(TEHNOLOGIJE) Umetna inteligenca preoblikuje izobraževanje

Gregor Grosman Gregor Grosman
02.12.2023 05:15

Z uporabo orodij, ki jih poganja umetna inteligenca, lahko študenti in profesorji izboljšajo svoje učne rezultate, bolj poglobljeno sodelujejo in razvijajo svoje veščine. Kaj vse ponuja UI?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Microsoft

O umetni inteligenci se veliko govori, srečamo jo že na vsakem koraku našega življenja, tudi izobraževalne ustanove ne morejo mimo nje. Z uporabo orodij, ki jih poganja umetna inteligenca, lahko študenti in profesorji izboljšajo svoje učne rezultate, bolj poglobljeno sodelujejo in razvijajo svoje veščine za prihodnost, so sporočili pri družbi Microsoft, kjer so prepričani, da ima umetna inteligenca potencial, da na različne načine preoblikuje izobraževanje. Razvijajo nova učna orodja, s katerimi bo denimo mogoče izboljšati storitve za študente ali enostavneje sestavljati urnike, UI pa lahko tudi pomaga zmanjšati delovno obremenitev profesorjev in pritiske nanje ter jim zagotovi več vpogledov in podatkov, s katerimi lahko nudijo podporo svojim študentom. Softverski gigant je prepričan, da bo prav UI tista, ki bo študente in profesorje pripravila na izzive in priložnosti 21. stoletja.

Izobraževanje se je spremenilo in danes vključuje tudi učenje na spletu. Spletna prisotnost pa je za univerze izziv, saj morajo za svojo organizacijo zagotoviti varnost, zaščito, odpornost na računalniške napade in zaščito občutljivih podatkov, pojasnjujejo pri Microsoftu. Ekipa njihovih strokovnjakov, ki jo vodi tehnološka direktorica skupine za izobraževanje Serena Sacks-Mandel, je nedavno obiskala univerze v Ljubljani, Mariboru in Zagrebu, da bi prikazala, kako lahko študentom in profesorjem pomagajo pri izkoriščanju moči umetne inteligence v izobraževanju. “Naše poslanstvo je podpirati izobraževalne organizacije pri zagotavljanju lažjega, bolj dostopnega in bolj inovativnega učenja. Ustvarjamo orodja, ki uporabljajo moč umetne inteligence, da naredijo učni proces nemoten in zabaven, ter ponujamo orodja za analizo podatkov in izboljšanje učnih procesov. Imamo tudi veliko programov, ki učiteljem podajajo znanje o umetni inteligenci, ti pa ga lahko nato prenesejo na svoje učence. Ti se bodo kmalu začeli potegovati za delovna mesta na trgu dela, ki ga vse bolj poganja umetna inteligenca,” je komentirala Sacks-Mandel.

Za hitrejše reševanje matematičnih problemov je na voljo matematični pomočnik Math Assistant v aplikaciji OneNote. Profesorjem je lahko v pomoč pri pripravi nalog, učencem pa nudi vodnike do rešitev. Ustvarjanje odlomkov v orodju Reading Progress pomaga vaditi tekoče branje, beleži bralni napredek in je brezplačno na voljo v okolju Teams. Bralnik Immersive Reader uporablja UI za izboljšanje bralnega razumevanja in dostopnosti za učence vseh starosti in sposobnosti, ponuja tudi možnosti, kot so pretvorba besedila v govor ali prevajanje.

Marsikdo ima tremo, strah pred javnim nastopanjem, ki ga lahko učenci vadijo z uporabo Mentorja za govorništvo (Speaker Coach). Tudi ta uporablja UI, da zagotovi prilagojene povratne informacije o predstavitvenih veščinah na sestankih Microsoft Teams za izobraževanje ali predstavitvah PowerPoint. Umetna inteligenca analizira govor in govorcu poda nasvete o ponavljajočih se in vključujočih frazah, mašilih, hitrosti govora in intonaciji.

“Univerza v Mariboru z Microsoftom sodeluje že od leta 2010, ko je začela uporabljati Office 365 Education za študentsko elektronsko pošto in sodelovanje,” je povedal Izidor Golob, informacijski direktor Univerze v Mariboru. Postopoma so sprejeli tudi druga orodja in storitve, predvsem Microsoft Teams se je med pandemijo izkazal za neprecenljivega, je dodal.

Med orodji, ki temeljijo na umetni inteligenci in omogočajo spremljanje odločitev na podlagi podatkov, je funkcionalnost klepeta z umetno inteligenco v brskalniku Edge in iskalniku Bing. Uporabnik lahko tako ustvari učne načrte, UI pa učiteljem ponudi ideje, ki jih lahko preizkusijo v učilnici. Power BI pa delavcem v izobraževanju pomaga pri naprednem spremljanju podatkov. Uporablja napovedno analizo za zagotavljanje podatkov, analitike in vizualnih predstavitev uspešnosti in dobrega počutja učencev.

Stipe Gorenjak, magister inženir računalništva in informatike ter vodja Centra za informacijsko podporo na Kineziološki fakulteti Univerze v Zagrebu, je povedal, da so infrastrukturo nedavno prenesli v oblak in za potrebe fakultete vzpostavili celovito okolje v več oblakih: “Microsoftovo partnerstvo pri digitalni preobrazbi fakultete leta 2023 je bilo ključno, saj se je njihova podpora izkazala za izredno pomembno.” Prof. dr. Tomislav Bolanča, prorektor za poslovanje in digitalizacijo Univerze v Zagrebu, pa nadaljuje, da bodo univerze, ki niso usmerjene v razvoj novih oblik učenja in poučevanja ter vključevanje prilagojenih učnih orodij in metodologij virtualne in obogatene resničnosti, v prihodnosti žal zaostale. “Zato je Univerza v Zagrebu osredotočena na uvajanje novih programov, pristopov k poučevanju in strategij, ki ustrezajo individualnim potrebam študentov ter prihodnjim potrebam trga dela.”

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta