Pred 50 leti v Večeru: Pravcati obdravski Babilon

Pripravil Rok Kajzer
05.08.2023 06:00

Mariborski motel Jezero se je že mednarodno uveljavil. Letos že rekordno število tujih gostov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

30. julij 1973

Nova Iskrina tovarna

Na Laborah pri Kranju so v soboto odprli novo tovarno telekomunkacij. Hkrati so počastili spomin na 30. obletnico ustanovitve Prešernove brigade in proslavili praznik občine Kranj. Trak ob vhodu v proizvodne dvorane, kjer bodo izdelovali najsodobnejšo elektronsko telefonijo, je prerezal Franc Piržent, najstarejši delavec v Iskrini telefoniji. Celotna investicija je veljala 320 milijonov dinarjev: pri njej je s petimi odstotki sredstev sodelovala belgijska firma Bell Telephone, ki je tudi odstopila licenco in know how za najsodobnejši, računalniško vodeni telefonski sistem metaconta. Ker so največji del strojev uvozili iz ZDA, je nova Iskrina tovarna ena najmodernejših v Evropi, saj je celo bolje opremljena kot matična belgijska tovarna. /.../ Od 750 zaposlenih v tovarni sta kar dve tretjini kvalificiranih in visoko kvalificiranih. Ob tem dejstvu, ki kaže, da bo proizvodnja zahtevala veliko bolj izobraženega delavca, strokovnjaka, intelektualca, se je ustavil slavnostni govornik - predsednik CK ZKS France Popit: "Le s širokopoteznostjo, z visoko tehnologijo, z manjšini stroški, z moderno organizacijo dela se bomo uspešno uvrstili v svetovne tokove. Zato bomo morali obračunati s staro provincialno miselnostjo, ki ne vidi prek fabriškega plotu in ki je prevladujoča v naših proizvodno gospodarskih krogih ter se zanaša na nekakšno nam Slovencem prirojeno pridnost." /.../ B. MAKSIMOVIČ

 

30. julij 1973

Kongres esperantistov

Včeraj so v Beogradu slovesno odprli 58. svetovni kongres esperantistov. Na njem sodeluje 2000 delegatov in 43 držav. Veljko Milatović, predsednik zvezne konference SZDL Jugoslavije, je v pozdravnem govoru poudaril, da je esperanto most med narodi sveta in da se bo treba potruditi, da postane ta jezik drugi jezik vseh ljudi in narodov.

 

30. julij 1973

Prepolna mariborska tržnica

Sobotni naval na glavno mariborsko tržnico ob Koroški cesti je bil spet izreden. Prodajalcev je bilo toliko, da so uporabili tudi vse prodajne mize na novem delu tržnice bliže Dravi. Vsega je bilo na voljo dovolj, prodajali so celo papige in kanarčke. V ribarnici mariborskega agrokombinata so keson, kjer plavajo sladkovodne ribe, slednjič prevlekli s plastično oblogo, saj ga je že precej napadla rja. Na voljo imajo vedno lepe krape in postrvi, od časa do časa pa tudi ščuke. /.../ B. P.

 

30. julij 1973

Kaj pripravljate?

MARLENKA STUPICA, akademska slikarka: Nekatere izmed knjig, ki sem jih ilustrirala in opremila, so prav zdaj v tiskarnah in bodo, upam, jeseni izšle. To je na primer Ostržek v prenovljeni obleki, ki bo izšel v novi zbirki najbolj priljubljenih mladinskih del Zlata knjiga. Za razliko od prejšnjih izdaj bodo to pot vse ilustracije v barvah. Prav tako bo v tej zbirki izšla Pika Nogavička, ki sem jo na novo ilustrirala, tudi v barvah. Tri majhne kartonske slikanice Rdeči mak, Boben in Velik-majhen naj bi tudi izšle, vendar ne vem kdaj. /.../ Prav posebno se veselim dela, ki me še čaka: do leta 1975 naj bi oddala slike za Andersenovo knjigo Palčica. /.../ Seveda imam tudi druge načrte, vendar je njihova uresničitev še predaleč, da bi lahko že zdaj o njih povedala kaj več. (-ch)

 

31. julij 1973

Velik izvoz Metalne

Mariborska Metalna je letos sklenila že za blizu 10 milijonov dolarjev izvoznih poslov. Za 4,6 milijona dolarjev bodo izvedli hidromehansko opremo za Čiripavo v Peruju, potem pa sledijo Zambija, Romunija in Nova Gvineja. Stike so našli tudi s konkurenčno firmo Wagner Buero v Gradcu.

 

Arhiv Večera

 

31. julij 1973

Slovenija je zasedena

Tanjug poroča, da so v slovenskih turističnih krajih napolnjene vse turistične sobe. V Sloveniji letuje sedaj nad 62000 gostov, od tega jih je 60 odstotkov tujcev. Na obali je trenutno 20.000 turistov, med njimi 13.000 tujih. V Piranu spi na primer 200 gostov na pomožnih ležiščih.

 

1. avgust 1973

V fičku 7 konjev več

Strokovnjaki tovarne avtomobilskih motorjev v Rakovici so dosegli velik uspeh: prvi domači avtomobilski motor, ki je bil projektiran, konstruiran in preizkušen v laboratorijih 21. maja - je zagotovljen. Ko se bodo vrnili delavci iz kolektivnega letnega dopusta, se bo začela serijska proizvodnja novorojenčka iz Rakovice. Z novim, prvim jugoslovanskim motorjem, bo priljubljeno ljudsko vozilo fičo znatno temperamentnejše. "Sedanjemu motorju smo dodali 7 konjskih sil. Namesto 23 jih bo imel naš motor kar 30. Njegova življenjska doba ne bo drugačna kot je pri sedanjem motorju," je dejal glavni inženir za motorje v podjetju 21. maj Peter Vidović. /.../ Zastavina vozila Fiat 750 bodo lahko dosegla z novim Rakoviškim motorjem tudi brzino do 120 km na uro. Prvi fički z novim motorjem bodo bržkone na tržišču že konec avgusta.

 

1. avgust 1973

Črnina, ki privlači

Malo je turističnih, zlasti gorskih privlačnosti, ki bi bile za obiskovalce zanimive tudi ob deževnih dneh. Ena je Črno jezero, ki je le dobre pol ure hoda od planinskega doma Antona Štuhca pri Treh kraljih. Bistričani ga zaradi njegove lepote imenujejo pohorski biser. Vsak turist, ki je enkrat bil ob Črnem jezeru, spet rad pride v ta predel bistriškega Pohorja. V.H.

 

2. avgust 1973

Sutjeska pred visokimi gosti

Sinočnje predstave filma Sutjeske, s katero se je sklenil program 20. festivala jugoslovanskega igranega filma v Pulju, se je udeležil tudi predsednik republike Josip Broz Tito s soprogo Jovanko in z nekaterimi drugimi visokimi gosti. S prihodom predsednika Tita v areno je nastalo med občinstvom slavnostno vzdušje. /.../ Seveda smo s posebnim zanimanjem spremljali v filmu Sutjeska Titov lik, ki ga je upodobil Richard Burton. Gre za prvo igrano upodobitev Tita v jugoslovanskem filmu, tako da je ob primeru Sutjeske mogoče reči, da obuja Titov lik izpred tridesetih let s posluhom za njegovo obvladanje bojnega stanja, predvsem pa Tita predstavi kot neustavljivega bojevnika za zmago, za rešitev jugoslovanskih narodov spod neusmiljenega in nečloveškega nasprotnika. /.../ Najvišje priznanje je strokovna žirija podelila filmu režiserja Stipeta Delića Stujeska. Dobi je veliko Zlato areno. /.../ Zlato areno za režijo je dobil slovenski režiser Matjaž Klopčič za film Cvetje v jeseni (šele po izredni seji žirije, kajti prvotno je sklenila, da se ne dodeli zlata arena za režijo) /.../. V.V.

 

2. avgust 1973

Najavljenih tudi 130 Francozov

Gostinsko podjetje Hotel Orel v Mariboru je pred leti odlično vložilo precej denarnih sredstev za izgradnjo povsem sodobnega motela Jezero pri Brestrnici na levem bregu Drave. Postavili so bungalovske hišice s štirimi ležišči in sodobno opremo, vse do kuhinje in kopalnic. V teh hišicah s štirimi posteljami lahko letuje hkrati 60 oseb. Vse več pa je okoli restavracijske zgradbe prostora za individualne "šotornjake", ki prihajajo vsako leto semkaj kampirat. Mariborski motel Jezero res ne potrebuje nikakršnih reklamnih slavospevov, čeravno bomo o tem idiličnem motelu v neposredni bližini štajerske metropole naredili nekaj zanimivih podatkov. Ivan Sagadin, upravnik motela Jezero, nam je navdušeno pripovedoval o letošnjem rekordnem obisku predvsem tujih gostov. /.../ Za goste, ki si privoščijo pod lastnimi šotori nekajdnevno bivanje, je zares odlično poskrbljeno, saj imajo na voljo sodobne sanitarije s toplo vodo, prho in z bideji. Do slehernega šotora je moč napeljati elektriko, kar omogoča vsem kampistom, da si pod lastno streho lahko skuhajo kosilo ali večerjo. /.../

Upravnik: "Do Drave srno že speljali urejeno cestišče, že v prihodnjem letu pa bomo imeli za naše goste svoje kopališče na Dravi in urejen pristan za plovne objekte naših gostov. /.../V prihodnjem letu bomo po načrtih razširili dosedanji motel, zgradili bomo nove bungalove in tudi štiristezno sodobno avtomatsko kegljišče. Prav to kegljišče bo še nova privlačnost tudi za domače goste poleg našega minigolfa, ki rekordno privablja mlado in staro. Ob sobotah in nedeljah oddajamo vseh 180 golfskih palic hkrati, kar že samo po sebi pove, kolikšen naval je na ta naš rekreativni objekt." /.../

V letu 1972 je v motelu Jezero v vsej sezoni kampiralo 4.470 tujih gostov, v bungalovih pa 1500. /.../ Upravnik nam je pokazal tudi spominsko knjigo, v katero vpisujejo zadovoljni gostje svoje vtise. Prvi vtis v tej knjigi je lastnoročno napisal predsednik republike Tito, ki je 25. aprila 1969 s soprogo Jovanko obiskal to naše obdravsko motelsko gostišče. Napisal je v spominsko knjigo v slovenskem jeziku tole: PRI VAS SMO SE PRAV DOBRO POČUTILI. Pod tem priznanjem pa sta podpisana predsednik Tito in soproga Jovanka.

BOŽO PODKRAJŠEK

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta