Spolno nadlegovanje na mariborski univerzi: Včasih pometanje pod preprogo, drugič odločno ukrepanje

Jasmina Cehnar
06.02.2021 05:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Škandal s spolnim nadlegovanjem je pred petimi leti pretresal tudi rektorat Univerze v Mariboru (UM). Kot je potrdila posebna univerzitetna komisija, je sodelavko Petro Ujčič nadlegoval tedanji glavni tajnik Teodor Lorenčič, javnost pa je zgodbo ogorčeno spremljala tudi zato, ker je tedanji rektor Igor Tičar zadevo, v ospredju katere je bil sicer mobing zoper Ujčičevo in Alena Vidonjo, tedanja pomočnika glavnega tajnika, najprej skušal pomesti pod preprogo, nato je zavlačeval z izrekom sankcije storilcu, nakar jo je Lorenčič odnesel brez (hujših) sankcij (kasneje je sicer izgubil službo, a zaradi druge zadeve), žrtvi pa sta bili degradirani, saj je bilo ukinjeno njuno delovno mesto.

Primer (še) ni dosegel sodnih dvoran. Ker se je Ujčičevi uspelo dogovoriti za primerljivo službo znotraj univerze, je tožbo umaknila, Vidonja, ki je univerzo zapustil, pa je v civilnem postopku po naših informacijah dosegel zadovoljiv sporazum. Medtem je kazenski postopek zaradi Lorenčičevega domnevnega mobinga Vidonje po naših informacijah še aktualen, a naj bi bil tik pred zastaranjem.

Na mariborski univerzi je bil sicer odmeven tudi primer profesorja Ivana Ferbežerja, ki je spolno nadlegoval, tudi otipaval in poljubljal, štiri študentke, njegova Pedagoška fakulteta pa je odločno reagirala. Bil je odpuščen, sodišče pa ga je leta 2007 obsodilo na pogojno zaporno kazen in takrat 62-letniku prepovedalo opravljanje poklica psihologa.

V enem novejših primerov je sodno zadoščenje dobila tudi nekdanja direktorica študentskih domov Univerze na Primorskem Astrid Prašnikar, ki jo je daljše obdobje poniževal, ji grozil, jo spolno in drugače nadlegoval ter diskriminiral tedanji rektor Dragan Marušič, ki sicer nemoteno ostaja del primorske akademske skupnosti. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta