Zdravstveni sistemi pod neznanskim pritiskom

Urban Červek Urban Červek
14.03.2020 03:43

Medtem ko se na Kitajskem epidemija bolezni covid-19 umirja, se v Evropi in predvsem v ZDA pripravljajo na hude čase. Predvsem čez lužo so napovedi zelo slabe.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Odločitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da zapre meje ZDA pred prihodi iz EU in nekaterih drugih evropskih držav, je šokirala predvsem gospodarstvenike in finančnike, medtem ko zdravstveni strokovnjaki menijo, da ukrep ne bo bistveno pripomogel k zajezitvi širjenja novega koronavirusa v ZDA. Dr. Lawrence Gostin z ameriške univerze Georgetown, ki ga povzema BBC, je preko twitterja sporočil: "Predsednikova prepoved potovanj je nekoherentna. Prepoveduje potovanje iz držav, kot je Švica, ki ima visoko delujoč zdravstveni sistem, ne pa iz držav s šibkimi zdravstvenimi sistemi, kot so Rusija ali afriške države. Večina Evrope je tako varna, kot so varne ZDA. Omejitev ne bo imela nobenega učinka na ZDA. Virusi so že tukaj, osredotočiti se moramo na ukrepe v ZDA, virusi ne spoštujejo meja," je napisal na twitterju.

Majhen odziv zvezne ravni

"Do sedaj so zvezne države ukrepale neodvisno od zveznih oblasti glede na zaznano število okuženih. Na primer, v zveznih državah Washington in New York so območja, ki so jih povsem zaprli (nobenega vstopa in nobenega izstopa) zaradi visoke stopnje okužb. V nekaterih drugih zveznih državah so priporočili 14-dnevne prostovoljne karantene. Odziv na zvezni ravni je bil majhen. Ni distribucije testov (za virus, op. p.). Število objavljenih primerov okužb je zato verjetno le vrh ledene gore in njihovo število se bo v bližnji prihodnosti nedvomno povečalo. Kot v Evropi so tudi tukaj začeli prepovedovati velike javne prireditve, tudi izobraževanja v živo in športne dogodke. Na naši univerzi Maryland so prepovedali mednarodna potovanja in potovanja v druge zvezne države, ki bi jih plačali iz univerzitetnih virov," je za Večer povedala raziskovalka na univerzi, ki pa je želela ostati anonimna, ker ni pridobila dovoljenja nadrejenih za komentiranje v medijih.

Testiraj se in izvedel boš

Nasploh so ameriške zvezne oblasti deležne hudih kritik zaradi prepočasnega in nezadostnega ukrepanja v času, ko bi še lahko nadzorovali izbruh bolezni. Eden od kazalnikov učinkovitosti odziva države je število testov za okužbo s koronavirusom, ki so jih v posamezni državi izvedli. Obstaja namreč neposredna povezava med številom opravljenih testov in hitrostjo širjenja bolezni. "Testiraj in izvedel boš," je za revijo The Econimist povedal Gabriel Leung z univerze v Hongkongu, ki sodeluje tudi z WHO. "Ali testirate in zaznate okužbo zgodaj, ko lahko še kaj ukrenete, ali pa se vam začnejo nabirati vreče s trupli," je bil slikovit. V državah, kjer so izvedli številne teste takoj, ko so zaznali okužbe, so v veliko boljši situaciji kot v tistih, kjer so testirati začeli pozno, ko jim je okužba že ušla izpod nadzora. Med njimi sta Italija in ZDA.

Zaupanje v sistem

Zelo pomembno je tudi zaupanje ljudi v zdravstveni sistem. Kjer je to visoko, se ljudje držijo navodil in upoštevajo ukrepe izolacije in karantene. Kjer je nizko, pa ne. Tako na primer v Italiji zdravstvenemu sistemu zaupa zgolj 63 odstotkov ljudi, v ZDA pa še manj, le 59 odstotkov, sodeč po raziskavi organizacije Wellcome Trust, ki jo navaja The Economist. Po drugi strani je zaupanje v zdravstvo v Nemčiji in Veliki Britaniji 80-odsotno, v Južni Koreji, kjer so se uspešno spopadli s širjenjem koronavirusa, pa kar 86-odstotno.
Zaradi hitro spreminjajočih se razmer na terenu, tudi zaradi same narave virusa, ki lahko mutira, znanstveniki napovedi o verjetnem poteku pandemije v glavnem ne želijo podati. Prve ocene števila okužb pa so zelo visoke. Nemška kanclerka Angela Merkel je pred dnevi opozorila, da bi se lahko z virusom okužilo kar 70 odstotkov Nemcev, kar pri populaciji 83,7 milijona Nemcev pomeni nepredstavljivih 55,2 milijona okuženih. Podobno kataklizmične številke prihajajo iz ZDA, ki šele zadnje dni resneje ukrepajo proti širjenju bolezni. Zdravnik Dr. Brian Monahan, ki dela za kongres in vrhovno sodišče, je napovedal, da se bo v ZDA okužilo med 70 in 150 milijoni ljudi. Ob zgolj enoodstotni smrtnosti bi to pomenilo med 700.000 in 1,5 milijona ljudi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta