Pred 50 leti v Večeru: Potresno središče v Šmarju pri Jelšah

Pripravil Rok Kajzer
22.06.2024 05:09

Kot so zabeležili na ljubljanskem observatoriju, so se tla prvič zamajala ob 18.08, jakost potresa pa je bila ponekod tudi več kot sedem stopenj po Mercallijevi lestvici. Sledila sta še dva manjša potresna sunka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
pionirji graška gora 1974
Arhiv Večera
17. junij 1974

6000 pionirjev na gori jurišev

NA GRAŠKI GORI SO SE ZBRALI PIONIRJI IZ VSE SLOVENIJE - Zveza prijateljev mladine Slovenije in republiški odbor ZZB NOV sta v soboto na Graški gori pripravila zbor slovenskih pionirjev ob 30-letnici pohoda XIV. divizije. Velikega pionirskega slavja se je udeležilo blizu 6000 mladih iz 22 občin, prišli pa so tudi pionirji iz bratskih republik. Na slavju so bili še nekateri drugi gostje, med njimi Franc Leskošek-Luka, ki mu je pionirska XIV. divizija predala raport. Slavnostni govor pod vrhom gore jurišev je imel član IS Slovenije in eden bivših komisarjev XIV. divizije Bojan Škrk. Zelo dobro je bil pripravljen tudi kulturni spored, popoldan pa so po travnikih zagoreli taborni ognji; ob njih so pionirji kramljali z bivšimi borci XIV. divizije. T. IVIČ

17. junij 1974

Palestinci so narod

Prvič po letu 1948 so ZDA v uradnem dokumentu (o pogovorih Sadat-Nixon) priznale, da so Palestinci narod, ne pa begunci. Veliko pozornost je vzbudilo pisanje bejrutskega časnika Al Hajat, ki ima tesne stike s Saudsko Arabijo. V poročilu iz Džede trdi časnik, da je Nixon že dal napotke zunanjemu ministru Kissingerju, naj se poveže s palestinskimi voditelji in posluša njihovo mnenje o poti, po kateri bodo dosegli rešitev. Baje bo Nixon tudi od Izraelcev zahteval, naj znova pretehtajo svoje odklonilno stališče do pogajanj s palestinskim osvobodilnim gibanjem. Če bi bile te vesti točne, potem je to nedvomno pomemben premik v ameriški politiki na Bližnjem vzhodu.

17. junij 1974

Znova atomska goba

Avstralski premier Gought Whitlam je izjavil, da je njegova vlada prepričana o tem, da je Francija danes izpeljala jedrski poskus nad atolom Mururoa. Na območju Avstralije so opazili povečanje radioaktivnih padavin. Whitlarn izjavlja, da je avstralska vlada zaradi te eksplozije zelo vznemirjena. Svojčas, ko je Francija opravila vrsto jedrskih poskusov, je Avstralija odločno nasprotovala. Tudi premier Nove Zelandije Norman Kirk je izjavil, da vse kaže, da je Francija opravila jedrski poskus in da je to kršitev pravic Nove Zelandije in njenih sosedov na Pacifiku. V Parizu je uradni predstavnik obrambnega ministrstva izjavil, da nima vesti o jedrskem poskusu na južnem Pacifiku. Današnji jedrski poskus je 53. od 13. februarja 1960, ko je Francija izvedla prvi jedrski poskus v ozračju, in sicer v Sahari.

18. junij 1974

Vesna je začela delati

Vesna Vulovič, stuardesa JAT. ki je pred dvema letoma srečno preživela padec iz letala v Češkoslovaški, se je vrnila k letalom: ni sicer več v zraku, temveč je postala referent v poslovalnici JAT v Beogradu. Kljub vsemu pa je Vesna še vedno zaljubljena v letala. Njeni kolegi to vedo, zato jo večkrat povabijo na letališče.

19. junij 1974

Jugoslavija-Zaire 9:0!

V drugem srečanju predtekmovanja na X. SP v Zahodni Nemčiji so naši nogometaši sinoči v 2. skupini premagali moštvo Zaira s katastrofalnim rezultatom 9:0. Jugoslavija je trenutno v svoji skupini prva, o njeni uvrstitvi v polfinale pa bo odločala sobotna tekma s Škotsko, v kateri morajo Jugoslovani osvojiti vsaj polovičen izkupiček. /.../.

21. junij 1974

Štirje potresni sunki

Sinočnji potres so čutili prebivalci vse Slovenije. Kot so zabeležili na ljubljanskem observatoriju, so se tla prvič zamajala ob 18.08, jakost potresa pa je bila ponekod tudi več kot sedem stopenj po Mercallijevi lestvici. Sledila sta še dva manjša potresna sunka, ob 23.27 pa je bilo čutiti še en potres, ki je bil le nekoliko šibkejši od prvega. Središče potresa je bilo v Šmarju pri Jelšah, kar potrjuje tudi povzročena škoda. Tam so posledice najhujše.


 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta