Pred 50 leti v Večeru: Uspavanka v Ljudskem vrtu

Pripravil Rok Kajzer
01.04.2023 05:00

Vijoličasti so bili to pot tako slabi, da so nekateri navijači po tekmi javno in glasno govorili, da je bil rezultat domenjen.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
26. marec 1973

Čete še ostanejo

Ameriški predsednik Nixon je včeraj ukazal, da ostanejo ameriške čete v Vietnamu tako dolgo, dokler ne bodo osvobojeni vsi ujeti ameriški vojaki, med njimi tudi deveterica v Laosu. To je ukazal neposredno potem, ko so severno vietnamski predstavniki v Sajgonu izročili seznam z imeni ameriških vojakov, ki jih bodo izpustili. Na njem ni bilo imen devetih Američanov, ki so v rokah borcev laoškega osvobodilnega gibanja Patet Lao, kar je bilo za ZDA dobrodošel povod, da so odložile umik preostalih čet iz Južnega Vietnama.

26. marec 1973

Pieta varna kot vesoljec

Michelangelova Pieta je znova dostopna obiskovalcem Petrove cerkve v Vatikanu, prvič po desetih mesecih, ko jo je poškodoval Madžar Laszlo Totz. Med prvimi, ki so si ogledali popravljeno umetnino, je bil včeraj papež Pavel VI. Kip iz belega marmorja je znova tako popoln, da ni moč ugotovili, kje je bil poškodovan, zavarovan pa je z neprebojnim steklom v nekakšni kabini iz enakega materiala, kot so okna na kabinah vesoljskih ladij apollo. Teža steklenih zidov je 1450 kg. Madžarski emigrant Totz, ki je z divjaškimi udarci s kladivom poškodoval umetnino, je za nedoločen čas v bolnišnici za duševno bolne. Pieta je v Petrovi cerkvi že dve stoletji in jo štejejo za največjo stvaritev italijanske renesanse. /.../

26. marec 1973

Invazija na regrat

Prvi pomladanski dnevi niso razočarali tudi Ptujčanov in Ormožanov. V soboto in včeraj so jo mnogi mahnili na krajše izlete. Nekaj jih je odšlo tudi v Planico gledat smučarske skoke, drugi pa so doma godrnjali na rovaš televizije, ki te elitne športne prireditve ni vključila v neposreden prenos. Na ptujski Panorami in bližnjih gričih smo opazovali gospodinjsko "invazijo" na regrat. /.../ Povsem drugače pa je te dni na podeželju. Tu so se začela prva večja pomladanska dela. Na Ptujskem in Dravskem polju že sadijo rani krompir. J.S.

26. marec 1973

Uspavanka v L.V.

Maribor-Rudar (T) 1:1 (1:0). Stadion v Ljudskem vrtu, gledalcev okoli 2500, vreme sončno, teren dober, strelca Vučekovič v 45. minuti za Maribor ter Drnovšek v 67. minuti za Rudarja, sodnik Bertok (Koper). Izid "malega" slovenskega drugoligaškega derbija med Mariborčani in Trboveljčani včeraj v Ljudskem vrtu je lahko presenetljiv le za tiste, ki si tekme niso ogledali. Navzlic terenski premoči domačinov bi se bilo lahko celo pripetilo, da bi obe točki odšli v Trbovlje, čeprav si tega gostje po kvaliteti prikazane igre nikakor ne bi zaslužili. Toda vijoličasti so bili to pot tako slabi, da so nekateri navijači po tekmi javno in glasno govorili, da je bil rezultat kratko in malo domenjen /.../. B.SKALICKY

27. marec 1973

Denar že priteka

Na naslov občinskega odbora Maribor za postavitev spominskega doma v Kumrovcu so že pričeli prihajati prvi prispevki. Kar 2000 novih dinarjev je nakazalo na žiro račun podjetje Cevovod iz Maribora, občinski odbor ZZB je prispeval 1000 dinarjev, mariborski pionirji so začeli z akcijo zbiranja papirja: denar, ki ga bodo zanj dobili, so prav tako namenili za gradnjo tega doma. Tudi pripadniki mariborske garnizije so zbrali kar lepo vsoto denarja. Ostali občani pa bodo lahko prispevali denar za gradnjo tega spominskega doma aktivistom odbora, ki jih bodo te dni obiskali na domu. D.S.

D. Modrinjak
28. marec 1973

Za dopust 600 dinarjev

Po novem pravilniku o rekreaciji zaposlenih v mariborski tovarni avtomobilov in motorjev, ki ga je pred kratkim potrdil delavski svet podjetja, dobijo zaposleni za čas dopusta regres v višini 600 dinarjev. To je tudi zgornja meja, ki jo dovoljuje samoupravni sporazum o oblikovanju in delitvi dohodka in osebnega dohodka. /.../ Podjetje daje po tem pravilniku določeno višino regresa za dopust tudi svojim upokojencem ter jim omogoča, da lahko preživijo dopust v počitniških domovih podjetja, to je v Piranu, Omišalju in Kaštel Gomilici. A.Ž.

30. marec 1973

Sneli zastavo ZDA

ZADNJI AMERIŠKI VOJAK ZAPUSTIL VIETNAM. V vseh mogočih kronikah bo 29. marec zapisan s pomembnim dogodkom; ta dan ob 13. uri so s poslopja ameriškega vojaškega poveljstva v Sajgonu sneli zastavo ZDA. "Vzhodni Pentagon", kot so pravili hiši, iz katere so prihajali ukazi o neposrednih vojaških akcijah in operacijah na vietnamskih tleh, je nehal obstajati. Zadnji uradni kontingent ameriških vojakov je odpotoval v domovino. "V zadovoljstvo nam je bilo, da smo priskočili na pomoč zavezniku, ko je bil v stiski, in dosegli častni mir," so bile zadnje besede zadnjega poveljnika ameriških čet generala Weyanda. To zadovoljstvo je Amerika plačala s 46.000 človeškimi življenji in 108 milijardami dolarjev, položaj pa je takšen, kot bi mogel biti pred 12 leti v prvih dneh ameriške "pomoči".

31. marec 1973

Prvi kopalci v Dravi

POD TEM NASLOVOM SMO V VEČERU PRED PETIM LETI POROČALI O NEDELJSKI KRONIKI O PRAVEM MARIBORSKEM POLETJU. Zadnji marčevski dan je bil leta 1968 za Maribor pravo doživetje. Niti najstarejši Mariborčani namreč niso pomnili, da bi bilo kdaj na marčevski zadnji dan v Mariboru kar 24 stopinj nad ničlo. Kako toplo je bilo tedaj, pove že to, da so na Trgu svobode pred bifejem stregli gostom pod milim nebom. Tuji turisti so skozi Maribor že množično hiteli z osebnimi vozili in prikolicami proti morju. Pohorje se je bleščalo v soncu. Vzpenjača je pripeljala pred petimi leti na zadnji marčevski dan 2.250 potnikov. Še prav posebno "vročično" sliko pa kaže to, da so pred petimi leti v nedeljo, 31. marca, že skakali z obrežja v Dravo prvi pogumni kopalci. S tem so tedaj, ko je poročal Večer, prehiteli kopalno sezono kar za tri mesece. Žal pa so se naslednjega dne nad Mariborom že zbrali črni oblaki in prav za "potegalni" dan, 1. aprila, niso obetali prav nič preveč sončnega ozračja. B. Podkrajšek

31. marec 1973
Arhiv Večera

Že nekaj dni vzbuja pozornost Mariborčanov izvirno urejena Talisova izložba na vogalu Svetozarevske ulice. Avtor Ervin Čeh je pripravil posrečeno izložbeno okno le iz zabojev in steklenic ore ter ostalega propagandnega materiala, ki spremlja Talisovo nagradno igro zbiranja orinih zamaškov. Med nagradami privlačuje predvsem mlajše mimoidoče lep rumen spaček, glavni dobitek Talisove nagradne igre.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta