Pred 50 leti v Večeru: “Kdo je ta mala iz Jugoslavije?”

Pripravil Rok Kajzer
20.01.2024 05:30

S precejšnjo zamudo, pa vendar, je prispelo v Maribor na naslov družine Jaušovec obširno pismo iz Miami Beacha.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
14. januar 1974

Zmaga na prvenstvu

Kot smo že poročali, je, Mirjana Jaušovec tam zmagala na neuradnem svetovnem mladinskem teniškem prvenstvu. Čeprav smo o tem podvigu že večkrat pisali, pa se nam zdi prav, da objavimo še njeno zares doživeto in prisrčno pismo, ki ga je pisala v zanjo nenavadnem vzdušju. Takem, ki ga doslej še ne 18-letno dekle ni bilo vajeno. Prav gotovo bodo njene zabeležke iz Floride zanimale vse ljubitelje teniške igre in pristaše športa nasploh. Pa prepustimo besedo Mirjani. /.../ To je najštevilnejši turnir na katerem sem do sedaj nastopila. Ali si lahko predstavljate turnir v ženski konkurenci, kjer nastopa 128 deklet iz celega sveta in 256 fantov? Zares množičnost in kvaliteta, pri tem pa svečana atmosfera, saj se igra za neuradno svetovno prvenstvo, za Američane pa pomeni v pravem smislu tudi uradno svetovno prvenstvo. /.../ Boriti se moraš zoper nasprotnice in vročino, na katero nisem navajena. /.../ Kdo je ta majhna igralka, so spraševali. /.../ Po tej moji zmagi so se tudi organizatorji vse bolj zanimali za nas Jugoslovane. Prvi teden, ko so igrali moški, nas niso upoštevati kot resne tekmovalce. Verjetno so mislili, da smo prišli gledat, kako se igra tenis. /.../ V polfinalu sem. To pred odhodom iz Maribora nisem niti sanjala. Pa vendar sem med štirimi najboljšimi na svetu. Ali je to sploh mogoče? V središču pozornosti sem. Sprašujejo in od kod sem. Vsa srečna odgovarjam iz Maribora, Jugoslavija. Kot da ne verjamejo!

14. januar 1974

Volvo na elektriko

Švedski avtomobilski koncern Volvo bo letos izdelal prvo serijo avtomobilov na električni pogon. Kot smo svoj čas poročali, je iznajditelj švicarski inženir Baltazar von Platen, 75. Iznajditelj je izjavil, da je prototip električnega sistema za pogon avtomobila povsem izpopolnjen in da švedska industrija že lahko začne s proizvodnjo. Švedi pa po svoji strani pravijo, da je to zgodovinska iznajdba in da bo postal švicarski znanstvenik največje ime v zgodovini avtomobilske industrije.

Dragiša Modrinjak
14. januar 1974

Mariborčanke so hude ...

... bi lahko povzeli po pomenku z Jožetom Šilcem, ki že 52 let izdeluje in prodaja suho robo ter jo tudi ob nedeljah ponuja na ogled in v prodajo. Na levi strani stojnice ima pritrjen listek z napisom "male kuhle za hude ženske", na desni se blešči "velike kuhle za male ženske". Katere pa gredo bolj v promet? "Male, za hude ..." Sicer pa ima Jože kot pristni Ribničan "vsega šenta", od sit do perilnkov. Ampak največ proda košar, zobotrebcev in metel. "Včasih se s kakšno tudi skregam," pristavi. "Prinesejo kaj nazaj, moram popraviti, pa je. Vedno sem jaz 'ta majhen'. Je že tako v kšeftu, če hočeš, da gre, mora stranka vedno imeti prav. Pa gre, v nedeljo ne tako, tu pa tam pa tudi kaj prodam." "Brez nedeljskega trga ne bi šlo," soglašata oba nadzornika. "Ljudje so čez teden prezaposleni, v nedeljo je mir, pa za marsikoga tudi prijeten sprehod do nas. Se izplača, vsem, nam in kupcem." J. ŠPROGAR

19. januar 1974

Kaj pripravljate, Zlatko Zei?

ZLATKO ZEI, akademski slikar: "Trenutno imam mnogo dela kot tajnik razstavnega salona Rotovž. To mesto bom opravljal predvidoma do aprila. Istočasno sem tudi tajnik Društva slovenskih likovnih ustvarjalcev Maribor in sem imel veliko dela z organiziranjem društvene razstave v Kunsthausu v Gradcu. Za mesec februar pripravljam manjšo razstavo v malem salonu Rotovž, kjer bom razstavljal predvsem akvarele in risbe z kraško motiviko (kraški kamen, zidovi, itd.) Pripravljam se tudi na razstavo, ki naj bi jo imel v kratkem v Celju. Tečejo pa tudi priprave na razstavo treh mest v aprilu. Na tej razstavi bodo sodelovali likovni umetniki iz Maribora, Greenwicha in Reinickendorfa (Berlin)."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta