Pred 50 leti v Večeru: Kdo živi v Jugoslaviji?

Pripravil Rok Kajzer
31.12.2022 05:15

Novinarjem so sporočili končne podatke o nacionalni sestavi prebivalstva po popisu 31. marca 1971.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

25. december 1972

Rekord Šentilja

Tako dolge kolone in tolikšnega števila avtomobilov, kot jih je bilo v soboto na mejnem prehodu v Šentilju, še niso doživeli. V soboto ob 11. uri je bila kolona dolga 22 km, ob 16. že 40 km. Osebne avtomobile so puščali v Jugoslavijo po sedmih vstopnih stezah, ena steza je bila namenjena avtobusom, po eni stezi so prihajali tovorni avtomobili in ena steza je bila namenjena tistim, ki so peljali v Avstrijo. Tako je bilo odprtih na našem delu prehoda kar deset stez, kar je tudi svojevrsten rekord.

25. december 1972

V ruševinah 18.000 mrtvih

Managua, glavno mesto Nikarague, ki je v soboto doživela katastrofalni potres in je porušena do tal, je včeraj še vedno gorela. Ogromna večina 400.000 prebivalcev tega mesta je v strahu zapustila svoj nekdanji dom. Podatki o žrtvah so še močno nasprotujoči in se sučejo od 5000 do 50.000 mrtvih. Najbolj verjetne so trditve, da je v potresu umrlo 18.000 ljudi. Nihče se ne upa približati mestu, ker se tla še vedno tresejo. /.../ Škoda je neizmerna, mesta praktično ni več. Porušenih je 70 odstotkov mesta, ranjenih 40.000 ljudi. Tisti, ki je preživel noč v Managui, se je počutil kot v peklu. V mestu ni vode, ni elektrike, ni življenja, so samo ruševine, ki jih osvetljujejo plameni. Smrdi po zažganih truplih. To je najbolj žalostni božič, kar so ga Nikaraguanci doživeli. /.../ Piloti poročajo, da ni od mesta ostalo skoraj nič, videti je moč samo razvaline, prah in dim. Oblasti so izdale ukaz o popolni evakuaciji Manague.

25. december 1972

Mate in Vera športnika leta 1972

V organizaciji zagrebškega športnega časopisa Sportske novosti, so bili v hotelu Esplanade objavljeni rezultati ankete med aktivnimi športnimi novinarji, člani mednarodnega združenja AIPS. Kar 227 novinarjev iz 57 športnih redakcij v Jugoslaviji je glasovalo skoraj enoglasno za najboljšega športnika v letu 1972 za Mate Parlova, našega najboljšega boksarja, ki je osvojil na letošnjih olimpijskih igrah zlato medaljo. Med športnicami so časnikarji prisodili največ glasov naši atletinji Veri Nikolič, članici atletskega kluba Dinamo iz Zagreba. Med športnimi ekipami je dobila največ glasov naša zlata rokometna reprezentanca, ki je dosegla najvišje olimpijsko odličje /.../

26. december 1972

On je sporočil novico

Zahvaljujoč kmetu radio-amaterju je svet v soboto kmalu zvedel za potres, ki je porušil Managuo. To je Enrico Karbani, ki je ponoči, brž ko je začutil potresne sunke, pustil svojo družino, naj spi in se s starim tovornjakom, v katerem je bila po naključju njegova radioamaterska oprema, odpravil proti Managui. Prvi poziv v svet je poslal ob 4. uri po krajevnem času. Naključje je hotelo, da je bil prvi radioamater v tujini, ki je ujel signale iz ruševin Manague, tudi državljan Nikarague. To je Adrian Espinosa, ki živi v Miamiju na Floridi.

26. december 1972

Managua ne more več živeti

Porušena prestolnica Nikarague je mesto brez življenja. V zadnjih 48 urah so preselili 300.000 njenih prebivalcev. Zelo tvegano je, da bi ostali še naprej v mestu, ker se zemlja še ni umirila in razpokana poslopja se sesedajo v nove ruševine. Vsak hip utegne izbruhniti epidemija, ki je skoraj ni moč preprečiti. Ljudje nimajo vode, hrane, elektrike. Vojska skuša obdržati poIožaj v rokah in nekajkrat je morala drastično poseči vmes, da ne bi brezvestneži ropali in kradli. Najmanj polovica ljudi se ne bo imela kam vrniti. /.../ Moč potresa je bila enaka eksploziji milijon ton TNT, 50-krat močnejša kot atomska bomba, ki so jo vrgli na Hirošimo.

26. december 1972

Ded z 29 leti

Horst Schenk iz Hamburga ima samo 29 let, pri tej starosti pa je že ded, torej verjetno med najmlajšimi dedi na svetu. Star je bil 14 let, ko je postal oče hčerke. Skoraj še v otroških letih je posnemala svojega očeta in rodila. Zares nenavadna družina. Horst Schenk ima sedaj sedem otrok in vnuka.

27. december 1972

Umrl Harry Truman

Predsednik Nixon je razglasil jutrišnji dan za dan žalovanja v ZDA ob smrti bivšega predsednika Harryja Trumana. Truman je umrl včeraj v bolnišnici v Cansas Cityu, star 88 let. Z njegovim imenom je povezana vrsta zgodovinskih dogodkov, od podpisa sporazuma v Potsdamu, začetka hladne vojne in vojne v Koreji. Najbolj dvomljiva njegova odločitev pa bo prav gotovo tista 6. in 9. avgusta 1945, da vržejo atomski bombi na Hirošimo in Nagasaki.

27. december 1972

Narodnostna sestava SFRJ

Jugoslavija je imela 31. marca 1971 20,522,972 prebivalcev. Od tega je bilo Črnogorcev 508.843 (2,5 odst.), Hrvatov 4.526.782 (22,1 odst.), Makedoncev 1,194.784 (5,8 odst), Muslimanov kot narodnosti 1,482.430 (8.4 odst.), Slovencev 1,678,032 (8,2 odst.), Srbov 8,143.148 (39,7 odst.), Albancev 1,309.623 (6,4 odst.) /.../

27. december 1972

Bitka za progo uspela!

Stoletni koledar sicer napoveduje, da bo po 29. decembru zanesljivo zapadel sneg, toda organizatorji "zlate lisice" na Pohorju niso želeli tvegati. Tako kot že nekajkrat so tudi sedaj zavihteli lopate, zasukali rokave in s pomočjo vrlih Pohorcev sneg z Areha "pretopili" v slalomsko progo pod hotelom Bellevue. Do torka je bilo vse nared, storjeno je bilo veliko delo, ki pa se bo za športno-turistični Maribor še tako obrestovalo - tekme za svetovni pokal ne bo treba odpovedati!

28. december 1972

Bo sneg ali ga ne bo?

Pri hidrometeorološkem zavodu v Ljubljani pravijo, da letos ne bomo dočakali snega. Možne so le zelo rahle snežne padavine v zahodni Sloveniji, v glavnem pa bomo imeli še naprej suho in hladno vreme. Sicer pa pravijo, da 10-20-dnevna decembrska suša ni nič posebnega in da se pogosto pojavlja. Napovedi zagrebških meteorologov so bolj optimistične. Za zadnji dan starega leta napovedujejo dež, ki bo nato zaradi ohladitev prešel v sneg tako da bo prvi dan novega leta s snežno odejo.

28. december 1972

Tito bo dočakal novo leto v Črni gori

Predsednik republike Tito je s soprogo Jovanko prispel včeraj v Črno goro, kjer bo ostal nekaj dni in pričakal novo leto. Pripeljal se je z letalom na letališče v Tivat in od tam z avtomobilom nadaljeval pot v Budvo in Miločer. Jadransko magistralo, po kateri se je peljal, so ljudje posuli z mimozami in drugim cvetjem.

28. december 1972

Markovič podpisal za vijoličaste!

Po precej dolgotrajnih pogajanjih je bila včeraj končno sklenjena pogodba med trenerjem Ivanom Djalmo Markovičem in NK Maribor. Prejšnji učitelj mladincev Dinama, ki so postali pod njegovim vodstvom državni prvaki, ni imel nikakih obvez do "modrih" in je zato lahko brez odškodnine in za ne preveč visoko vsoto prišel v Ljudski vrt. Pogodba veže Markoviča 18 mesecev, včeraj se je že vselil v prejšnje Omeragičevo stanovanje in takoj po novem letu bo pričel delati. V mariborskih športnih krogih so ocenili angažma tega strokovnjaka zelo ugodno, saj je Markovič znan tudi kot odličen pedagog. B. S.

Danilo Škofič

29. december 1972

Dragi bralci!

Leto dni je kakor knjiga, v kamero ljudje in človeštvo zapišemo, kako smo ga preživeli z vsemi svetlimi in senčnimi stranmi. Naj nas zdaj ob koncu leta naše opravljeno delo in uspehi vzpodbujajo in naj nam bodo vse prestane težave in preizkušnje v opozorilo. Naš pogled pa naj bo uprt v pot, ki je pred nami. V pot, ki smo si jo začrtali v stremljenju in neomajni želji, da bo pripomogla k naši osebni sreči, k razcvetu naše dežele in miru v svetu. Ko se bo staro leto prevesilo v novo, dragi bralci, ko si boste drug drugemu stiskali roke in voščili, tedaj ne pozabite, da je med vašimi dobrimi znanci in prijatelji tudi Večer. Zatorej vam v iskreni želji voščimo srečno Novo leto 1973!

MILAN FILIPČIČ

30. december 1972

Vrhnika-Postojna prosta pot

Slovenija je dobila prvi odsek sodobne štiripasovne avto ceste. Včeraj dopoldne nekaj pred deseto uro je mimo cestninske postaje pri Vrhniki odbrzela proti Postojni kolona avtomobilov s prvimi potniki, častnimi gosti, ki so se udeležili slovesne otvoritve. Med njimi so bili Sergej Kraigher z ženo Lidijo Šentjurc, Andrej Marinc, Janez Vipotnik, Franc Šetinc, Franc Leskošek, Jože Globačnik, Živko Pregelj, Leopold Krese, nekateri člani izvršnega sveta, predstavniki skupščine SRS, JLA in drugi. Otvoritveni govor je imel predsednik skupščine republiške skupnosti za ceste Viktor Seitl. Opozoril je na gospodarski in politični pomen, ki ga ima za nadaljnji gospodarski in družbeni razvoj naše republike ta cesta kakor tudi celoten program gradnje hitrih cest v SR Sloveniji. /.../ B. MAKSIMOVIČ

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta