Pred 50 leti v Večeru: Vsaj za fičke je precej težko

Če še vedno ugotavljamo, da je na naših cestah največ fičkov in da večina voznikov nima zimskih gum izpred preteklih let, potem je položaj zaskrbljujoč.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Večera

Brežnjev šef države?

Čeprav ni bilo nikjer objavljeno, sovjetska javnost v glavnem ve, da se bo v ponedeljek začel plenum CK KP SZ in da bo bržkone trajal dva dni. Dnevni red: gospodarska vprašanja do 1975. leta in za prihodnje leto, bilanca diplomatske ofenzive sovjetskih voditeljev v zadnjem času, morda tudi ideološka vprašanja. Zelo verjetno pa bodo govorili o tem, da bi ustanovili državni svet ZSSR, ki bi ga vodil generalni sekretar Leonid Brežnjev. Svojo partijsko funkcijo bi obdržal. Brežnjev, nesporni vodja dežele, formalno ni šef države. Njegovi zadnji obiski v Jugoslaviji, Franciji, srečanja z Brandtom in predvsem bližnje srečanje z Nixonom kažejo, da se vse bolj usmerja v zunanjepolitično dejavnost in vnaša vanjo svojo osebno noto.

Bomo po snegu zavirali z letnimi gumami?

Letos naj je jesen tako dolgo nežila z lepim vremenom, da smo že skoraj pozabili, da nas lahko kaj hitro obišče tudi sneg. In v noči s petka na soboto se je to tudi zgodilo ... Vozniki motornih vozil, ki so prej pozabili, kaj vse potrebujejo za zimsko vožnjo, so se naenkrat spomnili, da so za zasneženo cesto potrebne zimske gume. Zato ni čudno, da je bilo že v soboto po celjskih trgovinah dosti povpraševanja po zimskih gumah. Toda zdi, da so nanje pozabili tudi trgovci ali pa tovarne, ki jih izdelujejo. Kajti v trgovinah gum skoraj ni. Vsaj za fičke je precej težko ... Če še vedno ugotavljamo, da je na naših cestah največ fičkov in da večina voznikov nima zimskih gum izpred preteklih let, potem je položaj zaskrbljujoč. Delavci milice namreč verjetno ne bodo zadovoljni z odgovorom, da domačih zimskih gum ni, za tuje pa da nimamo denarja.

Največ novega snega v Mariboru

Ponoči je snežilo po vsej Sloveniji. Največ novega snega je zapadlo v Mariboru, do davi 38 centimetrov. Zjutraj je še naprej močno snežilo. V Ljubljani in Novem mestu je zapadlo 8 cm novega snega, v Slovenjem Gradcu 9 cm. Čeprav so ceste plužili, je promet otežen. Voznike kar naprej opozarjajo na previdno vožnjo. Po vseh slovenskih cestah je prepovedan promet za tovornjake s prikolicami in vlačilce.

Reuters

Študentje v Zagrebu stavkajo

Sinoči je plenum zveze študentov Zagreba soglasno sklenil, da bo 30.000 študentov od danes bojkotiralo predavanja, "vse dokler se ne spremeni sedanji devizni režim". Zagrebška televizija in radio sta sinoči opozarjala, da takšna akcija ustvarja krizna žarišča ... Predsednik zveze študentov Zagreba Dražen Budiša je izjavil, da so se odločili za stavko, ker menijo, da verbalne zahteve za rešitev vprašanj, ki so življenjskega pomena za delavski razred Hrvaške, ne zadoščajo.

UJV razjasnila vlom v Merkur

Po dveh mesecih dolge in utrudljive preiskave so delavci uprave javne varnosti (UJV) v Mariboru uspeli razjasniti tudi izredno prebrisano opravljen vlom v veleblagovnico Merkur, ki je bil v noči 19. septembra letos. 18-letni Jože Črnčec, delavec brez zaposlitve iz Vuzenice 220 in 18-letni Franc Pogorelc, klepar pri Monterju Dravograd iz Šentvida 77 pri Vuzenici, sta utemeljeno osumljena, da sta te noči po požarno-varnostni lestvi na zunanji steni blagovnice Merkur splezala na streho in se spustila na široko zaščitno betonsko ploščo med okni v drugem nadstropju. Za vlom v Merkur sta se odločila pravzaprav po naključju. Tega sta namreč obiskala prireditev Vesela jesen, ker pa jima je zmanjkalo denarja, sta v Ulici kneza Koclja ukradla moped in ga spravila v Plinarniško ulico, da bi ga lahko uporabila kasneje ... Opazila sta, da je okno v bifeju v II. nadstropju blagovnice Merkur samo priprto ... Odnesla sta tranzistorje, magnetofon, ure, cigarete in še vrsto drugih premetov.

Svečan zaključek v Pekrah

Simfonija debelih žic, orjaških izolatorjev in velikih transformatorjev - živčni sistem vsakega elektroenergetskega sistema, za katerega mnogokrat ne vemo, kje je in kako pomemben del našega življenja je. Nenehno je treba paziti, da so ti živci v redu, da zmorejo spoti zadostiti vsem nalogam. In to so štiri leta delali tudi v razdelilni transformatorski postaji v Pekrah. Danes svečano zaključujejo štiriletno rekonstrukcijo, mariborsko področje bo redneje dobivalo električno energijo.

Imamo 2,550.000 nepismenih

Osnovni podatki iz letošnjega popisa prebivalcev so že znani. Nekateri izmed teh podatkov so opozorilni signali za našo družbo. Eden izmed takšnih signalov, mogoče celo najpomembnejši, je podatek o velikem številu nepismenih Jugoslovanov. Od leta 1961 se je število nepismenih sicer znatno znižalo, tedaj so jih našteli 3,066.000 ali 21 odstotkov. Ob letošnjem popisu je imela Jugoslavija 2,550.000 ali 15,2 odstotka nepismenih državljanov.

Za sedaj v javnosti še niso znani podatki, kje je največ nepismenih in koliko so stari, vendar še vedno visoko število nepismenih med drugim govori o pomanjkljivostih osnovnega izobraževanja. V poltretjem milijonu nepismenih prav gotovo niso zajeti samo starejši ljudje. Nedvomno je v tej veliki armadi precej zaposlenih in celo mladine. Le kako naj človek, ki ne zna pisati in brati, sodeluje v delavskem in družbenem upravljanju?

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta