Včasih sistem preživi voditelja, včasih pa voditelj preživi sistem. Tito ga je. Kako ga torej danes razumeti?

Dejan Jović
09.03.2024 06:45
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Josip Broz - Tito v Mariboru leta 1958
Josip Broz - Tito v Mariboru leta 1958
Jože Gal
Josip Broz - Tito tudi 44 let po smrti vzbuja veliko zanimanje pri državljanih novih držav, nastalih po razpadu SFRJ. V nedavni preteklosti je bilo izdanih nekaj njegovih biografij, med katerimi so bile nekatere prave uspešnice. Zadnja, ki nosi naslov Tito: zaupno in osebno in jo je napisal Boris Rašeta (Fraktura, 2023), je v preteklih treh mesecih doživela tretji ponatis. Pred tem je ista založniška hiša izdala prevod Titove biografije Tito: večni partizan, ki jo je leta 2020 za nemško občinstvo napisala profesorica Marie-Janine Calic (Čalić) iz Münchna. Titovo biografijo sta leta 2015 izdala tudi Ivo in Slavko Goldstein. Slednjo je potem v srbskem jeziku izdala založba Akademska knjiga iz Novega Sada.

Jože Pirjevec je leta 2011 izdal Titovo biografijo, ki ga uvršča v kontekst interakcij med njim in njegovimi glavnimi sodelavci in soborci. Knjiga Tito in tovariši je najprej izšla v slovenščini, potem pa jo je založba Laguna izdala še v srbščini. V angleščini je leta 2010 izšla krajša biografija, ki jo je napisal škotski profesor Geoffrey Swain. Novo knjigo o Titu izpod peresa Dobrice Ćosića je lani objavila tudi založba Laguna. Stefan Gužvica pa je napisal knjigo Pred Titom (2020). Pred tem so o Titu pisali Jasper Ridley, Fitzroy MacLean, Phyllis Auty, Todor Kuljić, Predrag Marković in Stevan Pavlović, če omenim samo nekatere.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta