To ni več problem samo Hrvaške, temveč Evrope

Upor hrvaških novinarjev zoper zatiranje svobodnega, neodvisnega in kritičnega novinarstva.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hnd

Upor, ki bo svoj vrhunec doživel na današnjem protestu v Zagrebu, ni samo upor zoper trenutno vodstvo Hrvaške radiotelevizije (HRT). Neverjetne tožbe HRT zoper medije, ki so kritično pisali o javnem televizijskem servisu, so samo povod, ne pa tudi glavni razlog tega novinarskega punta. Problem rušenja medijske svobode na Hrvaškem gre širše in globlje od vprašanja neprimernega delovanja javnega servisa. Toksični položaj s HRT je samo kaplja čez rob, ki razkriva sramotne politike vladajočih in licemerstvo ključnih političnih in medijskih akterjev v aktualnem rušenju medijske svobode in demokratičnih standardov na Hrvaškem. Za bralce v Sloveniji moramo na začetek, na izredno odpoved delovnega razmerja, ki jo je pred nekaj meseci vodstvo HRT dalo uredniku četrtega programa HRT Hrvoju Zovku, ki je bil nekaj mesecev pred tem izbran za predsednika Hrvaškega novinarskega društva (HND), cehovskega društva, ki ga javnost prepoznava kot levo-liberalnega, kar je v nasprotju s konzervativno uredniško garnituro, ki vlada na HRT. Odpoved je prišla po tem, ko je Zovko odstopil s položaja izvršnega urednika četrtega programa, pri tem pa je omenil cenzuro, organizacijski kaos in preprečevanje samostojne izbire sogovornikov.

HRT toži vsevprek

Vodstvo HRT je istočasno tožilo Zovka za "odškodnino", višjo od 33.000 evrov. HND je med tem zbral podatke, ki kažejo, da nacionalka z denarjem hrvaških državljanov toži več kakor 30 medijev in novinarjev, ki so v preteklih dveh letih kritično pisali o javnem servisu, od njih pa zahteva več kot 340.000 evrov. Med toženimi je tudi HND, od katerega prav tako zahteva četrt milijona kun, kar je edinstven primer v svetu. Tožbe HRT so razkrile licemerstvo vodstva javne radiotelevizije, ki na kritike odgovarja s - tožbami. Ne poskušajo odgovoriti z boljšim programom ali transparentnim delovanjem, pač pa s tožbami. Isto vodstvo ne vidi problema v dejstvu, da o slabem stanju na HRT, ki leta ne izpolnjuje funkcije javnega medija, ne govori samo HND, pač pa mnoge mednarodne organizacije, med njimi najuglednejše, kot sta svetovna (IFJ) in evropska federacija novinarjev (EFJ).
Prav zaradi tega je na Hrvaško naglo prišel generalni sekretar EFJ Ricardo Gutiérrez, ki je opozoril na to, da je v poročilu EU o medijskem pluralizmu prav tisto, kar HND očita HRT - pomanjkanje neodvisnosti in močan vpliv politike. Primerjajoč stanje z vsemi državami iz tega poročila, je Gutiérrez poudaril, da je neodvisno upravljanje javnega medijskega servisa najslabše ocenjeno prav na Hrvaškem. Dodal je, da je položaj boljši celo v Srbiji in v Turčiji, kar je neverjetno in sramotno za Hrvaško. "To, kar sem citiral, so ocene stanja v medijih, ki so jih za Evropsko komisijo pripravili neodvisni strokovnjaki. Boste zdaj tudi njih tožili, ko so dejali pravzaprav isto, kar govorijo ti ljudje," je sporočil šefom HRT na okrogli mizi HND, na kateri so govorili o tem problemu. Šefov HRT na okroglo mizo ni bilo.

Več kot 1160 postopkov

Besno tožarjenje HRT je pokazalo na še en, še bolj poguben problem. HND je opravil še dodatno preiskavo in ugotovil, da je proti novinarjem in medijem na Hrvaškem ta trenutek aktivnih najmanj 1160 sodnih postopkov. Gre za podatke iz samo 18 večjih medijev, med tem ko je na Hrvaškem nekaj sto medijev, tako da šokantno število tožb, ob katerih je nujen znak za alarm, še zdaleč ni dokončen. Hrvaška je država, v kateri je mogoče novinarja kaznovati za napisano resnico. Na Hrvaškem je človek, ki se je fotografiral v nacistični uniformi, ki je vodil proustaški marš na državno ustanovo in katerega oddaje sistematsko podpihujejo nestrpnost, ki je zmagal v tožbi zoper satirični portal, ki je o njem napisal satirično zgodbo. Duševne bolečine, na katere se praviloma sklicujejo tisti, ki tožijo novinarje in medije, so v zadnjih letih postale donosen biznis, ki je okužil številne politične in finančne pomembneže, kar je mnoge spomnilo na devetdeseta.

Hnd

Mednarodni škandal

HND je zato pozval državljane, da pridejo na ulice v obrambo svobodnega novinarstva. Protest je organiziran pod sloganom "Ugrabili ste medije, novinarstva ne damo". Protest je dobil široko podporo štiridesetih nevladnih organizacij in sindikatov ter tudi večjega dela strank levega in liberalnega predznaka - pa tudi regionalnih in mednarodnih organizacij. Protest bo potekal v trenutku, ko se je vprašanje svobode medijev na Hrvaškem že spremenilo v mednarodni škandal, glede na to, da so vse relevantne mednarodne organizacije potrdile, da je stanje medijev v državi najhujše od vseh članic EU. Problem obstaja, ne glede na to, da ga želi premier Plenković zmanjšati ali zanikati.
Hrvaška bi morala čez nekaj mesecev prevzeti predsedovanje EU, čeprav trenutna oblast ni zmožna zagotoviti temeljnih vrednot in svoboščin. To ni več problem samo Hrvaške, temveč cele Evrope.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta