Svetlobni razvrat: Ljubljana med evropskimi prestolnicami najbolj obsedena s prazničnimi lučkami

D.Ži
20.12.2021 11:30

Zanimiva primerjava porabe svetlobne energije razkriva, da so v Evropi nekatera mesta nad božičnim okraševanjem navdušena bolj od drugih. In slovenska prestolnica je pri tem v samem vrhu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Ljubljana

Profimedia

Božič je drag letni čas, še posebej, ko gre za okraševanje dreves in osvetlitev ulic. Toda katero evropsko mesto porabi največ energije za svoje praznične luči? Na portalu Uswitch se se zakopali med kilometre evropskih prazničnih lučk. Skoraj ga v mestnih središčih ni drevesa, na katerem ne bi žarelo na tisoče lučk, te razsvetljujejo tudi izložbe, mostove, drogove ... Pa ste kdaj pomislili, koliko energije je potrebno za takšno decembrsko pravljico? 

Raziskave kažejo, da božične lučke dodajo k državnim računom za elektriko kar 79 milijonov funtov oziroma skoraj 93 milijonov evrov. Pod črto to pomeni, da praznične osvetlitve precej močno obremenjujejo žepe državljanov in okolje. 

Zavedajoč se tega vpliva so strokovnjaki za primerjavo porabe energije pri Uswitchu primerjali svetlobno moč mest ponoči v božičnem času in v običajnih mesecih. Z analizo nočnih satelitskih podatkov Nase tako Uswitch razkriva, katera evropska mesta porabijo največ energije za božično razsvetljavo.


1. Milano, Italija

Evropsko mesto, ki porabi največ energije za božično razsvetljavo, je Milano. Modno severnoitalijansko mesto v decembru sije 69,25 odstotka bolj kot na predpraznični mesec oktober. Milanske ulice so razsvetljene za adventni čas, praznovanja pa se nadaljujejo vse do januarja. Toda december ni samo božič - to je tudi čas za praznovanje mestnega zavetnika sv. Ambroža. Med 5. in 7. decembrom na ulicah Milana poteka festival, kar prispeva k večji porabi svetlobe v tem mesecu.

Milano

Profimedia

2. Istanbul, Turčija

Največje turško mesto je decembra polno prazničnih luči in praznovanj. Ob veselicah prebivalci v tem času ustvarijo praznično vzdušje pred novim letom. Morda je to razlog, zakaj mesto decembra beleži neverjetno 69,14-odstotno povečanje nočne svetlobe. Čeprav božič tam ni tako veliko praznovanje kot v preostali Evropi, v adventnem času vendarle najdemo številne ulice in restavracije, okrašene s prazničnimi lučmi in okraski.

Istanbul

Profimedia

3. Ljubljana, Slovenija

Slovensko glavno mesto v decembru ustvari za 67,57 odstotka svetlejše noči v primerjavi z oktobrom in ni težko razumeti, zakaj. December je v Ljubljani živahen mesec, z edinstvenimi in abstraktnimi božičnimi lučkami, ki umetelno krasijo mestne ulice. Ljubljanske božične lučke, ki jih je zasnoval umetnik Zmago Modic, so del nenehno razvijajočega se projekta, ki prikazuje nekaj nenavadnih in navdihujočih prizorov, kot so galaksije in geometrijske oblike.

Ljubljana

Profimedia

4. Stockholm, Švedska

Božič v Stockholmu, znanem po ponudbi glögga in medenjakov, osvetli mesto za 49,33 odstotka bolj kot v prazničnih mesecih. Švedska prestolnica preklopi v božični duh sredi novembra, ko je več kot 40 ulic in trgov v središču mesta osvetljenih z okoli milijonom LED luči in drugimi prazničnimi motivi, kot so angelčki in omela.

Stockholm

Profimedia

5. Oslo, Norveška

Božični duh osvetli mesto za impresivnih 48,53 odstotka več kot na druge nepraznične noči v letu. Norveška prestolnica je okrašena z utripajočimi božičnimi lučmi, polno je božičnih tržnic in praznovanj skozi december. Dan svete Lucije obhajajo 13. decembra, 23. december pa je znan kot Lille Julaften ("Mali božični večer"), ko na božičnih drevesih pristanejo še zadnji okraski in lučke. 

Oslo

Profimedia

6. Frankfurt, Nemčija

Nemško finančno središče, posejano z visokimi nebotičniki, je tudi dom vsakoletnega božičnega sejma. Mesto osvetli parke in trge med sredino novembra in začetkom januarja, s čimer moč svetlobe poveča za 42,37 odstotka.

Frankfurt

Profimedia

7. Dublin, Irska

Božične lučke v Dublinu prižgejo že šest tednov pred božičem, kar prispeva k povečanju porabe svetlobne energije za 41,76 odstotka med oktobrom in decembrom. Letos je približno milijon nizkoenergijskih LED žarnic osvetlilo irsko prestolnico, samo na ulici Grafton Street je kar 300.000 luči. 

Dublin

Profimedia

8. Amsterdam, Nizozemska

Kljub nedavnim načrtom mestnega sveta o zmanjšanju obsega in moči praznične razsvetljave Amsterdam še vedno ustvari 40,73 odstotka več svetlobne energije decembra kot oktobra. Ne samo, da so ulice nizozemske prestolnice razsvetljene s prazničnimi lučkami, nove tehnologije so prebivalcem omogočile tudi nakup zunanjih božičnih luči po nižjih cenah kot kdaj koli prej. Tako k decembrski bleščavosti veliko prispevajo tudi prebivalci sami.  

Amsterdam

Profimedia

9. Atene, Grčija

Zgodovine polna prestolnica Grčije v prazničnem času oddaja dodatnih 33,65 odstotka svetlobne energije, čeprav božič ni tako velik dogodek kot v drugih evropskih državah. Dejstvo je, da Atene s 108,01 nanovata svetlobe decembra dejansko ustvarijo največ svetlobne energije od vseh 10 najsvetlejših evropskih mest. Decembra lahko obiskovalci v Atenah občudujejo božične lučke, razpršene po mestu, od trga Sintagma do nenavadne kavarne Little Kook.

Atene

Profimedia

10. Andorra la Vella, Andora

Neodvisna sokneževina Andorra la Vella se je prikradla med 10 najbolj bleščečih mest z 32,52-odstotno rastjo osvetljenosti decembra. Zanimivo je, da mesto proizvede najmanj svetlobe tako oktobra (6,04) kot decembra (8,01) v primerjavi z vsemi drugimi mesti med najsvetlejšo deseterico. Priljubljena smučarska destinacija nudi številne možnosti nočne smuke na osvetljenih progah, ki močno prispevajo k bleščavi. Tam je tudi božični sejem, ki od konca novembra ulice polni s svetlobo in barvami.

 Andorra la Vella

Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta