Moč psa režiserke Jane Campion ima dvanajst nominacij, Dune deset. Je o letošnjih oskarjih že odločeno?

Matic Majcen Matic Majcen
08.02.2022 16:24

Znane so nominacije za nagrade Ameriške akademije umetnosti in znanosti, ki jih bodo podelili 27. marca. Veliki favorit za končno zmago je film Moč psa (The Power of the Dog) novozelandske režiserke Jane Campion.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Oskarje bodo letos podelili 27. marca v Los Angelesu. 

Reuters

Na papirju je vse skupaj morda res videti kot dokaj tesen dvoboj. Povzemimo: film Moč psa (The Power of the Dog) režiserke Jane Campion je prejel dvanajst nominacij za letošnje oskarje, vendar pa mu z desetimi za petami diha znanstvenofantastični spektakel Dune kanadskega režiserja Denisa Villeneuva. Sledijo Zgodba z zahodne strani (West Side Story) Stevena Spielberga in Belfast Kennetha Branagha s sedmimi nominacijami, Kralj Richard (King Richard) Reinalda Marcusa Greena s šestimi in Ne glejte gor (Don't Look Up) Adama McKaya, Ulica nočnih mor (Nightmare Allen) Guillerma del Tora in Drive My Car Ryusukeja Hamaguchija s štirimi nominacijami.

Pa vendar je mogoče s tega seznama povleči tudi marsikatero ugotovitev, ki je na prvi pogled zamolčana med vrsticami. Glavna je seveda ta, da je kljub tesnemu izidu med filmoma Moč psa in Dune ta dvoboj pravzaprav že odločen. Čeprav jima številke pripisujejo dokaj podobne možnosti za končno zmago, gre vendarle za dva povsem različna filma, ki se bosta na podelitev 27. marca v gledališču Dolby v Hollywoodu odpravila tudi s povsem različno zgodovinsko prtljago.

Blitz

Film Dune bo namreč naslednji v vrsti velikih znanstvenofantastičnih mojstrovin, ki bodo poskušale prekiniti prekletstvo neosvajanja najpomembnejših oskarjev. Spomnimo: naj je šlo še za tako velika dela filmske umetnosti kot 2001: Odiseja v vesolju (1968), Osmi potnik (1979), Iztrebljevalec (1982), Matrica (1999), Izvor (2010) in Gravitacija (2013), niso filmi tega žanra nikoli v zgodovini osvojili oskarja za najboljši film. Še več, največkrat so jih spregledali celo pri nominacijah v najpomembnejših kategorijah in so se morali zadovoljiti zgolj s kipci v tehničnih kategorijah. To je, zgodovinsko gledano, tudi najverjetnejši scenarij, ki preti filmu Denisa Villeneuva.

Po drugi strani celovečerec Moč psa do potankosti uteleša ideologijo progresivnega liberalizma z občutnim naslanjanjem na tradicijo. Film Jane Campion je vestern, eden najbolj tradicionalnih hollywoodskih žanrov, in se v svoji natančni gradnji likov umešča v področje drame, še enega ljubljenega oskarjevskega veležanra. Še toliko pomembneje pa film hkrati služi kot jasna metafora aktualnih družbenih sprememb v obdobju po gibanju #MeToo. Ne glede na to, ali ga označimo za odličen ali zgolj dober film, Moč psa tako perfektno ustreza vsem kriterijem oskarjevskega filma, da bi se na marčevski podelitvi moral zgolj sprehoditi skozi večino kategorij.

Moč psa, vestern, velja za favorita že zato, ker Hollywood ljubi ta žanr.

Netflix

Prav zato bi morebitna presenečenja prej morali iskati v filmih, ki utelešajo podobno tradicionalistično naravnanost, denimo v Spielbergovi Zgodbi z zahodne strani ali pa v Branaghovem Belfastu. Oba kljub sijajni izvedbi vendarle utelešata starejšo šolo Hollywooda, ki pa je na tovrstnih podelitvah venomer glavni adut. Presenečenja so seveda vsekakor možna, a se je vendarle težko znebiti tistega jeklenega rekla, ki neizpodbitno velja tudi za podelitev oskarjev - da je revolucija vseskozi tik za vogalom, a je vsakič znova tudi zelo malo verjetna.   

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta