Pred 50 leti v Večeru: V vseh hotelih polno gostov

29.04.2023 06:00

V hotelu Slavija so imeli v gosteh 100 tržaških Slovencev, ki so si ogledali Maribor in okoliške kraje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

23. april 1973

Zasedli mariborske hotele

Po izrednem navalu na naše obmejne prehode v zadnjih dneh se je včerajšnjo nedeljo vrvež le umiril. Številni domači in tuji izletniki pa so zadnja dva dni zasedli mariborske hotele do zadnje postelje. V hotelu Orel so v soboto odprli novo sodobno recepcijo. Vhod v hotel Orel je za prenočevalce doslej z Grajskega trga. Lepo in sodobno urejeno novo recepcijo je opremilo podjetje Slovenijales. V hotelu Slavija so imeli v gosteh 100 tržaških Slovencev, ki so si ogledali Maribor in okoliške kraje. Maribor je obiskalo tudi 200 dijakov zagrebške srednje tehniške šole, ki so se v treh avtobusih pripeljali na ekskurzijski ogled tovarne avtomobilov, zatem pa so odpotovati še na Gorenjsko, kjer si bodo te dni privoščili smučanje na Voglu. Na Pohorju je 20 cm snega, smučarjev pa le malo. B. P.

23. april 1973

Mariborska Drama pripravlja

Maja bo na odru Drame SNG v Mariboru premiera dela Andreja Hienga Lažna Ivana v režiji Dušana Mlakarja. Dramaturško vodstvo je v rokah Toneta Partljiča, sceno bo zasnoval Apolonio Zvest, kostume pa Mija Jarčeva. Glasbeno bo delo opremil Oliver Telban, lektor pa je Majda Križajeva. Igrali bodo A. Jankova, A. Tovornik, R. Kočevar, M. Godinova, M. Muhičeva, S. Blaževa, R. Pavalec, V. Peer, I. Leskovec in A. Sivčeva. Teden po tej premieri pa bo spet premiera in sicer komedija Frana Detele Učenjak. Režiral bo Zvone Šedlbauer, dramaturg je I. Lampret, scenograf S. Jovanovič, kostumi pa bodo delo A. Dolenčeve. V tej komediji bodo nastopili E. Car, B. Brunčko, F. Gabrovšek, R. Lavrač, P. Brunčkova, A. Vebletova, J. Klasinc, M. Bačko, J. Zupan, N. Sirkova in J. Samec. (me)

Danilo Škofič

24. april 1973

Mariborska fotografa razstavljata v Dijonu

V francoskem mestu Dijon je bila mednarodna fotografska razstava pod naslovom 2. mednarodni salon fotografske umetnosti. Jugoslavijo sta zastopala mojster fotografije Stojan Kerbler in kandidat mojster Dragiša Modrinjak. Na razstavo je poslalo 749 avtorjev iz 34 držav 2316 fotografij. Žirija je izmed poslanih slik za razstavo odbrala 228 del. (st)

24. april 1973

Manjka šest vijakov

Na južni strani starega glavnega mosta, tam, kjer se jeklena konstrukcija steka s kamnito, sta dve jekleni plošči. Priviti sta - ali bi pravzaprav morali biti - z vijaki. Toda na eni (vzhodni) plošči manjka šest vijakov. Ne le teden dni ali en mesec, temveč že dolge, dolge mesece. Avtomobili in avtobusi vozijo čez ploščo, ki se dviguje in znova udarja na podlogo, nikogar pa ni, ki bi tiste vijake (morda gre tudi za zakovice, kaj pa jaz vem) postavil na pravo mesto in ploščo pritrdil. Ah jih bo vendarle kdo privil, prej, preden bo prišlo do morebitne nesreče?

24. april 1973

Po dveh prisilnih pristankih

Kakor smo na kratko v Večeru poročali že včeraj, sta v nedeljo dva celjska športna pilota s svojimi jadralnimi letali prisilno pristala. Slavko Laković je pristal na neki jasi pri Ribnici na Pohorju, Oskar Šmid pa celo na Madžarskem pri Veliki Kaniži. Lakovič, ki se je medtem že vrnil v Cehe, je našemu sodelavcu povedal, da je v nedeljo ob 11. uri poletel najprej proti mariborskemu športnemu letališču pri Slivnici, nato pa se obrnil na Pohorje, preletel Bellevue, na območju Ribnice pa zašel v vzdolnik, to je veter oziroma zračno strujo, ki se je spuščala navzdol. Ker se ni mogel ponovno dvigniti, je prisilno pristal na majhni jasi ob potoku. Pravi, da je bilo "malo bolj tesno", vendar pa ni bilo nič hujšega. Samo jedrilica je nekoliko poškodovana. Šmid, ki je pristal na Madžarskem, se do sinoči še ni vrnil, pričakujejo pa ga ponoči. Iz Madžarske je telefoniral, da je pristal v redu. Zaprosil je, naj mu pošljejo transportni avto do meje, da naložijo jedrilico. Čez mejo ga je zaneslo v neugodnih vremenskih razmerah. Celjani so včeraj odposlali transportni voz proti meji (do meje naj bi ga pripeljali Madžari), vendar pa, kot rečeno, se do sinoči še ni vrnil. /.../ jv

25. april 1973

Crvena zvezda pokalni prvak

Sinoči je bila v Beogradu pred 4000 gledalci odigrana finalna košarkarska tekma za jugoslovanski pokal. Crvena zvezda je po ogorčeni borbi šele v finišu premagala Partizana z 71:65 (35:33) in bo tako zastopala Jugoslavijo v pokalu evropskih pokalnih prvakov.

25. april 1973

Razstava o Lackovem odredu

Muzej narodne osvoboditve v Mariboru je sinoči - ob petnajsti obletnici svoje ustanovitve - odprl eno razstav, ki sodijo v njegov dolgoročni delovni program in ki jih spremljamo vselej z upravičeno pozornostjo. Tokrat je kust. Zdenka Roglova pripravila razstavo o Lackovem odredu, partizanski enoti, ki se je borila na skrajnem severnem robu slovenske dežele - med Dravo in avstrijskim ozemljem - in ki je svoje operacije razpotegnila tudi prek današnje državne meje. Muzejski ravnatelj prof. Milan Ževart je po krajših uvodnih besedah o delovanju muzeja spregovoril o Lackovem odredu oziroma o pripravah za razstavo, ki zajema časovno razdobje od januarja 1944 do 22. maja 1945, torej tudi predzgodovino oziroma pot, ki je pripeljala do njegove ustanovitve. /.../ Na častnem mestu je odredova bojna zastava. Delovnemu kolektivu je ob jubileju čestital dr. Tone Ferenc, ravnatelj Inštituta za zgod. del. gibanja iz Ljubljane, in dejal, da se ta krog vključuje med zgodovinarje, ki raziskujejo novejšo zgodovino Slovencev. /.../ B. A.

25. april 1973

Pri čebelah ni letalskih nesreč

Pri čebelah ni nobenih letalskih nesreč, ker imajo varnostni sistem, ki brezhibno deluje. To so ugotovili z znanstvenimi raziskavami, rezultate so pred kratkim objavili v Romuniji. Pri svojih poletih od panja do medonosnih rastlin uporabljajo čebele zračne koridorje kot letala, promet pa urejajo brenčeči prometniki. Ti prometniki preprečujejo, da bi kdo drug vdrl v njihov zračni prostor. Če pa se to zgodi, gi preženejo.

26. april 1973

Tito v Sloveniji

Predsednik SFRJ in ZKJ Josip Broz Tito bo prihodnjih nekaj dni na oddihu. Včeraj popoldan je s soprogo Jovanko dopotoval v Slovenijo. Na Brnik so se pripeljali z njim Edvard Kardelj z ženo Pepco in Stane Dolanc, dobrodošlico pa so mu zaželeli Sergej Kraigher z ženo Lidijo Šentjurc, France Popit, Mitja Ribičič, Andrej Marinc, Franc Šetinc. Z Brnika se je predsednik Tito odpeljal na Brdo pri Kranju.

Arhiv Večera

28. april 1973

Slovenija je proslavljala dan OF

Predvčerajšnjim in včeraj je bila vrsta proslav in prireditev ob slovenskem prazniku - dnevu OF. Zaslužnim posameznikom in organizacijam so podelili odličja in priznanja Osvobodilne fronte, ponekod pa so praznovanje združili tudi z odpiranjem novih obratov, cest in otroško varstvenih ustanov. Na večer pred dnevom OF je bila slavnostna seja republiške konference SZDL, na kateri so podelili priznanja OF 18 tovarišem in tovarišicam ter gasilski in planinski zvezi Slovenije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta