak v smeri Slovenskih goric. Neznano telo je oddajalo močno svetlobo najrazličnejših barv. Takoj ko je zagledal ta pojav, je zbudil ženo, hčerko in sina ter so potem z balkona opazovali svetleči predmet. Ciril nam je priznal, da jih je bilo vse skupaj kar precej strah. Svetleči predmet je bil po pripovedovanju Cirila Jurkoviča stožčaste oblike z okoli 50 cm premera. Včeraj smo zvedeli, da ga je videl še nek moški, ki se je v smeri ljudskega vrta vračal domov. J.S.

Stanko Kosi

14. februar 1974

Tito čestital našim

Predsednik Tito je poslal jugoslovanski nogometni reprezentanci tole brzojavko: "Prav med svečano večerjo v čast mojega visokega gosta, mehiškega predsednika Echeverrie, sem dobil novico o vaši zmagi. To je bil trenutek velikega veselja za vse nas. Najtopleje vam čestitam in vam želim tudi v prihodnje mnogo uspeha." /.../ Naši igralci so po veliki borbi zasluženo odpravili v tretji odločilni tekmi Špance z zadetkom Katalinskega v 14. minuti z 1:0 in se tako po dolgih letih spet uvrstili v sklepni del svetovnega prvenstva; to bo letos v Zah. Nemčiji. Nedvomno so k podvigu, o katerem so pred sinočnjim pričetkom mnogi dvomili, pripomogli tudi naši navijači, na Waldstadionu jih je bilo okoli 35.000. Posebno živahni so bili zdomci, precej pa je bilo tudi gledalcev iz Jugoslavije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta