Thriller: Štirideset let spota, ki je spremenil vse

Denis Živčec Denis Živčec
03.12.2022 06:30

Sprehod po pokopališču nikoli ni bil več isti. Slutnja, da se bo prej ali slej kje prikazalo kakšno bitje z mrtvaško bledico na obrazu in začelo poplesavati, je vselej prisotna.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

In kriv je on, ki je žal tudi sam medtem mnogo prezgodaj pristal na pokopališču. Album Thriller Michaela Jacksona ta teden slavi 40 let. Z izvirnim mešanjem rocka, popa in R'n'B-ja je Thriller postal najuspešnejši album vseh časov in s svojo avdiovizualno ambicioznostjo opredelil prihajajoče obdobje. Če danes kogarkoli vprašate, kateri so videospoti, ki so mu skozi desetletja ostali najbolj v spominu, obstaja velika verjetnost, da bo omenil prav ikonični Thriller z istoimenskega in nič manj ikoničnega albuma.

Album Thriller je izšel 30. novembra 1982. Po vsem svetu so ga prodali v več kot 100 milijonih izvodov. S tem albumom je Jackson postal nesporni kralj popa. Njegove priljubljenosti kasneje niso spodkopale niti obtožbe o pedofiliji, nazadnje v dokumentarnem filmu Leaving Neverland iz leta 2019.

Skoraj 14 minut dolgi videospot za pesem Thriller so premierno predvajali v hollywoodskem kinu pred množico zvezdnikov in je pripomogel k ponovni rasti prodaje albuma. Jackson se je v videospotu spremenil v volkodlaka, ki iz grobov obudi mrtve. Pevec je z njim začel povsem novo vejo glasbenega posla - snemanje ekstravagantnih in ambicioznih videospotov, ki so zaznamovali naslednji dve desetletji popkulture. Jacksonov domet se sicer krepi tudi po njegovi smrti, saj je njegova glasba na Spotifyu trenutno na 60. mestu na svetu s 36,7 milijona mesečnih pretokov.

Tekma za najdražji in najbolj pompozen spot

Za veliko čarobnost albuma Thriller je zaslužen producent Quincy Jones, ki je z Jacksonom sodeloval že pri albumu Off The Wall iz leta 1979. "Založba za album Off The Wall ni želela Quincyja. Na tega producenta iz sveta džeza - glasbe, ki se je v očeh industrije prodajala za drobiž - so gledali zviška," je povedal avtor dveh knjig o Jacksonu Olivier Cachin.

Toda med sodelovanjem so preskočile iskrice - v enem primeru dobesedno. "Ko smo zaključevali album Beat It, smo delali pet noči in pet dni, brez spanja. V nekem trenutku so bili zvočniki preobremenjeni in so zagoreli!" se je Jones spominjal za Rolling Stone.

Za snemanje tega videospota je bilo porabljenih 448.000 evrov, kar je bil za tiste čase razvpito visok proračun. Vročica snemanja spotov, ki bi jih lahko mirne duše postavili ob bok kakšni hollywoodski filmski produkciji, se je sprožila in glasbeniki so začeli tekmovati, kdo bo posnel bolj megalomanskega in dražjega. Spoti so postali glavno marketinško orodje za promocijo izvajalcev in statusni simbol. Tudi Jackson je malo za tem dvignil letvico še krepko višje. Za snemanje spota za njegovo Black or White so porabili kar 3,6 milijona evrov. Bilo je vredno, saj si ga je ogledalo več kot pol milijarde ljudi, navdušenih nad revolucionarnimi digitalnimi učinki. In če blesti kralj popa, kraljica seveda ne sme zaostajati. Tako je Madonna leta 1995 med gledalce ponosno poslala spot za seksi skladbo Bedtime Story, za katerega so porabili 4,5 milijona evrov. Mojstri digitalnih učinkov so napeli mišice in se s spotom ukvarjali več tednov, premierno je mojstrovina bila predvajana na velikem platnu v Los Angelesu in New Yorku, nato pa je prišel na televizije. Krepkih 4,5 milijona evrov je stal tudi Madonnin spot za Express Yourself, ki ga je posnela že leta 1989 in še danes velja za enega njenih najbolj pompozno zastavljenih spotov. Kraljica ni popustila in je leta 2002 za 5,5 milijona evrov posnela spot za bondovsko himno Die Another Day, v katerem se je borila sama s sabo. Nato sta moči združila kar dva Jacksona, Michael in sestra Janet, ter za 6,3 milijona evrov posnela spot za Scream. Okoli 157.000 evrov je stala samo razsvetljava.

Profimedia

A nazaj k Thrillerju. Rdeče-črna usnjena jakna s krilci na ramenih, ki jo je Michael Jackson nosil leta 1983 v videospotu, je bila leta 2011, dan po drugi obletnici smrti kralja popa, prodana na dražbi na Beverly Hillsu za 1,8 milijona dolarjev. Kupec jakne, ki jo je avkcijska hiša Julien's Auctions opisala kot eno najbolj prepoznavnih oblačil 20. stoletja, je bil teksaški trgovec z zlatom Milton Verret. Jakno je nato uporabil za zbiranje denarja za otroške bolnišnice po svetu. "To je ena pomembnejših rock'n'roll memorabilij," je jakno opisal Verret, ki ima v svoji zbirki kitare s podpisi članov U2 in še neko drugo Jacksonovo jakno. Za snemanje videospota za pesem Thriller sta bili sicer izdelani dve jakni - drugi primerek je na ogled v Dvorani slavnih rock'n'rolla v Clevelandu. Jakno je oblikovala Deborah Landis, žena režiserja videospota Johna Landisa. Na rokavih ima napis "Love Michael Jackson". Pevec je jakno podaril svojima dolgoletnima modnima oblikovalcema Dennisu Tompkinsu in Michaelu Bushu.

Vrednost jakne je bila pred dražbo ocenjena na 200.000 do 400.000 dolarjev. Del izkupička od dražbe je bil namenjen kalifornijskemu rezervatu Shambala, kjer sta bila takrat nastanjena dva Jacksonova bengalska tigra z ranča Neverland.

Leta 1984 so ustvarjalci spota prejeli nagrado Grammy v kategoriji Best Video Album in naslednje leto še za Best Long Form Music Video. Tudi MTV Video Music Awards so bile prvič podeljene leta 1984 in Thriller je bil nagrajen trikrat, četrtič pa je "moonmana" prejel leta 1999, ko so ga razglasili za najboljši glasbeni video vseh časov. Do leta 2009 so videospot prodali v več kot devetih milijonih kopij, kar je verjetno povod, da so ga decembra istega leta uvrstili v ameriško filmsko državno bazo podatkov, kjer strogo varujejo vse klasike in zgodovinsko pomembne posnetke. To leto je tudi leto smrti Michaela Jacksona, kar pa ni razlog, da so Thriller vključili na seznam kulturnih zakladov. Svoje mesto v zgodovini je dobil, ker se glasbena zgodovina spreminja, videospot pa želijo ohraniti kot zgodnji seizmični premik v razvoju glasbenega videa, kot trenutek pripovednega kratkega filma, povezanega tudi s plesno revolucijo. Thriller je bil dolgo zapisan tudi v Guinnessovi knjigi rekordov kot najuspešnejši videospot. S prihodom vide portala YouTube so se stvari seveda postavile precej drugače. Tako je Adele za svojo Hello milijardo ogledov dosegla v samo 88 dneh, Ed Sheeran za Shape of You v 97 dneh, Louis Fonsi za Despacito v 97 dneh. Spletne številke so dih jemajoče. Despacito ima v trenutku nastajanja tega članka več kot osem milijard ogledov, Shape of You 5,8 milijarde, Wiz Khalifa in See You Again ft. Charlie Puth 5,7 milijarde, Mark Ronson in Uptown Funk 4,7 milijarde, Adele in Hello pa tri milijarde ogledov. Rekorde je svoj čas rušil tudi Južnokorejec PSY s svojim Gangnam Style, ki ima trenutno 4,6 milijarde ogledov na YouTubu.

Spolni škandali in skrivnostni lepotni posegi

Michael Jackson se je rodil 29. avgusta 1958 v ameriški zvezni državi Indiani. Prvič je javno nastopil pri petih letih, prve uspehe v popularni glasbi pa je požel v zasedbi The Jackson Five, kjer je prepeval s še štirimi brati. Kljub velikemu uspehu zasedbe se je v začetku sedemdesetih let prejšnjega stoletja odločil za samostojno ustvarjalno pot. Že od malih nog je bil velik občudovalec pevca Jamesa Browna. Bil je prvi mednarodni superzvezdnik, ki je nastopil v posovjetski Rusiji.

Leta 1979 je izdal prvi samostojni album z naslovom Off The Wall, ki se je z enajstimi milijoni prodanih izvodov zavihtel med najbolje prodajane albume na svetu. Vrhunec svoje slave pa je dosegel tri leta kasneje, ko je na glasbene police poslal ploščo z naslovom Thriller. Bil je velik ljubitelj knjig. Ena njegovih najljubših knjig je bila Starec in morje Ernesta Hemingwaya.

Jacko, kot so ga klicali oboževalci, je do leta 2001 izdal še štiri samostojne studijske albume, ki so se prodajali v večmilijonskih nakladah, kljub vsemu pa mu uspeha plošče Thriller ni več uspelo ponoviti. Kralja popa tako uvrščajo ob bok največjim fenomenom popularne glasbe, kot sta bila ameriški zvezdnik Elvis Presley in britanska zasedba The Beatles. Poleg velike glasbene kariere pa je zvezdnik zaradi svojega zanimivega in drznega oblačenja postal tudi modna in plesna ikona. Njegovo kariero so močno zaznamovali tudi škandali, predvsem tisti, povezani z domnevnimi spolnimi zlorabami otrok, za katere pa ga je sodišče po več let trajajočih sodnih procesih zaradi pomanjkanja dokazov oprostilo. Javnost so vznemirjali tudi njegovi radikalni lepotni posegi, ki jih je večinoma vztrajno zanikal. Nikoli povsem pojasnjena najbrž ne bo tudi sprememba barve njegove polti, ki jo je sam sicer pojasnjeval kot posledico bolezni. Petindvajsetega julija 2009 mu je zaradi prevelikega odmerka uspaval, tudi posledice neodgovornega odnosa njegovega osebnega zdravnika, zastalo srce.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta