Pred 50 leti v Večeru: Borštnikov prstan Arnoldu Tovorniku

Pripravil Rok Kajzer
05.11.2022 04:40

Neprijeten in nedopusten molk tiska v drugih republikah Jugoslavije o tej pomembni prireditvi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

30. oktober 1972

Ocena razmer v Sloveniji

V Ljubljani je bila 28. in 29. oktobra 1972 razširjena seja sekretariata CK ZKS, ki so ji razen članov sekretariata prisostvovali še predsednik CK ZKS tovariš Franc Popit, člani predsedstva ZKJ Stane Dolanc, Sergej Kraigher, Stane Kranjc, Stane Kavčič in Mitja Ribičič ter predsedniki republiških vodstev družbenopolitičnih organizacij tovariši Tone Kropušek, Živko Pregl, Janko Rudolf in Janez Vipotnik ter predsednik gospodarske zbornice SRS Leopold Krese. /.../ V kritični in samokritični razpravi je bila izrečena kritika tovarišu Stanetu Kavčiču. Da bi pomagal odpraviti ugotovljene slabosti in da bi prispeval k enotnosti vodstva ZKS ter onemogočil povezovanje tehnokratskih in drugih tendenc z njegovo funkcijo, je predlagal svoj odstop s funkcij člana predsedstva ZKJ in predsednika izvršnega sveta skupščine SRS.

30. oktober 1972

Množičen obisk grobov

V soboto, predvsem pa včeraj so Mariborčani že množično pohiteli na pobreško pokopališče in urejali gobove svojcev za bližnji dan mrtvih. Cvetličarji pred pokopališčem so prodali veliko cvetja in nagrobnih vencev ter cvetličnih nagrobnih ikeban. Tako sta bila pretekla dva dneva že močno posvečena spominu na najdražje, ki jih ni več. /.../ B. PODKRAJŠEK

30. oktober 1972

Svežega mesa skorajda ni!

Mariborske gospodinje vse češče ugotavljajo, da v naših mesnicah primanjkuje svežega mesa, ko z nezadovoljnimi obrazi zapuščajo prodajalne. Govedina in svinjina se še kar dobi, teletina pa skoraj nikjer. Ko smo obiskovali mariborske mesnice, je bilo povsod slišati isto pesem: z govedino, svinjino in teletino zelo slabo kaže, zato pa smo dobro založeni s perutnino, prekajenim mesom in klobasami. "Govedine in svinjine je zelo malo, teletine pa že nisem videl skoraj dve leti", nam je povedal Franc Petrič, poslovodja mesnice tovarne mesnih izdelkov v Jurčičevi ulici v Mariboru.

BOJAN POSTRUŽNIK

Dragiša Modrinjak

31. oktober 1972

Slavnost z nagradami

Borštnikovo srečanje 72 je sinoči z balkona stavbe SNG v Mariboru končal akademik dr. Bratko Kreft, pred tem pa je bila v gledališki dvorani sklepna slovesnost, na kateri so podelili nagrade in diplome letošnjega Borštnikovega srečanja. Slovesnost se je pričela z Bačkovo recitacijo Prešernove Zdravljice, nato pa je predsednik strokovne žirije Mire Štefanac prebral imena nagrajencev letošnjega Borštnikovega srečanja in nagrajencem skupaj z akademikom Kreftom tudi izročil nagrade. Borštnikov prstan, najvišje priznanje gledališkega srečanja, je dobil Arnold Tovornik, član drame SNG v Mariboru. /.../ V nadaljevanju svojega govora je Kreft poudaril širok pomen tega gledališkega shoda in povedal, da je neprijeten in nedopusten molk tiska v drugih jugoslovanskih republikah o tej pomembni slovenski in seveda tudi jugoslovanski veliki prireditvi. V.V.

2. november 1972

Večina za dvojezične napise

Po rezultatih ankete je več kot 60 odstotkov avstrijskih državljanov proti temu, da bi odstranili dvojezične napise na Koroškem, le 13 odstotkov se jih zavzema za odstranitev napisov, drugim je "vseeno", kaj bodo z njimi storili. Rezultate ankete je objavilo osrednje glasilo vladajoče socialistične stranke Avstrije Arbeiter Zeitung. Rezultati ankete na Koroškem se nekoliko razlikujejo od drugih področij. Proti odstranitvi napisov se je tukaj izreklo 50 odstotkov anketiranih, 36 opravičuje odstranitev, 16 odstotkov pa je izjavilo, da nima mnenja o tej zadevi.

2. november 1972

Recital ob prižganih plamenicah

Torkova komemorativna svečanost ob spomeniku talcev na obzidju mariborskega sodišča je bila povsem drugačna, kot smo je bili vajeni iz prejšnjih let. Zasluga gre dijakom kulturno umetniškega društva dr. Franjo Crnek s I. gimnazije. Ob zvokih fanfar se je razvrstila četa vojakov na sodnijskem obzidju /.../ nato pa so pred spominsko ploščo prišli trije recitatorji ob spremstvu vojakov s prižganimi plamenicami. Režijsko povezani recital s pevskim zborom je izzvenel nadvse pietetno. Okoli 2000 gledalcev je v popolni tišini spremljalo z izrednim občutkom sestavljen komemorativni spored. Pred spominsko ploščo so položili venec, četa vojakov pa je žrtvam v pozdrav in spomin izstrelila tri salve. Takšne komemorativne svečanosti v Mariboru doslej še nismo imeli. Prizadevnim dijakom gre zanjo vse priznanje.

B. PODKRAJŠEK

2. november 1972

Japonec se je skrival 27 let

Še en nekdanji pripadnik japonske armade je prišel med ljudi, potem ko se je skrival 27 let. Bal se je, da bo kaznovan in se je skrival v vasi 38 km od glavnega mesta otoka Bali. /.../ Bivši vojak je vedel, da je Japonska kapitulirala, vendar se je skrival in se je bal prijaviti japonskemu veleposlaništvu, ker je bil prepričan, da ga bodo na Japonskem kaznovali.

2. november 1972

30.000 pritožb državljanov

Predsedstvo zvezne skupščine je razpravljalo o poročilu svoje komisije, ki pravi, da se je samo v letu 1971 obrnilo na predsednika republike, zvezno skupščino in ZIS več kot 30 tisoč državljanov s pripombami in pritožbami, ki zadevajo socialno zavarovanje in socialno varstvo, stanovanjsko-komunalne probleme, delovne in pravne odnose ter delo sodišč in organov po delovnih organizacijah. Ugotovili so nemaren in birokratski odnos do ljudi in neodgovorno ravnanje, kar je povzročalo težave pri uresničevanju upravičenih zahtev državljanov.

3. november 1972

Borl v novi obleki

Integracija Borla s ptujskim Haloškim biserom je že rodila prve sadove. Doslej so v gradu (z lastnimi in kreditnimi sredstvi) obnovili restavracijo, kuhinjo, uredili vrt, kopališče. Ureditev je veljala okrog 2,5 milijona dinarjev. Sedaj je na vrsti znana viteška dvorana, ki bo obnovljena že do 15. decembra. Upravnik gradu Borl je včeraj dejal, da bo v njej že silvestrovanje. Do aprila 1973 naj bi uredili še 30 komfortnih ležišč v gradu. ln še ena novost: prihodnji teden bodo zaprli gostinske obrate v gradu: delala bo le depandansa pred gradom. V njej je tudi 40 ležišč. Ta depandansa bo odprta vso zimo. M.

3. november 1972

Tiha vojna z glodalci

V Mariboru, kot v drugih večjih mestih, nenehno teče pravcata vojna z armado glodalcev (miši in podgan). Po statističnih podatkih, anketah med prebivalci mesta, na osnovi stalnega nadzorstva nad objekti sklepajo na oddelku za dezinfekcijo, dezinsekcijo in deratizacijo zavoda za zdravstveno varstvo Maribor, da pride na deset Mariborčanov ena miš ali podgana. V nekaterih mestih po svetu je drugače. Tam imajo toliko glodalcev, da pride na enega prebivalca en glodalec. V Mariboru so torej v boju proti tej nadlogi zelo uspešni. /../

4. november 1972

Sutjeska za prihodnje leto

Jugoslovanski tisk, ki se je leto in več tako ali drugače ukvarjal s Stipom Delićem in njegovim prvim filmskim projektom, Sutjesko, je te dni končno sporočil, da je snemanje filma pri kraju. Ta konec bi sicer moral priti že dosti prej, saj je bilo pogosto rečeno, da bo premiera že letos, proti koncu najbrž, toda znane razmere v zvezi z denarjem so raztegnile čas okoli snemanja. /.../ Svečana premiera Sutjeske bo 4. julija 1973 na Tjentištu, kjer bodo prav tega dne obhajali 30-letnico znamenite bitke na Sutjeski. V. V.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta