Upokoji se pokončno: Zakaj je Bruce Willis pred novico o bolezni posnel kup filmov, ki jih nihče ne pozna

Denis Živčec Denis Živčec
02.04.2022 06:00

Minuli četrtek se je ves svet moral soočiti z minljivostjo enega najbolj neuničljivih filmskih junakov. In ne gre samo za demenco.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Ameriški igralec Bruce Willis se bo pojavil v kar enajstih filmih, ki bodo izšli letos. Slišati je, da se je 67-letnik v delo tako zelo zakopal, ker verjame, da intenzivna umska obremenitev pomaga omiliti simptome bolezni, ki je njegovo izjemno kariero močno otežila. Odkar je začel sprejemati vloge v nizkoproračunskih filmih, so začele krožiti govorice, da ima eden najbolj priljubljenih akcijskih junakov demenco. O nenavadnem razvoju njegove kariere so se razgovorili na priljubljenem youtube kanalu Half in the Bag. "Bruce Willis posname ducat filmov na leto in še nikoli niste slišali za nobenega od njih. Odločili smo se, da se spopademo s tem čudnim pojavom in poskušamo ugotoviti, kaj se dogaja," so zapisali v opisu videa z naslovom The Bruce Willis Fake Movie Factory.

Profimedia

"Nekje sem prebral, da ima Bruce Willis demenco, zato se ne zaveda popolnoma vsega, kar se dogaja okoli njega," je zapisal eden od komentarjev pod video, nanj pa se je odzval režiser Matt Eskandari, ki je sodeloval z Bruceom. "Ja, res je, režiral sem štiri filme, v katerih je igral, in to vem iz prve roke. Žalostno je videti, da takšna legenda razpada pred tvojimi očmi. To sem videl, ko sem delal z njim zadnjih nekaj let," je zapisal Eskandari. Enemu od uporabnikov, ki je kritiziral nove Willisove filme, je Eskandari še enkrat jasno potrdil: "Da, ima demenco." O Bruceovi demenci je prva pisala revija OK! januarja 2021, ko so sporočili, da se igralec spopada z izgubo spomina in zato več časa preživi z družino, menda pa ga močno podpira tudi bivša žena Demi Moore. Povod za članek je bil njegov prihod na družabni dogodek brez maske, zaradi česar je bil deležen kritik, v svoj zagovor pa je dejal, da je preprosto pozabil, da jo mora nositi.

Bolezen, ki prizadene kognitivne sposobnosti

Nato je pretresljiva potrditev prišla še uradno. Minuli četrtek se je ves svet moral soočiti z minljivostjo enega najbolj neuničljivih filmskih junakov. In ne gre samo za demenco. Bruce Willis se zaradi možganske bolezni afazija, ki prizadeva sposobnost komuniciranja, odpravlja v pokoj, je sporočila družina igralca, ki je najbolj znan po svojih akcijskih filmih, kot je serija filmov Umri pokončno.

Profimedia

Družina je sporočila, da so pri Willisu potrdili afazijo, ki je prizadela njegove kognitivne sposobnosti, zaradi česar se poslavlja od kariere. Pod sporočilo so se podpisali soproga Emma, nekdanja soproga Demi Moore ter hčerke Rumer, Scout, Tallulah, Mabel in Evelyn. Afazija vpliva na sposobnost govora, pisanja in razumevanja verbalnega in pisnega govora. Ponavadi se pojavi po kapi ali poškodbi glave, lahko pa se razvije tudi postopoma zaradi možganskega tumorja ali drugih bolezni.

Moore in Willis sta bila poročena od leta 1987 do leta 2000 in imata tri hčerke - 33-letno Rumer, 30-letno Scout in 28-letno Tallulah. Leta 2009 se je igralec poročil z manekenko Emmo Hemming, s katero ima devetletno Mabel in sedemletno Evelyn. Stike s prejšnjo družino je ohranil in leta 2020 so bili vsi skupaj v karanteni zaradi covida-19. Rumer je širšemu občinstvu verjetno najbolj poznana po filmu Talec iz leta 2005, v katerem je zaigrala skupaj s svojim očetom. Willisova kariera v Hollywoodu traja že več desetletij, večinoma je nastopal v akcijskih filmih in trilerjih, kot so serija Umri pokončno, Šund, Peti element, 12 opic, Mesto greha, Šesti čut in podobno. Oskarja ni dobil, je pa dobil več drugih nagrad.

Profimedia

Svojo nadarjenost za komedijo je pokazal v filmu Bandita, velika uspešnica je bil tudi znanstvenofantastični film Armageddon. Zaigral je tudi v filmih Šund, Šesti čut in vojni drami Hartova vojna. Igralec s polnim imenom Bruce Walter Willis se je rodil v ameriškem vojaškem oporišču v Idar-Obersteinu v Nemčiji mami Nemki in očetu, ki je služil ameriški vojski. Odrasel je v New Jerseyju. Po srednji šoli je z očetom delal v neki tovarni, nato je bil telesni čuvaj, nazadnje pa se je posvetil igranju in nastopil v več deset filmih, med drugim v filmih Dvanajst opic, Šakal, Morilec mehkega srca, Plačanci, Upokojeni, oboroženi, nevarni 2. Revija Entertainment Weekly ga je leta 2007 uvrstila med 25 najboljših akcijskih igralcev. Igral je tudi v številnih televizijskih nanizankah. Za igro v seriji Delo na črno je prejel zlati globus in emmyja.

Umri pokončno ostaja najbolj kultni izdelek v njegovi karieri - in tudi če bo sam kdaj pozabil, da je v njem sploh igral, ga bo na to filmsko klasiko spomnil vsak december. Leta dolgo in od časa do časa žolčno debato, ali je Umri pokončno res tudi božični film, sta prekinili reviji Empire in Forbes, katerih bralci so to zimzeleno klasiko izglasovali za najboljši praznični film. Helen O'Hara, komentatorka revije Empire, ni nad tem nič manj začudena, saj v kolumni na to temo ugotavlja, da Bruce Willis za klasičnega božičnega junaka preprosto nima dovolj las. Meni, da je gledalce prepričala skoraj popolna odsotnost posladkanih kadrov z božičnimi jelkami, prav tako v filmu ne vidimo izumetničenih ljudi, ki v grozljivih pletenih prazničnih puloverjih goltajo topel jajčni liker. Nekaj osvobajajočega je tolčenje po teroristih, ki so med božično zabavo v Nakatomi Plazi zajeli talce. Mark Hughes, ki piše za Forbes, je manj skeptičen in trdi, da je Umri pokončno vse tisto, kar bi božični filmi vedno morali biti. Med ogledom je v njem zaznal mešanico vsega dobrega - zloveščega Grincha, ki je ukradel božič, nepremagljivega junaka, ki je vse naučil lekcijo iz Čudeža na 34. ulici, duhove preteklosti, sedanjosti in prihodnosti iz Božične pesmi in nekaj mučnih momentov s področja osebnostne rasti in družinske krize. Večna bitka dobrega proti zlemu, zapakirana v veliko bleščečo škatlo, obdano z metki in granatami. "So božiči in so božiči, ko terorista udariš v obraz in si nazaj priboriš svojo družino. Kaj vam je ljubše?" se sprašuje ugledni kolumnist. Zaradi Umri pokončno bo Bruce Willis v naših mislih za vedno ostal 33-letnik, ki naokoli teka v prepoteni majici brez rokavov. Film je rodil tudi enega najbolj frajerskih negativcev, Hansa Gruberja, ki ga je mojstrsko v življenje obudil Alan Rickman. Na snemanju prvega dela filmske serije so uporabili zelo glasne slepe naboje, da bi s tem bolje ponazorili resničnost. Nekateri so bili izstreljeni preblizu ušesa glavnega igralca Brucea Willisa, ki je zaradi tega za vedno izgubil dve tretjini slušnega zaznavanja v levem ušesu. Pravi, da ima zaradi te nesreče neprijetno navado: "Pogosto sprašujem, kaj je nekdo rekel."

Reuters

Prepirljivec in zagovornik pravice do orožja

Upokoji se sicer lahko v miru, saj njegovo osebno premoženje ocenjujejo na krepkih 250 milijonov dolarjev. Čeprav zvezdnik ostaja priljubljen pri oboževalcih, ima med hollywoodskimi sodelavci tudi precej negativen sloves. Očitno je prepirljiv, svojeglav in zelo zahteven. Režiser Antoine Fuqua je za BBC pred časom dejal, da je Willis prava "nadloga".

"Nisva se dobro razumela," je dodal, potem ko je z Willisom sodeloval pri filmu Sončeve solze. Zelo napet naj bi bil tudi njegov odnos z igralko Cybill Shepherd v Delu na črno, člani ekipe se spominjajo, da je bilo zaradi neštetih konfliktov med glavnima igralcema prizorišče snemanja zelo neprijeten kraj, česar pa ob ogledu serije na srečo ne začutimo.

Leta 1988 sta se Willis in takratna žena Demi Moore zavzela za predsedniško kandidaturo demokratskega guvernerja Massachusettsa Michaela Dukakisa. Štiri leta pozneje je podprl predsednika Georgea H. W. Busha pri ponovni izvolitvi in ​​bil odkrit kritik Billa Clintona. Vendar pa je leta 1996 odrekel podporo Clintonovemu republikanskemu nasprotniku Bobu Dolu, ker je ta kritiziral Demi Moore zaradi njene vloge v filmu Striptiz. Willis je bil leta 2000 povabljen kot govornik na republikansko nacionalno konvencijo. V več intervjujih je junija 2007 izjavil, da so mu nekateri deli republikanske ideologije zelo blizu. Leta 2006 je dejal, da bi morale ZDA bolj posredovati v Kolumbiji, da bi končale trgovino z mamili. Podpiral je prizadevanja za višje plače učiteljev in policistov. Izjavil je tudi, da je zagovornik pravice do orožja. "Vsakdo ima pravico nositi orožje. Če vzamete orožje zakonitim lastnikom orožja, so edini ljudje, ki imajo orožje, slabi fantje," je dejal.

Reuters

Februarja 2006 je bil Willis na Manhattnu, da bi pred novinarji promoviral svoj film 16 ulic. Nek novinar je Willisa vprašal, kakšno je njegovo mnenje o Bushevi administraciji, vendar ga je Willis sredi stavka prekinil in rekel: "Sit sem odgovarjanja na to jebeno vprašanje. Republikanec sem samo toliko, kolikor hočem manjšo vlado. Želim, da nehajo srati po mojem, vašem denarju, ki jim ga dajemo petdeset odstotkov vsako leto. Želim, da so fiskalno odgovorni, in želim, da ti prekleti lobisti odidejo iz Washingtona. Naredite to in rekel bom, da sem republikanec. Sicer sovražim vlado, okej? Sem apolitičen. Nisem republikanec. Zapišite to."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta