Hrvaška po volitvah: Z nacionalisti dobi Plenković večino, k sodelovanju je pozval "resne stranke"

Jon Knez Jon Knez
18.04.2024 19:15

HDZ za parlamentarno večino potrebuje še 15 glasov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Plenković je napovedal, da se bodo pogovarjali s strankami, ki niso izključujoče. 
Andrej Petelinšek

Po 99 odstotkov preštetih glasov na hrvaških parlamentarnih volitvah bo sestava naslednjega sklica sabora sledeča: HDZ 61 mandatov, SDP-jeva koalicija Reke pravice 42 mandatov, skrajno desno Domovinsko gibanje 14 mandatov, konservativni Most enajst mandatov, zeleno levi Zmoremo! deset mandatov. Čez parlamentarni prag so se prebile še liste IDS in Neodvisna platforma Sever s po dvema mandatoma, en mandat je osvojila stranka Fokus. 

Volilni izid je, mandat gor ali dol, v skladu z napovedmi javnomnenjskih raziskav. Premier in šef HDZ Andrej Plenković je že v volilni noči razglasil zmago. Napovedal je, da gre HDZ takoj v sestavljanje parlamentarne večine za svojo tretjo zaporedno vlado. Čestital je drugim strankam in se jim zahvalil, ker jih je HDZ lahko porazila.

Dva možna scenarija za Plenkovića in HDZ

Že dan po volitvah je Plenković v Bruslju sodeloval na vrhu EU. Iz evropske metropole je "resne stranke" pozval k sodelovanju s HDZ. Napovedal je, da se bodo pogovarjali le s strankami, ki niso izključujoče. "Izključujoči so tisti, ki so podprli Milanovića v njegovi protiustavni potezi. Nobeden od njih nam ni čestital za zmago. To so se naučili od Milanovića, ki ga še vedno boli, da smo ga leta 2016 premagali. Vse akterje pozivam, naj stopijo korak nazaj. Kampanja je končana, narod je povedal, kar misli," je dejal v Bruslju. 

Zmaga Andreja Plenkovića s HDZ se še zmeraj lahko spremeni v pirovo zmago.
Andrej Petelinšek

Če bi se HDZ dogovorila z Domovinskim gibanjem, bi ob podpori vsaj enega manjšinskega poslanca imela parlamentarno večino 76 glasov. V nacionalistični stranki, sestavljeni večinoma iz nekdanjih članov HDZ, možnega sodelovanja z največjo hrvaško stranko niso zanikali. Njihov predsednik Ivan Penava je dejal, da se bodo pogovarjali z vsemi. A naj bi pogojevali, da ne bodo šli v vlado, v kateri bi bili predstavniki srbske narodne manjšine.

Predsednik Domovinskega gibanja Ivan Penava (levo) je napovedal, da se bodo pogovarjali z vsemi. 
Sašo Bizjak

Del Domovinskega gibanja naj bi bil bolj naklonjen sodelovanju s SDP. Plenković je o možnosti sodelovanja z omenjeno stranko dejal, da je HDZ na desnosredinskem političnem polu. "Našli bomo koalicijskega partnerja." Kot menijo hrvaški politični analitiki, Plenković naj ne bi bil naklonjen koaliciji z Domovinskim gibanjem, saj bi to pomenilo najbolj desno vlado v moderni zgodovini Hrvaške. Drugi možen scenarij je, da si manjše stranke, na primer Most, ki so rekle, da s HDZ ne bodo paktirale, premislijo. 

Milanović: Spoštoval bom ustavo

Poraženka volitev, SDP s partnerji, ni izgubila upanja. Njen predsednik Peđa Grbin je napovedal, da še ni konec. Do parlamentarne večine bi SDP oziroma koalicija Reke pravice prišla, če bi se dogovorili z Mostom, Zmoremo!, tremi minornimi strankami in manjšinskimi poslanci. Dogovor z Domovinskim gibanjem je malo verjeten. 

Milanović volilnega izida (še) ni komentiral.
Reuters

Odzval se je že predsednik republike Zoran Milanović, ki na volitvah zaradi predsedniške funkcije (uradno) ni smel kandidirati, ostaja pa SDP-jev kandidat za mandatarja. Na facebooku je zapisal, da visoka volilna udeležba priča, da so si ljudje želeli sprememb. Napovedal je, da bo v skladu z ustavo mandat za sestavo vlade podelil tistemu, ki bo zbral podporo vsaj 76 poslancev. "Pogovori o sestavi parlamentarne večine že potekajo. Vsi vpleteni morajo spoštovati voljo volivcev. Sam bom kot doslej spoštoval hrvaško ustavo," je še zapisal. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta