Padec Facebooka: Kaj je šlo narobe in zakaj je trajalo tako dolgo?

Miha Raičevič
05.10.2021 11:51
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična
Reuters

V ponedeljek so bile okoli šest ur nedosegljive platforme družbenih omrežij Facebook, Instagram, WhatsApp in Messenger. Pri Facebooku, v čigar lasti so vse omenjene platforme, so pojasnili, da je šlo za napako na usmerjevalnikih, ki je nastala ob spremembah konfiguracije. 

Šlo naj bi za napako na glavnih usmerjevalnikih, prek katerih se pretakajo podatki med Facebookovimi podatkovnimi centri, to pa je nato imelo posledično tak efekt, da so vse storitve postale nedostopne. 

Strokovnjaki pojasnjujejo, da so postali nedostopni domenski strežniki (DNS), ki omogočajo, da se naslov (npr. facebook.com) pretvori v fizični naslov strežnika, na katerem so podatki, do katerih želi posameznik dostopati. Nedostopnost DNS strežnikov pa je bila najverjetneje posledica napake v BGP protokolu, ki je nekakšna de facto spletna navigacija. Protokol BGP namreč računalniku pove, kako po najbolj učinkoviti poti priti do IP naslova, na katerega je odgovoril DNS.

Včeraj so tako za šest ur izginile vse poti, ki bi jih moral omogočati BGP. Pa ne le za Facebook, ampak za vse njegove sisteme. 

Zakaj je trajalo tako dolgo?

Kot rečeno, so bile prizadete vse Fecebookove storitve, ne le Facebook. Tako osebje ni moglo dostopati do svojih internih komunikacijskih platform. Prav to pa je bil razlog, da zaposleni dalj časa niso uspeli locirati težave in jo rešiti. 

Za zdaj Facebook ni podrobno predstavil, kaj natančno je bilo narobe in kako so to odpravili. A več poročil govori, da je velikan med družbenimi omrežji moral v Kalifornijo poslati tehnično ekipo, ki je ponovno zagnala strežnike, na katerih je prišlo do napake. 

Sicer pa so se ob včerajšnjem izpadu omenjenih storitev pojavili namigi, da je prišlo do usodnega scenarija za Facebook. A kaj takšnega po mnenju strokovnjakov skoraj zagotovo ni mogoče. Infrastruktura je lahko onesposobljena le začasno, popoln in dokončen padec omrežja pa praktično ni mogoč, saj so podatki shranjeni na deset ali celo sto tisoč strežnikih po svetu. Vedno pa obstaja nek ampak, še pravijo strokovnjaki.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta