Spolno nasilje na javnih in zasebnih univerzah: Stoletje univerze, stoletje molka

Pred dvema letoma smo praznovali 100-letnico Univerze v Ljubljani, pomembno prelomnico izobraževanja in razvoja za Slovenijo. S tem smo zaznamovali tudi 100-letnico molka o spolnem nasilju in nadlegovanju v našem akademskem prostoru.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Foto: Tit Košir
Tit Košir

Spolno nasilje in nadlegovanje je žal prisotno v vseh družbenih sferah. Nenaslovljenost se kaže že v kazenskem zakoniku, kjer ni modela Samo ja pomeni ja, posilstvo pa za zdaj še ni posilstvo, če se žrtev ne more aktivno braniti. Zločina namreč ni brez zakona. Stiske in nemoč, ki jih doživljajo študentke, odražajo položaj žensk v družbi nasploh. Ko se srečujemo z nasiljem nad ženskami, se praviloma srečujemo tudi z molkom, duševnimi stiskami, nemočjo, predvsem pa z nenaslovljenostjo podrejenega položaja žensk.

V univerzitetnem okolju se nenaslovljenost spolnega nasilja oziroma nadlegovanja kaže v povsem neobstoječih pravilnikih ali pa v preveč nejasnih pravilnikih. Nevladne organizacije ugotavljajo, da žrtve od prijav odvrača prav neustrezen sistem pravne zaščite. Prave razsežnosti problema še niti niso vidne, ker jih očitno ne želimo videti.

Spolno nasilje pedagoškega kadra na fakultetah kaže na zlorabo položaja in z njim povezano moč, ki ga je naglasilo gibanje #metoo. Odgovori, ki smo jih do sedaj prejele iz naše ankete z različnih univerz in fakultet, kažejo na razpršenost in vseprisotnost spolnega nasilja v teh institucijah, zato lahko govorimo o sistemskem problemu, ki zahteva sistemske rešitve. Izpostavljanje individualnega nesprejemljivega obnašanja ni dovolj, treba bo nasloviti škodljive vzorce in prakse, ki so se vzpostavile v akademskih prostorih, in dovoliti ljudem, da spregovorijo o svojih izkušnjah. Raziskava, ki jo opravljamo, je namreč pokazala, da se ljudje ne čutijo varni in dovolj nagovorjeni, da bi se v primeru spolnega nasilja obrnili na za to pristojne na fakultetah. Ko so osebe prijavile spolno nasilje na fakulteti, te pogosto niso odreagirale odgovorno.

Naša raziskava se osredotoča na neenako razmerje moči med študentkami in študenti ter pedagoškimi delavci in delavkami javnih in zasebnih visokošolskih in raziskovalnih institucij. Zanima nas, kje in kako se spolno nasilje in nadlegovanje dogajata, zato da ju lahko v prihodnosti bolje prepoznamo, nanju reagiramo in ju preprečimo. Po naših trenutnih ugotovitvah je bilo več kot deset odstotkov zdajšnjih ali nekdanjih študentov oziroma študentk, ki so izpolnili anketo, deležnih spolnega nadlegovanja oziroma nasilja pedagoškega kadra na visokošolskih zavodih oziroma raziskovalnih institucijah. Ljudje z izkušnjo spolnega nasilja so o tem največkrat povedali nekomu, s katerim so v prijateljskem odnosu. Najbolj pogost odziv žrtev je ignoriranje nadlegovalca in izogibanje. Samo en odstotek študentov in študentk se obrne na odgovorne na fakulteti ali se odloči prijaviti nasilje organom pregona. Ob tem so študentke in študenti z izkušnjo nadlegovanja poročali, da jih 67 odstotkov občuti tesnobo, 46 odstotkov jih doživlja občutke obupanosti, 50 odstotkov jih občuti strah, manjvredno se počuti 52 odstotkov žrtev, 35 odstotkov se jih počuti krive.

Problematika manka prijav pa je vezana tudi na pomanjkanje podpornih struktur, torej komu in kam podati prijavo, in na premajhno zaščito tistih ljudi, ki so se odločili podati prijavo. Žrtve pogosto ne vedo, kam prijavo sploh podati, upravičen je tudi strah pred povračilnimi ukrepi. Premalo je torej izpostavljeno, da univerza neke interne pravilnike ima. Prijava preko njih je v redu z vidika, da se mnogo bolje zaščiti identiteta žrtve kot pri prijavi na policijo, saj se o tem nikoli nikjer ne govori. Prijave na policijo pa so zapletene predvsem zato, ker se mora žrtev izpostaviti s svojo lastno identiteto, izpostavitev z identiteto pa prinese za sabo to, da storilec ve, kdo ga je prijavil, posledično pa lahko žrtev že med samim postopkom doživi povračilne ukrepe.

Facebook/rezistenca

To, da žrtev doživi povračilne ukrepe, je težava podpornih struktur. Povračilni ukrepi se zgodijo takrat, ko odgovorni ne storijo nič in spustijo nasilneža nazaj v okolje. Študentke se upravičeno bojijo, da pri profesorju, ki je storil nasilno dejanje, ne bodo naredile predmeta ali letnika, da ne bodo uspešno napredovale, da bodo morale pustiti študij. Prav tako so postopki precej dolgotrajni, naporni in ne nujno razrešeni tako, kot bi si prijaviteljice morda sprva želele. Kar glede na to, da se premalo izpostavlja, kakšne sankcije bi se morale pričakovati za dogodke spolnega nasilja, s seboj prinese tudi to, da se občutek nemoči in neslišanosti pogosto še poglobi po izteku postopkov. O vsem tem pa je treba govoriti, aktivno opozarjati in s pomočjo diskurza stremeti k izboljšanju aktualnega stanja.

Univerza je po svojem bistvu prostor diskusije, znanstvenih dognanj in še kako potrebne družbene kritike z namenom izboljšanja družbe kot take. Zato zahtevamo, da se na fakultetah naslavlja problematiko spolnega nasilja, da se vzpostavijo koraki k odpravi škodljivih praks, in predvsem, da se prekine kultura molka, ki je, sodeč po rezultatih ankete, prisotna predolgo. Pometanje problema pod preprogo, zanikanje in utišanje žrtev so tradicionalne prakse soočanja s problemom spolnega nasilja, kar je v današnjem času nesprejemljivo, zato se v Rezistenci potegujemo za odprt dialog, spodbujamo kritičen pogled na delovanje institucij, predvsem pa se zavzemamo, da javne univerze postanejo bolj demokratičen, odprt in varen prostor za vse.

Spolno nasilje na javnih in zasebnih univerzah traja že dlje časa. Naša raziskovalna skupina ga naslavlja zato, ker ga drugi niso. V tem boju bomo vztrajale, dokler ne dosežemo sprememb.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.