Vinar Miha Kelhar: Štajerska je svetovna regija

Petra Lesjak Tušek Petra Lesjak Tušek
27.10.2018 06:32

Mladi vinar z Bizeljskega o neponovljivem, novem vinu, ki daje nove dimenzije življenju

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bogdan Tušek

Človek lahko preživi brez poezije, a človeštvo ne more – je ugotavljal pesnik Milan Jesih. To je Jože Rozman, avtor knjige Čar vina, prenesel na vino, rekoč – človek lahko preživi brez vina, toda človeštvo ne more. Podpišete?
"Absolutno podpišem. Seveda lahko samo živimo, a to ni to. Lahko pijemo vodo, jemo kruh, pristanemo na osnovne stvari in bomo preživeli. Če hočemo več, nadgraditi to življenje, rabimo več. Ne gre samo za vino, vino je ena od stvari, kot glasba recimo. Za nekoga je nekaj več dobra hrana, za drugega šport. Če si pameten, vino lahko naredi življenje lepše. Ljudje lahko preživijo brez vina, a ko vino dodobra spoznaš, vidiš, da ti daje novo dimenzijo življenja. Nadgradnjo. Ko to spoznaš, točno veš, zakaj, dokler ne, pač tega ne vidiš. Sam sem se recimo preizkušal v športu, ki je bila spet druga dimenzija. Pri vinu sem hkrati v stiku z naravo in sploh ni vse tako, kot bi želel. Pri športu sem lahko naredil, kar sem približno želel, tu pa so vsi principi obrnjeni drugače – ni pravil. Enkrat tako, drugič drugače. Vino je neponovljivo."
Zakaj je pomembno – tudi za vino, kot za vse uspešne zgodbe – da je obarvano z žarom, strastjo, ljubeznijo – to recimo sami izpostavljate za vaša vina?
"Mora biti. To pomeni tudi več stvari: da imaš najprej vizijo in posledično daješ času čas. Nikoli ni narejeno na hitro, ker to ni nikoli dobro, razen kakšne izjeme. Na dolgi rok je treba dati času čas."

Bogdan Tušek
Bogdan Tušek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta