Ubežati režimu

Ne glede na to, kako slab sloves spremlja v današnjem času akterje nekdanje socialistične oblasti, ostaja dejstvo, da je bil Ivan Maček med svetovnima vojnama med nosilnimi in najbolj zagrizenimi slovenskimi borci za socialno pravičnost, ki jih je po prvi svetovni vojni združevalo agilno komunistično gibanje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ivan Maček
Youtube

Njegovim besedam, da si ni nikoli domišljal, da je "ne vem kako" sposoben partijski funkcionar, je vsaj za leta pred drugo svetovno vojno, ko se je spoštljivo umikal nekaterim bolj izobraženim in iznajdljivim sopotnikom, mogoče verjeti. V tridesetih letih 20. stoletja je bil leta 1908 rojeni Zadobrovčan, ki se je med prvo svetovno vojno dodobra nagledal, kako je pomanjkanje teptalo človeško dostojanstvo očeta tesarja pred očmi njegovih petih otrok, polno zaposlen revolucionar brez prebite pare v žepu.
Skrbno je pazil, da globoko vernim staršem ni pokazal niti svoje ideološke usmerjenosti niti slabe prehranjenosti, vendar ne eno ne drugo ni ušlo materinemu očesu. Kdo ve, ali mu je res položila na srce, da ne sme v primeru aretacije nikogar izdati, kakor je zatrjeval v spominih, ali pa je sin zavezo instinktivno povezal z materinim likom šele kasneje, ko ga je grizla slaba vest, ker je umrla, ko je sam malodane povsem pozabil, da je kadarkoli imel družino. Ko je bil marca 1938 aretiran zaradi prepovedane komunistične dejavnosti, je bila za njim že izkušnja študijskega bivanja v Sovjetski zvezi. Morebiti tudi zato nista nanj naredila posebnega vtisa ljubljanska policijska agenta, ko sta mu skušala razložiti, da bo pravkar izvedena nemška priključitev Avstrije pogubno vplivala na jugoslovansko komunistično gibanje, ki je imelo dotlej na Dunaju tisočera zatočišča. Mačku se je Ljubljana v dneh, ko jo je v spremstvu policistov zapuščal - v Beogradu ga je čakalo sojenje -, zdela "nekam praznična"; bili so dnevi avstrijske priključitve nacistični Nemčiji, hitlerjevske zastave na posameznih hišah pa so se v tistem delčku časa sprevračale v običajnost, s kakršno se je nacistična politika proti koncu tridesetih let 20. stoletja zažirala v pore evropske civilizacije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta