Pred 50 leti v Večeru: Iztirilo 20 tovornih vagonov

Pripravil Rok Kajzer
04.02.2023 04:00

Človeških žrtev k sreči ni bilo, pač pa je nastala velika gmotna škoda.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

29. januar 1973

Umazane vode in kaviar

Na enem zadnjih zasedanj se je vrhovni sovjet ZSSR ukvarjal s vprašanjem, ki že s tem, da je prišlo na dnevni red tako visokega organa, opozarja, kako resno je: vedno večje onesnaženje ni nevarno le zdravju ljudi, marveč odpira posebne probleme za razvito sovjetsko ribjo industrijo. /.../ Ob Kaspijskem jezeru, kjer pripravljajo sloviti ruski kaviar, delajo z zmanjšanimi zmogljivostmi. Izvoz kaviarja, zelo pomembnega artikla, se je drastično zmanjšal, medtem ko se je izvoz vodke, ki je prej šla z njim v korak, povečal za trikrat. Ob Kaspijskem jezeru so zgradili kopico tovarn, ki niso imele konkurence v svetu, sedaj pa nimajo dovolj dela.

Arhiv Večera/Dragiša Modrinjak

30. januar 1973

Na kraju hude železniške nesreče

Naša reporterja sta bila na prizorišču hude železniške nesreče, ki se je zgodila okrog 1.40 zjutraj na progi Celje-Maribor. Med železniškim postajališčem Lipoglav in postajo Poljčane v kraju Zbelovska gora. Zgodila se je, ker je tovorni vlak, št. 558, ki je pripeljal iz Celja, trčil v mednarodni tovorni vlak ET-52 s približno 50 vagoni, ki je stal na odprti progi, ker so bile blokirane zavore. Ob trčenju je bilo 20 tovornih vagonov poškodovanih, 11 pa uničenih. Strojevodjo vlaka 558 Stanka Čuriča in njegovega pomočnika Jožeta Svenška so z opeklinami pripeljali v mariborsko bolnišnico. /.../ Podoba izkrivljenega železa in uničenih vagonov je bila grozljiva. Štirje vagoni so ležali prevrnjeni pod približno deset metrov visokim nasipom. Ti so tudi poškodovali osamljeno hišo v Zbelovski gori 38, v kateri stanujejo štirje člani družine Antona Hribernika, 50-letni Anton Hribernik in njegovi trije otroci. Vsa sreča je bila, da vagoni niso močneje zadeli v hišo, tako da je družina Hribernik ostala nepoškodovana. /.../

30. januar 1973

V nedeljo 32.000 potnikov!

Včeraj zjutraj smo dobili natančno število vseh nedeljskih obiskovalcev Pohorja, ki so se peljali z vzpenjačo in vlečnicami. Zapišemo lahko, da je bil spet dosežen rekord, saj je bilo vseh potnikov 32.031. Razumljivo je, da so k temu pripomogle zimske šolske počitnice; to je bilo močno opaziti tudi na včerajšnji delovni dan, ko je mladina že v zgodnjih jutranjih urah dobesedno navalila na vzpenjačo. Kot so nam povedali smučarji, je ob pripeki sonca smuka na pohorskih smučiščih smučiščih idealna. Če bo tako ostalo tudi v prihodnjih dneh, bodo imeli mariborski šolarji dovolj zimske počitniške radosti. B.P.

31. januar 1973

Zasutih 22 rudarjev

V rudniku Djurdjevik, obratu rudnika Kreka-Banoviči se je med predsinočnjo drugo izmeno zgodila huda nesreča. Rudarje je nenadoma presenetil dim in ogenj. Pohiteli so k izhodom iz jame, toda 22 jih je ostalo zasutih v globini 150 metrov. Enega rudarja so našli mrtvega, dva pogrešajo, ostale na so rešili. Bojijo se, da tudi pogrešana rudarja nesreče nista preživela. Trije ponesrečeni rudarji imajo osemnajst otrok. Reševalne ekipe so šle takoj v rudnik. Reševanje zasutih je bilo zelo težavno, ker je v jami gorelo. Reševalci so morali skozi zid ognja in dima, ne vedoč, kaj jih za njim čaka. Nekateri preživeli rudarji so hudo ranjeni in enajst se jih zdravi v bolnišnici v Tuzli. Vsi so opečeni. Zdravniki pravijo, da njihovo življenje ni v nevarnosti. /.../

31. januar 1973

Havajec na Pohorju

V popolni smučarski opremi smo v hotelu Slavija srečali 31-letnega Havajca Sumida Antonyja iz Honolula. Pravkar se je odpravljal na pohorska smučišča. Povprašali smo ga, kako je zvedel za naše Pohorje in kaj ga je pripeljalo letošnjo zimo prav na naša smučišča. Dejal nam je: "Rojen sem sicer na Havajih, sedaj pa živim v Evropi že sedem let. Zaposlen sem v Belgiji kot revizor v tovarni znanih, mladim priljubljenih hlač levi`s, ki so v svetu sedaj velika moda. /.../ Za Pohorje sem zvedel iz športnih časopisov v Belgiji, ko so poročali o letošnjih težavah s tekmovanjem za zlato lisico. Izkoristil sem redni letni dopust in prišel pogledat v Maribor, ali imate kaj snega." - Kako vam je všeč pri nas? "V Jugoslavijo sem tokrat prišel prvič z nekam mešanimi občutki. Predvsem me je skrbelo, ali ste že dobili kaj snega, ko vam ga je na Pohorju za tekmovanje FIS tako primanjkovalo. Presenečen sem nad vsem. Prijetno mi je bivanje v hotelu Slavija, zveze s tereni na Pohorju so odlične, vlečnice delujejo brezhibno in sploh je vse v najlepšem redu." /.../ B.P.

31. januar 1973

"Kugl" je oživel

Te dni je v okolici Slov. Bistrice kljub skromni snežni odeji vse živo. Med najbolj obiskanimi hribi v okolici mesta je prav gotovo tisti, ki ga Bistričani imenujejo kar Kugl in je zaradi bližine najbolj pri roki. Po blagem spustu sicer na njem ne morejo najti zadovoljstva zahtevnejši smučarji ali sankači, kljub temu pa je vsak dan, še zlasti sedaj v počitnicah, tu velika gneča. /.../

1. februar 1973

TV - četrtek, 1. februar

Arhiv Večera

2. februar 1973

Licitacija boljših prodajnih miz

Iz pisarne tržne uprave so nam posredovali novico, da bodo že v prihodnjih dneh po odobritvi skupščine občine Maribor letos prvič licitacijsko oddajali tako imenovane boljše vogalne prodajne mize na tržnici. Med prodajalci je bilo za te mize vsako leto največ zanimanja, pa tudi prerekanja, vse to pa bo z novim licitacijskim načinom odpadlo. Predvidevajo, da bo licitacija teh miz že 12. februarja. B.P.

3. februar 1973

Tito sprejel Gino Lollobrigido

Italijanska filmska igralka Gina Lollobrigida je bila včeraj na Brionih gostja predsednika Tita in Jovanke Broz. Lollobrigida, ki se ukvarja tudi z urnetniško fotografijo, je podarila predsedniku Titu knjigo svojih fotografij pod naslovom Italia mia. V igralkinem spremstvu je bil tudi direktor beneškega festivala Gian Luigi Rondi in italijanska gosta sta bila tudi na letošnjem Festu 73.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta