Vračanje naborništva: Orožje v roke zrelim, ne pa zato, da bi odrasli

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
06.03.2020 14:48

Vojska kot zrelostni preizkus in trditev, da je to priložnost za transformacijo fantov v moške. Pa to vzdrži? Strokovnjaki pravijo, da ne.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Če vojska naredi fante v može, je to po svoje že malo pozno," pravi psiholog dr. Bojan Musil s Filozofske fakultete v Mariboru, ki je do tega skeptičen. "Morda pa v ozadju to odslikava leitmotiv, ki je zadnja leta prisoten v Sloveniji - da nam primanjkuje klenih dedcev, da so moški pomehkuženi in podobne zadeve. Ampak ne vem, ali je to podprto in ali se to sploh lahko kakorkoli preveri," pravi in doda, da gre pri tem v glavnem za "ceneni moralizem". "Če bi bilo tako enostavno, da bi vojska iz fantov naredila može, bi bilo to zelo fajn, saj bi na tak način lahko zmanjšali problematiko odraščanja v današnji družbi," pa pravi dr. Robert Masten, strokovnjak s področja klinične psihologije. "Menim, da to ni primarni namen vojske in da je namenjena drugim stvarem," pove v prepričanju, da vojska ne zagotavlja odraslosti. "Ena od značilnosti relativno velikega deleža populacije ljudi, ki težko odrastejo, je to, da pogosto odraščajo v okrnjenih socialnih okoljih, kjer določenih priložnosti ne dobijo," nadalje ocenjuje Masten, ki v tem pogledu vojsko prepoznava kot priložnost za uvid, da je treba stvari deliti, se naučiti obnašati prosocialno. A opozarja: "Del odraščanja je to, da ljudje znajo prepoznati svoje želje in se na osnovi tega odločati, te odločitve zastopati in imeti do tega odgovornost. To pa je možno samo, če se z dejavnostjo in cilji, ki jih ima vojska, strinjaš. Če je to vsiljena dejavnost, ne bo prav nič pomagalo."

Naslovka naborništvo vojska nabornik
Ciril Horjak
Večer
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta