Pred 50 leti v Večeru: Podelitev Prešernovih nagrad

Pripravil Rok Kajzer
11.02.2023 05:30

Sinoči so v Slovenski filharmoniji v Ljubljani slovesno podelili Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

5. februar 1973

Pohorje v soncu

To, kar smo že pred tednom dni poročali o smučariji na Pohorju, velja tudi za pretekla dva dneva. Že v zgodnjih jutranjih urah so stale vrste smučarjev v dolgi koloni pred blagajno spodnje postaje vzpenjače. Izreden vrvež je bil tudi na novi asfaltirani cesti, po njej je pripeljalo do pohorskih domov in smučišč številne smučarje več sto osebnih vozil. V Mariboru je bila včeraj ves dan megla, že po nekaj metrih višine pa so nad njo posijali sončni žarki, da je bil na Pohorju res prekrasen dan. ki so ga nekateri uživali leže na soncu, slečeni do pasu. Radio Maribor je včerajšnji nedeljski feljton lepo povezal med kopališčem Pristan in smučarji ob hotelu Bellevue. Slišali smo marsikaj zanimivega in prijetnega. Na srečo so imeli feljtonisti dovolj občinstva tako v bazenu kot na Pohorju. Pohorski gostinci se te dni lahko smehljajo, saj imajo kar naprej vsa prenočišča razprodana. Nič čudnega pa ni, če je zanimanje ljubiteljev zimskega športa za naše Pohode tolikšno, ko je zapadlo toliko snega, da ga imamo ob zgornji vzpenjači dobrih 70 centimetrov. /.../ B. PODKRAJŠEK

Danilo Škofič

6. februar 1973

Austin 1300 na kredit

Osebne avtomobile IMV austin 1300 special je moč od včeraj kupovati tudi na kredit, ker je IMV Novo mesto zagotovila denar za kreditiranje prodaje. Za zdaj bodo kreditirali prodajo 500 avtomobilov izključno preko poslovalnic IMV in prodajnega oddelka tovarne v Novem mestu. Prodajna cena austina 1300 special je blizu 52.500 dinarjev.

6. februar 1973

Josephine Baker pri Titu

Predsednik republike Tito in Jovanka Broz sta na Brionih sprejela včeraj dopoldan znan0 umetnico in ugledno pobudnico humanih akcij Josephino Baker. V prisrčnem pogovoru ju je seznanila z delom svoje ustanove, ki skrbi za otroke in zbližuje mlade vseh ras in z vseh celin. Eden od centrov te ustanove prav sedaj nastaja v Šibeniku.

7. februar 1973

Naše brigade za Vietnam

Mladinske organizacije Bosne in Hercegovine in Srbije podpirajo pobudo, naj predsedstvo zveze mladine Jugoslavije predlaga mednarodno mladinsko delovno akcijo za obnovo in izgradnjo porušenega Vietnama. Zamisel je naletela na širok odmev na primer med beograjsko mladino, ki se zavzema za to, da akcija ne bi bila samo jugoslovanska, marveč mednarodna in bi povabili k sodelovanju vsa napredna mladinska gibanja v Evropi.

8. februar 1973

Slovenski kulturni praznik

Prešernovo nagrado sta prejela Lojze Kovačič za pripovedno delo Sporočilo v spanju - Resničnost in Danilo Švara za življenjsko skladateljsko delo. Nagrade Prešernovega sklada pa so prejeli: Boris Cavazza za vlogi v Improvizaciji v Versaillesu in v Skapinovih zvijačah, Primož Kozak za knjigo Peter Klepec v Ameriki, Metka Krašovec, akad. slikarka za razstavo v ljubljanski mali galeriji leta 1972, Vladimir Lakovič, akad. slikar za slikarski opus, Saša Maechtig za sistem kioskov K 67, Danilo Merlak za vlogo Šteline v Suchovi operi Vrtinec, Dušan Povh za kratka filma Dve koračnici in Nova maša, Rosanda Sajko za režijo radijskih iger, Tomaž Šalamun za pesniško zbirko Bela Itaka in Dane Škerl za 4. simfonijo. /.../ Po slovesni podelitvi nagrad in akademiji je predsednik skupščine SR Slovenije Sergej Kraigher priredil sprejem v prostorih skupščine. M.Č.

8. februar 1973

Zakaj zastoj pri gradnji?

Čeprav se je ljubljanska televizija odločila za gradnjo nove TV hiše v Ljubljani, nismo v Mariboru pozabili na že pred leti iznešeni sklep, da bo tudi štajerska metropola dobila tovrstno hišo. Upravni odbor RTV Ljubljana je leta 1963 sprejel sklep o gradnji RTV hiše tudi v Mariboru. /.../ Na sestanku, ki so se ga udeležili direktor RTV Ljubljana, predstavniki kulturne skupnosti in predsedniki štajerskih občin, je bila izrečena podpora zamisli, da se v letu 1975/76 prične z gradnjo. RTV hiša bi bila locirana ob hotelu Turist, v smeri proti Partizanski cesti. M.V.

9. februar 1973

Kaj pripravljate?

VLASTA TIHEC, AKADEMSKA KIPARKA: "Zdaj imam največ skrbi s pripravami na celjsko razstavo. V celjskem likovnem salonu bom razstavljala maja. Pripraviti pa moram precej skulptur, ker je v Celju tak prostor, da bo zahteval razmeroma dosti del mojih velikosti. Hkrati s skulpturami bi rada v Celju razstavila tudi nekaj grafik, tako da se trenutno ukvarjam tudi z grafiko. Mislim, da je grafika kiparju neke vrste spremni poskus, z njo spoznava obliko. Forma je pri skulpturi tridimenzionalna, pri grafiki pa pride bolj do izraza kontrastnost. Za zdaj delam linorez. Verjetno se bom ukvarjala tudi z gravuro, grafike pa bom v Celju razstavila prvič, čeravno sem jih v teh letih nekaj že naredila. Poleg Celja se odpravljam še na tradicionalno razstavo del likovnih umetnic v Slovenj Gradec, ki jo bodo odprli marca, Tako imam dosti dela, kar je seveda prav, saj moram pripraviti do jeseni več del. Takrat pride navadno več vabil za različne razstave." V.V.

9. februar 1973

Otvoritev nove pionirske knjižnice

Jutri, v soboto, bo Mariborska knjižnica slavila lep dogodek. Ob enajsti uri bodo na Rotovškem trgu odprli novo Pionirsko knjižnico. V lepo preurejenih prostorih se bo mladina počutila še bolje kot doslej in bo še rajši segala po dobri knjigi.

10. februar 1973

Novost: otroški potni list

Novi zakon o potnih listih jugoslovanskih državljanov, ki ga je zvezna skupščina sprejela na zadnjem zasedanju, začne veljati 15. februarja 1973, objavlja ga Uradni list št. 6 z dne 8. februarja. Potovanja jugoslovanskih državljanov v tujino so urejena enako kot doslej in enotno, to je vsi Jugoslovani imajo to pravico pod enakimi pogoji. Največja novost je pravzaprav uvedba otroškega potnega lista. Dobijo ga mlajši kot 14 let in velja dve leti. Otroci potujejo s svojim potnim listom po pravilu v spremstvu staršev, če pa potujejo z drugimi osebami, je potrebna privolitev staršev ali skrbnikov. /.../

10. februar 1973

Dražje pivo? V Mariboru ne!

Predstavniki jugoslovanske pivovarske industrije skušajo te dni doseči samoupravni sporazum z gostinskimi in trgovskimi delovnimi organizacijami o višjih cenah za pivo. Zvedeli smo, da so v Mariboru rekli gostinci: ne! "Delamo sicer še nekaj kalkulacij, vendar smo načelno že odklonili ponudbo jugoslovanske pivovarske industrije. Če bi jo sprejeli, bi se podražilo pivo v gostinstvu za približno 33 par po pollitrski steklenici. Za gostinstvo bi bila višja cena nesprejemljiva, previsoka," pravijo mariborski gostinci.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta