(FOTO in VIDEO) HDZ pričakovano relativna zmagovalka volitev na Hrvaškem, Plenković najavil svojo tretjo vlado

V HDZ premierja Andreja Plenkovića razglasili zmago, v doslej opozicijski SDP in njeni koaliciji Reke pravice pa so prepričani, da bodo oni sestavili prihodnjo vlado ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
HDZ je še na tretjih volitvah premagala vse ostale stranke, je samozavesten zaključek Andreja Plenkovića. 
Andrej Petelinšek

Po neuradnih rezultatih parlamentarnih volitev na Hrvaškem je relativna zmagovalka volitev vladajoča HDZ premierja Andreja Plenkovića. Po vzporednih volitvah so v saboru dobili 59 mandatov. Sledi koalicija Reke pravice, zbrana okoli opozicijske SDP, s 43 mandati. Na tretjem mestu je skrajno desna stranka Domovinsko gibanje (13 mandatov), desnosredinski Most je na četrtem mestu z enajstimi mandati, sledi levo zelena stranka Zmoremo! (deset mandatov).

Na robu parlamentarnega praga je glede na vzporedne volitve IDS z dvema mandatoma. V sabor naj bi se z vsaj po enim poslanskim mandatom uvrstili še stranka Fokus in Neodvisna platforma Sever. Volilna udeležba je bila okoli 59-odstotna. Po prvih neuradnih rezultatih državne volilne komisije je sicer nekaj po 21. uri poskočila podpora HDZ na kar 67 mandatov, vendar je bilo preštetih komaj nekaj odstotkov glasov. Ko so blizu polnoči prešteli glasovnice z 80 odstotkov volišč, je bila HDZ pri 62 mandatih, SDP pri 42. Ko je bilo že po polnoči obdelanih dobrih 91 odstotkov volišč, je HDZ padla na 60 mandatov (in v tesno bližino vzporednih volitev), Domovinsko gibanje jih je imelo 14.

V HDZ so se ostalim strankam zahvalili, da so poražene ...  
Andrej Petelinšek

Izid hrvaških volitev je v skladu z napovedmi in javnomnenjskimi raziskavami. Niti ena stranka ni osvojila dovolj mandatov, da bi lahko vlado oblikovala sama. Na volitvah so v desetih volilnih enotah na Hrvaškem razdelili 140 poslanskih mandatov. Še tri poslance ima hrvaška diaspora v posebni volilni enoti, osem poslancev izvolijo še v volilni enoti za narodne manjšine.

Andrej Petelinšek

Most s HDZ ne bo šel v koalicijo, Domovinsko gibanje mogoče

V štabu HDZ so bili po razglasitvi rezultatov vzporednih volitev optimistični, saj da so zmagali tretjič zapored. Minister za gospodarstvo Damir Habijan je povedal, da rezultati kažejo, da so ljudje prepoznali dosežke Plenkovićeve vlade v ne le zadnjih štirih, temveč v zadnjih osmih letih, kolikor so na oblasti. O potencialnih koalicijskih partnerjih ni govoril.

Minister za gospodarstvo Damir Habijan je povedal, da rezultati kažejo, da so ljudje prepoznali dosežke Plenkovićeve vlade v ne le zadnjih štirih, temveč v zadnjih osmih letih, kolikor so na oblasti.
Andrej Petelinšek

Iz Mosta so že napovedali, da v koalicijo s HDZ ne bodo več šli. So pa zato mnenja deljena v Domovinskem gibanju. Del stranke bi šel v koalicijo s predsednikom republike Zoranom Milanovićem, ki ga bo, če dobi parlamentarno večino, za mandatarja predlagala koalicija Reke pravice. Spet drugi del stranke želi v koalicijo s HDZ, a pod pogojem, da v njej ne bo stranke srbske manjšine na Hrvaškem SDSS. Predsednik Domovinskega gibanja Ivan Penava je dejal, da se bodo pogovarjali z vsemi strankami. 

Čeprav z manj mandati je vendarle vladajoča HDZ znova zmagovalka. 
Andrej Petelinšek

Habijan je o potencialnih koalicijskih partnerjih dejal, da je treba počakati na uradne rezultate, saj da ima HDZ glede na tradicijo po objavi uradnih rezultatov zmeraj več mandatov, kot pa ji pripisujejo vzporedne volitve. "Od 58 mandatov po prvem izidu vzporednih volitev smo že prišli na 59. Trend gre navzgor. Trenutno se fokusiramo na to in se ne ukvarjamo z drugimi strankami."

Volilno noč je, ko se je sreda že premaknila v četrtek, zaokrožil predsednik HDZ Andrej Plenković. Že jutro po volilnem dnevu na "bizarno sredo" gre HDZ v sestavljanje parlamentarne večine za tretjo vlado, ker je stranka že tretjič zapored zmagala, je samozavestno najavil. Zahvalil se je drugim strankam, "ker jih je HDZ porazila".     

Slavje HDZ-jevcev. 
Andrej Petelinšek

V SDP prepričani, da bodo sestavljali novo vlado

V štabu koalicije Reke pravice, na sedežu SDP, so prve rezultate pričakali brez navdušenja. Dolgoletni član SDP Arsen Bauk je za Večer povedal, da volilni izid kaže, da ti, ki so do včeraj imeli parlamentarno večino, te več nimajo. "Manjka jim sedem ali osem mandatov, da bi spet imeli večino. Opozicijske stranke imamo po neuradnih rezultatih skupaj 72 poslanskih mandatov. To ne pomeni nujno nove parlamentarne večine, ampak nam daje možnost, da v prihodnjih dneh v pogovorih s potencialnimi koalicijskimi partnerji pridemo do parlamentarne večine," je dejal.

V opozicijski SDP so prepričani, da bodo prav oni vodili novo hrvaško vlado. 
Andrej Petelinšek

Da bo koalicija Reke pravice sestavljavka nove vlade, je zatrdila Marijana Puljak iz stranke Centar, ki je del SDP-jeve liste. "V ljudeh smo želeli prebuditi upanje in voljo, da gredo na volitve v čim večjem številu. Le s svojim glasom lahko spremenijo družbo. Ta cilj smo uresničili. Ko bodo znani uradni rezultati, verjamem, da bomo sestavili novo hrvaško vlado," je še povedala Marijana Puljak. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta