(ŠESTI DAN) Slovenija bolj spodobna in vesela država? Smo belili zaman?

Rok Kajzer Rok Kajzer
16.09.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen
Naš sijajni kolumnist Renato Baretić se v tokratni kolumni, našli jo boste na strani 24, sprašuje, ali je imelo njegovih 40 let v novinarstvu in na drugih poljih ustvarjanja sploh smisel - ali bolje učinek - na to, da bi bila njegova država in z njo družba boljša. Ugotavlja, da bi bilo najverjetneje res še huje, toda kaj, ko se je zgodilo tole: "Kakorkoli že, zdi se, da smo vsi iz te generacije barvali hišo, pazili na vsak detajl in drug drugega opozarjali na vsako potezo s čopičem ali pleskarskim valjem, nato pa se je zjutraj na fasadi vseeno pojavil grafit Zaman ste belili." Dve tretjini svojega dosedanjega življenja je vlagal v to, da bi bila njegova domovina bolj spodobna in vesela država, sprejemljivejša za življenje preprostih ljudi. "In kaj sem dosegel? Nič!"

Ta njegova kolumna je sovpadla z dvema trenutkoma v zadnjih dneh, ko je bilo mogoče ugotoviti, da z Baretićem - žal - delimo državno in družbeno usodo. Prvi trenutek je povezan z nepričakovanim odhodom nenadomestljivega Saša Hribarja. Toliko neopisljivih ogabnosti se je iz desnih krogov ob smrti tega velikana zlilo po socialnih omrežjih, da jih v več življenjih ne bi mogle preučiti, kaj šele ozdraviti skupine psihologov, psihiatrov in tudi tistih, ki se poklicno ukvarjajo z družbeno patologijo. Kam smo kot družba zdrsnili? Kaj se je zgodilo? Se potem čudimo dogodkom, kot je bil tisti v domu za starejše?
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta