Pred 50 leti v Večeru: Točenje alkoholnih pijač omejili povsod

Pripravil Rok Kajzer
26.11.2022 05:00

Pričel bo veljati sporazum, po katerem ne bodo točili alkoholnih pijač med 4. in 7. uro zjutraj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

20. november 1972

Prepričljiva zmaga Brandta

Socialdemokrati so dobili 230 poslanskih mest, krščanska demokracija 224 in liberalna stranka 42. V primerjavi z volitvami pred tremi leti imajo SPD 6 sedežev več in 3,2 odst. več glasov, liberalci 12 več in 2,3 odst. več glasov, CDU 18 manj in en odstotek manj glasov. /.../ Prvi komentarji opazovalcev: Brandtova zmaga je presegla pričakovanja največjih optimistov. Socialdemokrati so prvič po vojni dobili več glasov kot opozicijski stranki CDU in CSU skupaj in prvič postali največja politična stranka v bundestagu. Preseneča veliko število glasov, ki so jih dobili liberalci. /.../

20. november 1972

Predlog skupščini:  A. Marinc mandatar

V soboto dopoldne sta se sestala predsedstvo in izvršni odbor republiške konference SZDL Slovenije in pretresla poročilo o poteku predlaganja možnih kandidatov za predsednika izvršnega sveta. Predsedstvu skupščine so nato predlagali kot mandatarja za predsednika izvršnega sveta Andreja Marinca. SZDL je v preteklem tednu organizirala razširjene seje izvršnih odborov občinskih konferenc. Teh sestankov se je udeležilo 593 članov izvršnih odborov in 293 predstavnikov družbenopolitičnih organizacij odbornikov občinskih skupščin in poslancev. Vsi so soglašali s predlogom, da postane mandatar za predsednika izvršnega sveta Andrej Marinc. /.../

20. november 1972

Maribor čez  soboto in nedeljo

V soboto nam je vreme v Mariboru pošteno zagodlo. Močan veter je prinesel dež in sneg, ki je povzročil pravcato brozgo na cestah in pločnikih. Pa tudi grmelo je močno med sneženjem, česar v Mariboru že dolgo ne pomnimo. V poročni dvorani je v soboto sklenilo zakonsko zvezo 25 parov še ob dopoldanskem soncu, med pojedino pa so že lahko videli kako naletava sneg. Gostinski lokali, kjer je običajno ob sobotah vse polno plesalcev, so imeli tokrat manj obiska, saj se je marsikateremu bolj prilegel topel domači kotiček. Avtobusi so prihajali v mesto z zamudami, po cestah pa so kar poplesavali osebni avtomobili, ki so imeli letne gume. Včeraj zjutraj je bila v mestu rahla poledica, ki je grozila predvsem upokojencem, ko so se pomikali proti voliščem. Nekaj padcev pa je že poskrbelo za prve letošnje zlome. Kako je bilo včeraj na Pohorju, nismo zvedeli, ker je neurje povzročilo okvaro na telefonski napeljavi. Prizadevni organizatorji sobotnih gostovanj pop skupin v klubu mladih so se pohvalili, da so imeli tokrat v gosteh odlično zagrebško skupino IME. Žal je slab obisk tudi v klubu mladih povzročilo sobotno nevšečno vreme.

B. PODKRAJŠEK

20. november 1972

Po dramatični  igri SFRJ -Grčija 1:0

Stadion Crv. zvezde, gledalcev okoli 70.000, vreme sončno, hladno, teren mehek, strelec Ačimovič v 14. minuti, sodnik Tschentscher (Zah. Nemčija). JUGOSLAVIJA: Marič, Krivokuča, Stepanovič, Pavlovič, Paunovič, Holecr, Petkovič, Ačimovič, Bajevič (Bjekovič), Vladič, Djajič. GRČIJA: Christidis. Dimitriou, Angelis, Kritikopulos, (Antoniadis), Sidkos, Glezos, Koudas, Eleftherakis, Delikaris, Papaioannou (Davurlis), Safaris. Televizijske kamere za beograjsko področje niso bile vključene, direkten pa je bil prenos v vse druge predele Jugoslavije. Zato so tudi Beograjčani pohiteli, navzlic dokaj hladnemu vremenu, na stadion Crv. zvezde, kjer je igrala Jugoslavija eno najpomembnejših tekem v zadnjih letih. V kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v Zah. Nemčiji čez dve leti je morala namreč zmagati, vsak drug rezultat bi šel v prid Špancem ali Grkom, ki se med sabo sicer še niso srečali. Leta 1954, ko smo se uvrstili na SP v Švico smo premagali Grčijo obakrat z 1:0, tako v Beogradu kot v Atenah. Toda sedaj so Grki precej močnejši, to je pokazala včerajšnja tekma, razen tega pa so jim obljubljene izredno visoke premije, če bi zasedli v naši izločilni skupini 1. mesto.

Arhiv Večera

21. november 1972

Trst: napadli komunista

V noči med soboto in nedeljo je prišlo v Trstu do grobega fašističnega napada na Jurija Kocijančiča, vidnega tržaškega komunista, člana tajništva tržaške federacije italijanske KP in slovenskega kandidata omenjene stranke na tokratnih občinskih volitvah v Trstu. Kocijančič se je pozno ponoči vračal s svojim avtom z nekega sestanka na svoj dom pri Sv. Ivanu v Trstu. V ulici Giulija sta mu zaprla pot dva mladeniča, ki sta bila videti pijana in ki sta padla pod kolesa avta. Kocijančič je avto takoj ustavil z namenom, da jima pomaga. Čim je stopil iz avta, sta se mladeniča pobrala. Prvi ga je napadel z nožem, drugi pa z dežnikom. Ko se je Kocijančič začel braniti, sta izza vogala prihiteli še dve skupini napadalcev, ki so ga začeli pretepati. Čez čas je pripeljala mimo policijska patrulja, napadalci so se razbežali, eden pa je pustil v naglici na tleh suknjič z dokumenti, Tako je uspelo policiji ugotoviti imena vseh sedmih napadalcev, ki so se morali včeraj zjutraj javiti na tržaški kvesturi./.../ N. LUKEŠ

21. november 1972

Ali bomo dobili gospodarsko policijo?

Ljubomir Novaković, sodnik višjega gospodarskega sodišča v Beogradu, je predlagal, da bi pri nas ustanovili nekakšno gospodarsko policijo, ki bi nadzorovala izdelke. Sodnik je svoj predlog podprl z dejstvi, s katerimi se je srečal pri reševanju gospodarskih sporov. Nadzorna služba, ki bi pregledovala kakovost izdelkov, ki so naprodaj, bi ne samo zavarovala občana kot potrošnika, temveč tudi družbo. /.../ Sodnik pravi, da so pristojne inšpekcije premalo učinkovite.

22. november 1972

Veliko skalovje na cesto

Včeraj zjutraj ob 1.15 je pri hidroelektrarni Vuhred zgrmel na cesto I. reda Maribor-Dravograd velik kamnit plaz. Promet v tem predelu Dravske doline je bil ustavljen, voznik tovornega avtomobila Tone Plazl iz Ribnice na Pohorju pa je s svojim vozilom le za las ušel nesreči. Predvčerajšnjim okrog 22. ure je bil na tem področju zelo močan naliv, ki je na več krajih sprožil manjše in večje plazove. V kamnitem plazu, ki je zaprl severno magistralo, je bilo po približni oceni okrog 300 kubičnih metrov skalovja. Izredno srečo je imel avto prevoznik Tone Plazl, ki je pripeljal po cesti ravno v trenutku, ko se je pričelo nanjo valiti kamenje. Uspelo mu je zaustaviti vozilo, ki pa je od kamenja kar precej poškodovano; škode na njem bo za okoli 5.000 dinarjev. /.../ kw

22. november 1972

Našli letalo

Angleški policisti iz Saxmundhama v vzhodni grofiji Suffolk menijo, da so našli ostanke ameriškega bombnika liberator, s katerim se je ubil najstarejši brat na današnji dan 1963. leta umorjenega ameriškega predsednika Johna Kennedyja Joseph Kennedy. Kennedy je dobil 12. avgusta 1944 nalogo, da bombardira nemške raketne rampe ne francoski obali. Bombnik liberator je nosil 10 ton razstreliva in potem, ko bi opravil nalogo, bi posadka odskočila s padali. Toda preden je bombnik dosegel višino 5000 metrov, ga je uničila eksplozija. Izvedenci ameriških letalskih sil pripisujejo nesrečo prezgodnji eksploziji sprožilnega mehanizma. Policisti so našli ostanke letala v svojem prostem času.

24. november 1972

Nič več alkohola

Z občinskim odlokom o poslovnem času bo pričel veljati tudi samoupravni sporazum, po katerem ne bodo točili v gostinskih lokalih alkoholnih pijač med 4. in 7. uro zjutraj. Po prejšnjem dogovoru poslovnega združenja za gostinstvo Maribor ta sporazum ne bi veljal za kolodvorske restavracije, lokale na mejnih prehodih in v hotelskih ter prenočitvenih objektih. Točenje alkoholnih pijač bodo sedaj omejili povsod, tudi v trgovinah in hotelskih objektih. K sporazumu so pristopile tudi negostinske dejavnosti, predvsem gostinski obrati v tovarnah, mlekarnah in trgovinah, kjer pričnejo prodajo pred šesto uro zjutraj. Samoupravni sporazum bo tako vsaj delno preprečil opijanje občanov v jutranjih urah in prihajanje na delovno mesto v vinjenosti. S.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta