Vinilke, kasete in aparati

Urban Červek Urban Červek
22.12.2018 05:00

Mešanica nostalgije in kljubovalnosti je stare tehnologije avdio in video zapisa rešila dokončnega propada. Še več, sedaj doživljajo pravi preporod.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Ponudbe je vse več. Nekatere stranke vinilnih plošč niso nikoli zavrgle, obdržali so svojo zbirko in jo zdaj dopolnjujejo. Mladi pa na novo odkrivajo vinilne plošče. To je trend, ljudje cenijo fizično prisotnost glasbenega formata, ki zahteva več pozornosti in časa za poslušanje," je povedal Domen Kozole iz Gramofonoteke v Tyrševi ulici v Mariboru. V lokalu so prodajalna vinilnih plošč pa tudi bar in prostor za druženje.
"Pri predvajanju plošč ni mogoče hipno preskakovati med skladbami, preprosto spreminjati vrstnega reda predvajanja, kot je to mogoče pri digitalnih zapisih. Poleg tega imata avdio kaseta in CD nekatere slabosti v primerjavi s ploščo, saj nista tako trajna. Avdio trak v kaseti, če je slabo skladiščena, s časom propade, pa tudi CD-ji lahko po daljšem obdobju odpovedo. Glasba na plošči pa ostane dolgo časa, če jo pravilno hranimo in jo predvajamo na dobrem gramofonu," pojasnjuje Kozole.

Umetniški izdelek

"Vinilna glasbena plošča je največji glasbeni medij, ki ga držiš v roki. Zaradi grafike ali ilustracije na naslovnici je plošča umetniški izdelek. Plošča ni samoumevna, ni jih neskončno veliko. Zbiratelj doživi napetost, ali bo iskano ploščo sploh dobil, ali jo bodo imeli v kakšni prodajalni, biti mora dovolj hiter, da je nekdo drug ne kupi, da cena ni previsoka. Poleg tega moraš posvetiti glasbi več pozornosti pri poslušanju, ploščo moraš obrniti po 15 do 20 minutah, biti moraš prisoten pri gramofonu. S tem se vzpostavi drug odnos do glasbe, poslušaš jo bolj v celoti."

Domen Kozole
Sašo Bizjak

Šest odstotkov vinilnih plošč

Gre za del dobro desetletje trajajočega globalnega trenda naraščanja priljubljenosti vinilnih plošč, ki jih je kot glavni nosilec popularne glasbe od 50-ih do 80-ih let nato proti prelomu tisočletja izpodrinil digitalni CD, nato pa tudi tega spletno prenašanje glasbe. V letu 2007 pa se je trend obrnil in se je začela prodaja postopoma povečevati in od leta 2010 strmo raste, čeprav po podatkih Wikipedije prodaja glasbe na vinilnih ploščah še vedno obsega le skromnih šest odstotkov vse prodaje na svetu. Lanskega junija je podjetje Sony Music napovedalo, da bo znova začelo proizvajati lastne vinilne plošče, s čimer bodo oživili leta 1989 zaprto produkcijo. Po poročanju BBC-ja se je Sony pri tem znašel pred problemom pridobiti inženirje, ki (še) imajo ustrezno znanje.
S še večjimi tehničnimi težavami se ubadajo tisti, ki poskušati oživiti proizvodnjo starih avdio kaset na magnetni trak - tudi njihova priljubljenost med ljubitelji glasbe in nostalgiki močno narašča. Prodaja avdio kaset po poročanju ameriških medijev na njihovem trgu v zadnjih letih narašča celo hitreje kot prodaja vinilnih plošč.

Oživitev tovarne kaset

Spletni časopis Euronews je lani poročal o oživitvi zadnje tovarne kaset na Nizozemskem in v Evropi nasploh. Thomas Baur je tovarno De Bandjesfabriek v kraju Lochem, ki je v najboljših letih proizvedla 400.000 kaset na leto, nato pa se je ta številka do leta 2014 zmanjšala na 2000, kupil za ceno "solidnega novega avtomobila" bolj iz radovednosti. Kar se je začelo kot hobi - Thomasa sta od nekdaj zanimala glasba in elektronika -, je postalo njegova služba.

Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta