Kako smo doživeli pandemijo? Kot skok vsega in vseh na omrežje!

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
19.03.2021 07:25
Adrian Ježina, predsednik poslovodstva družbe Telemach, poudarja, kako pomembna je skrb za uporabnika in širšo skupnost. Sploh v času, ko je od internetnih in mobilnih povezav odvisno malodane vse.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Adrian Ježina, predsednik poslovodstva družbe Telemach 
Žiga Intihar

Konec lanskega leta vam je uspel prav poseben podvig. Kot "sledilci" ste namreč prehiteli "vodilnega", saj ste prevzeli prvo mesto med ponudniki storitev fiksnega interneta. To se v svetu zgodi zelo redko, kako vam je to uspelo?

Res nam je uspel redko viden dosežek, na katerega smo seveda zelo ponosni. Naš tržni delež na področju širokopasovnega interneta - kot tudi pri vseh drugih segmentih - vseskozi raste in tako smo se v drugi polovici lanskega leta zavihteli na prvo mesto v Sloveniji. Naš tržni delež je že presegel 30 odstotkov.

Za to gre zahvala vsem zaposlenim in zunanjim sodelavcem, saj brez njihovega predanega dela in pozitivne energije to ne bi bilo mogoče. Stalen vzpon nam omogočajo naše vrhunske in najnaprednejše storitve, ki so posledica nenehnih vlaganj in nadgradenj. Na področju fiksnih storitev že od leta 2018 ponujamo pakete EON s sprejemnikom, ki vsak televizor spremeni v pametni televizor. Pakete vseskozi nadgrajujemo, bogatimo programsko shemo, povečujemo število programov v visoki ločljivosti, naročnikom pa je brez doplačila na voljo tudi izjemno bogati Video klub. Naše omrežje nove generacije, GIGA omrežje, uporablja že več kot 350.000 gospodinjstev, skoraj povsod zagotavljamo dostop do interneta s hitrostmi do 1 Gbps, kmalu že tudi 10 Gbps. Pomembno je, da so vsake nadgradnje paketov deležni tudi naši obstoječi naročniki, ne le novi, kar uporabniki cenijo in nam zavoljo tega zaupajo.

Obenem ste tudi najhitreje rastoči operater mobilne telefonije. Koliko uporabnikov imate in kako jih razvajate?

Kot vrsto let najhitreje rastoči slovenski mobilni operater smo prejšnji mesec dosegli pomemben mejnik - 600.000 uporabnikov, tržni delež pa nam je denimo z 19,2 odstotka leta 2017 narasel na lanskih 23,6 odstotka. Zahvala gre našim paketom iz družine VEČ, s katerimi narekujemo trende v Sloveniji, poleg tega pa so zelo enostavni, pregledni in bogati. Tako smo pred dvema letoma kot prvi slovenski operater v paketu NAJVEČ ponudili neomejen prenos podatkov, pri drugih paketih pa količino prenosa podatkov vseskozi povečujemo. Naš cilj je uporabnikom ponuditi vsebinsko bogate in cenovno dostopne pakete z veliko količino prenosa podatkov.

Očitno delate stvari prav, saj ste že drugo leto zapored za najboljšo uporabniško izkušnjo tako na mobilnem kot na fiksnem področju prejeli mednarodni certifikat Best in Test podjetja Umlaut. Kako zagotavljate odlično uporabniško izkušnjo, kaj vse jo sestavlja?

Trije zaporedni certifikati Best in Test mednarodno priznanega podjetja Umlaut so prav tako poseben dosežek. Dobili smo jih za najboljšo uporabniško izkušnjo na mobilnem in na fiksnem področju, in sicer za drugo polovico leta 2019 ter za celotno lansko obdobje pandemije, kar daje nagradi prav posebno razsežnost. Treba se je zavedati, da je bil to čas posebnih preizkušenj za telekomunikacijske operaterje, v katerem se je obremenjenost internetnih povezav močno povečala. A z nadgradnjami smo poskrbeli, da so naše storitve še naprej delovale vrhunsko.

Stalno skrbimo, da so zadovoljni še tako zahtevni uporabniki. Rezultati omenjene neodvisne raziskave nas še posebno veselijo, saj je bila z metodologijo množičnega zunanjega izvajanja opravljena na več sto različnih aplikacijah, ki jih ljudje uporabljajo dnevno, zato nagrada zares odraža uporabniško izkušnjo.

Že več kot eno leto namenjamo posebno pozornost tudi metriki NPS (Net Promoter Score) in na številnih točkah stika uporabnika in podjetja spremljamo odzive naših uporabnikov. Imamo poseben oddelek za uporabniško izkušnjo, ki sprejema vse pripombe in predloge. Te nato natančno analiziramo ter posledično izboljšujemo procese in storitve ter zadovoljstvo uporabnikov.

Adrian Ježina, predsednik poslovodstva družbe Telemach
Žiga Intihar

Koliko sredstev vlagate v infrastrukturo in koliko vas bo stalo omrežje 5G?

Naša oprema je že pripravljena na omrežje 5G, saj gradimo infrastrukturo v skladu s svetovnimi trendi, da bo našim uporabnikom in Sloveniji pomagala do popolne preobrazbe v digitalno družbo. Nadgradnja mobilnega omrežja LTE/4G v 5G je nujna, ker so zmogljivosti obstoječih mobilnih omrežij omejene, mobilni prenos podatkov pa se eksponentno povečuje. S prehodom na tehnologijo 5G bomo lahko uporabnikom še naprej zagotavljali brezhibne storitve in najboljšo uporabniško izkušnjo. Tehnologija 5G bo prinesla prednosti na številnih področjih, tako posamezniku kot družbi, gospodarstvu in okolju. Omogočila bo super hitro širokopasovno in izjemno zanesljivo komunikacijo z nizko zakasnitvijo, ogromne strojne komunikacije, visoko zanesljivost in razpoložljivost ter učinkovito porabo energije.

Zadnja leta telekomunikacijski operaterji ne stavijo več zgolj na žice in mobilna omrežja, čedalje več prihodkov ustvarjajo tudi z vsebinami. Na katere vsebine in druga "netelekomunikacijska" področja stavite vi?

Pri Telemachu smo vedno dovzetni za novosti in spremembe. V zadnjem času smo nekoliko stopili iz svojih okvirjev. Tako smo se v času, ko ni kulturnih dogodkov v živo, odločili podpreti Optimiste, torej Lada Bizovičarja, Janeza Hočevarja in Gojka Ajkulo. Projekt zdaj lepo raste, pred nami sta koncerta Siddharte in Modrijanov. Tudi na ta način se želimo približati našim uporabnikom, saj se zavedamo, da številni pogrešajo koncerte in gledališke predstave. Seveda to ne more nadomestiti dogodkov v živo, a dejstvo je, da se nam je v zadnjem letu pogled močno spremenil, in zdaj znamo ceniti veliko več stvari kot pred tem. Del naše skupine United Group je tudi United Media, ki proizvaja različne medijske vsebine, ki dajejo dodatno dinamiko tržišču tako v Sloveniji kot širši regiji.

Pomembna vloga vodilnih podjetij v panogi je narekovanje trendov. Kje v tem pogledu prednjači Telemach?

Omenil sem že, da smo prvi ponudili neomejen prenos mobilnih podatkov. Lani smo predstavili izpopolnjeno različico storitve EON, ki spreminja televizijsko izkušnjo vsakega uporabnika posebej. Vsak uporabnik si namreč lahko ustvari svoj profil, EON pa potem spoznava njegove navade in mu priporoča vsebine, ki bi ga utegnile zanimati. Posebnost je tudi EON Kids, saj so v tem profilu izključno vsebine, ki so primerne otrokovi starosti. Pred kratkim pa smo predstavili še EON Connect, inovativno aplikacijo, ki omogoča upravljanje in popoln nadzor nad hišnim internetom. EON Connect z varnostnim in starševskim nadzorom omogoča zaščito otrok pred neprimernimi vsebinami na internetu. Tudi tu je poseben poudarek na varnosti najmlajših, saj lahko starši svojim otrokom omejijo dostop do družbenih omrežij ali določenih kategorij vsebine, ki se jim zdijo neprimerne, nastavijo čas spanja ali takoj ustavijo oziroma začasno prekinejo internetni dostop na kateri koli napravi ali profilu.

Je lanska in letošnja virusna pandemija za vas ovira ali predvsem poslovna priložnost? Že imate kakšne načrte, s čim boste razveselili naročnike in uporabnike vaših storitev po koncu pandemije?

Pandemija je bila za nas prvovrstna preizkušnja. Telekomunikacije so bile in še vedno so osnova za delovanje celotne družbe. Za številne je pandemija pomenila ogromen skok v digitalizaciji, za nas pač zgolj en korak v smer, v katero kot visokotehnološko podjetje tako ali tako gremo. Seveda smo se tudi mi znašli pred kar nekaj izzivi, saj se je ves svet preselil na splet, a z nadgradnjami in podvojenimi zmogljivostmi tako na mobilnem kot na fiksnem omrežju smo bili vendarle vsemu kos. Uporabniki lahko skoraj vse urejajo preko spleta, tudi po koncu epidemije, ki ga vsi skupaj že nestrpno čakamo, pa bomo skrbeli za novosti ter na ta način tako kot doslej pomikali meje in uporabnike še naprej razveseljevali.

Nismo usmerjeni zgolj v storitve in poslovne priložnosti, ampak se zavedamo tudi svoje družbene odgovornosti. Med pandemijo so se socialno ogroženi znašli v dodatni stiski, zato smo več kot 300 učencem podarili tablične računalnike in dostop do interneta, skupaj z United Group pa smo za nakup zdravstvene opreme donirali 500.000 dolarjev. Te aktivnosti bomo seveda nadaljevali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.