Vpogled v 73. Berlinale: V iskanju umetniške vizije in smisla

Damijan Vinter
04.03.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Madžarska utopija Belo plastično nebo prikazuje apokaliptično podobo Budimpešte čez sto let. In poveličuje ljubezen – tudi med ljudmi in rastlinami.
Madžarska utopija Belo plastično nebo prikazuje apokaliptično podobo Budimpešte čez sto let. In poveličuje ljubezen – tudi med ljudmi in rastlinami.
Salto Films, Artichoke, Proton Cinema
Čeprav je malce zakasneli termin obetal več toplote in pomladnega vzdušja, sem prizorišče letošnje borbe za berlinske medvede zapuščal v objemu ledeno hladnega vetra in snežnih zametov. Tisti v zahodnem delu Nemčije so sicer grozili, da se bo vrnitev preko bavarske prestolnice zavlekla, a se je vse lepo izteklo. Čisto drugače kot prihod, saj sem – baje po zaslugi malce preveč zagnanega bagerista, ki je tisto nesrečno sredo ohromil letalski promet preko največjega nemškega letališča – v Berlin prispel z nekajurno zamudo. Sem pa zaradi tega prvič na hitro obiskal Poljsko in spoznal prijetno ukrajinsko manekenko, kar tudi ni zanemarljivo.

Upanje, da bodo filmi prinesli več sonca in topline, se je po prvih dnevih še vedno utapljalo v travm polnih zgodbah, ki očitno dominirajo v današnjem svetu. Vsaj če verjamemo režiserjem in scenaristom. A to ni nič novega. Je bila pa nova in obetavno raznolika letošnja žirija z "vampirsko nevesto" na čelu. Tako mi Kristen Stewart namreč ljubkovalno ostaja v spominu po zaslugi svoje prve odmevne vloge v trilogiji Somrak. Že prvi dopoldan sem se iz gole radovednosti in v iskanju namiga, kako bodo člani žirije tokrat presojali filme, udeležil tiskovne konference. In presenečen dobil odgovor na moje večno vprašanje, kako se lahko zgodi, da so nagrajeni filmi, ki nikakor niso najboljši.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta