Problem je v kakovostni hrani za aparate - filmih

Urban Červek Urban Červek
22.12.2018 05:00

Ljubiteljski fotograf Borut Srebotnik iz Maribora je ubral nasprotno pot kot številni fotografi; začel je fotografirati na digitalnem zrcalnorefleksnem fotoaparatu, nato pa je digitalno fotografijo postopoma opustil in se preusmeril na klasični film. Doma si je uredil tudi temnico za razvijanje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Borut Srebotnik

Začeli ste fotografirati z dobrim digitalnim SLR-fotoaparatom Nikon. Zakaj ste se nato odločili opustiti digitalno fotografijo in se preusmeriti na analogno?
"Ker je (bolj) zabavna? Verjetno nikoli ne bom tako bogat ali imel toliko prostega časa, da bi lahko obiskal vse kotičke, ki bi jih želel fotografirati. Zagotovo vem, da nikoli ne bom premogel talenta ali vztrajnosti, da zajamem tisto sliko. So hobiji, kot so tek, kolesarstvo, ipd., pri katerih želiš biti vsak dan hitrejši, boljši - in so takšni, ki jih gojiš zato, da se umiriš, premisliš. Če v fotografiji iščeš slednje, takojšnji rezultat, ki ga ponuja digital, ni ravno visoko na lestvici stvari, ki jih iščeš. Na žalost ali na srečo mi torej digital ne bo pomagal. Če malo priredim izjavo Bretta Westona, stvar, ki se je ne da ujeti na film, enostavno ni dovolj fotogenična. Poleg tega rajši zabijem čas ob mešanju kemikalij in razvijanju filmov kot pri žvečenju specifikacij zadnjega Ca-Nikonovega aparata, ki si ga ne morem privoščiti. Ker pa resni konjiček mora narediti luknjo v denarnici, poljubno veliko vsoto denarja še vedno z lahkoto porabim za filme."
Kaj vas privlači pri analogni tehniki? Je to kvaliteta posnetka ali tehnologija?
"Vsekakor me fascinira že tehnologija, ampak to verjetno ni pravi razlog, saj tudi digitalna tehnologija praktično vsak dan ponudi novosti, nad katerimi bi se lahko navduševal. Najbolj me privlači estetika, ki se je skozi desetletja vtisnila v našo zavest. Marsikdo se ne zaveda, koliko 'fotošopa' je vgrajenega v emulzijo fotografskega filma, ki daje karakter filmu oziroma določenemu tipu filma. Zaradi tega je reproduciranje te estetike ob uporabi filma neskončno lažje kot v primeru, ko začnemo s surovim digitalnim posnetkom. Pri uporabi filma ne gre za hipsterstvo, sem kakšno leto prestar za ta vic, ampak bolj za berglo, ki jo z veseljem uporabim, da pridem do - meni - boljšega rezultata."
Kako velika je po vašem mnenju skupnost ljubiteljev, ki vztraja na analogni tehnologiji?
"Praktično nihče ne omenja, da bo v 2018. število prodanih analognih aparatov blizu vsem prodanim digitalnim sistemskim (z izmenljivimi objektivi) aparatom. Gre seveda za Fujijevo Instax uspešnico z instant 'filmom'. Četudi vsak novi lastnik takega aparata poslika samo nekaj paketov filma, mu je ostalo nekaj deset slik, ki jih je prijel v roke, jih vsaj bežno pogledal vsakič, ko je odprl hladilnik, ki je že zdavnaj postal premajhen za celotno zbirko ... Koliko fotografij, zajetih z digitalcem, ste v zadnjem letu spravili na papir?
Klasična analogna fotografija, kjer proces poteka od osvetlitve filma prek razvijanja le-tega do izdelave končne slike na papirju oziroma ogleda diasa pa je veliko bolj nišna in razmere niso ravno rožnate. Klasičnih fotoaparatov, čeprav jih razen zelo redkih izjem nihče več ne proizvaja, je na trgu rabljene opreme še vedno dovolj, da se lahko za zelo znosno ceno oborožimo z aparati, o katerih smo mi ali naši starši lahko nekoč samo sanjali. Večji problem je v kakovostni hrani za te aparate - filmih. Predvsem pri barvnih filmih (zaradi izredno zapletene proizvodnje, ki jo obvladata samo dva proizvajalca) se izbor z vsakim letom krči. Po drugi strani pa bo črno-beli negativ zagotovo živel še kar nekaj desetletij."
Se število privržencev analogne fotografije povečuje? Gre za takšen pojav, kot je na primer ponovna priljubljenost vinilke?
"Težko sodim o analogni sceni pri nas in po svetu. V teh časih nas medmrežje že samo ujame v balonček lastnih interesov. Zame je vse analogno, praktično vse fotografije, ki mi jih servirajo razna socialna omrežja, so narejene v analogni tehniki, vse fotografske razstave, ki se jih potrudim ujeti, v glavnem razstavljajo dela, zajeta na film.
Trend naraščanja cen filmskih aparatov in filmov v zadnjih letih je zagotovo tudi posledica višjega povpraševanja in zanimanja za analogno fotografijo. Vsekakor nas čedalje več upa, da nas je dovolj, da proizvajalcem filmov in ostalih potrebnih materialov ne bo treba še bolj oklestiti ponudbe ali v celoti ukiniti proizvodnje."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta