(TOTI LIST) Ekskluzivno: Pridobili smo selfi, ki ga je z ministrom Hojsom naredil hrvaški policist

Aleš Mejnik
15.02.2021 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Naš policijski minister Aleš Hojs je storil prav, da svoje zasebne poti z mamo iz Ljubljane preko koprskega zemljišča v hrvaško primorje ni pojasnjeval novinarjem. Da "privatnih poti in del minister ne bo pojasnjeval, saj je pri svoji poti upošteval vse veljavne odloke, kar je potrdila tudi policija", je edini možen in logičen odgovor notranjega ministrstva, od katerega neprofesionalni novinarji zahtevajo brezpredmetna pojasnila. Tudi naš dobri novinarski kolega Peter Jančič je lucidno ocenil, da zgodba, po kateri se je minister Hojs na meji odločil, da v prostem času in med epidemijo ne bo šel z mamo na Hrvaško poravnat račune, ker bi moral tam v karanteno, ni za v resne medije, tako slovenske kot hrvaške, ki so sicer poročali o tem nepomembnem mednarodnem dogajanju v Istri. Predvidevanja, da v slovenski policiji še vedno operira stara udba, ki skrbi predvsem za diskreditacije politikov v medijih, so se tako prvič po policijski preiskavi pri ministru Počivalšku spet izkazala za resnična.

Ker se tudi sami nismo želeli ujeti v provincialnost domače medijske scene, smo se v uredništvu Totega lista odločili, da se za pojasnila raje obrnemo na hrvaško notranje ministrstvo. Ne nazadnje se je slovenski notranji minister odpravil na mejo, da bi z mamo in brez diplomatskega potnega lista, torej pod krinko, preveril, kako hrvaška policija v teh epidemiološko zahtevnih časih opravlja svoje delo. A so nam iz Zagreba zgolj sporočili, da Slovenija Hojsovega prestopa meje ni vnaprej najavila, da pa so hrvaški policisti slovenskega ministra na meji prepoznali, kar so zabeležili tudi s fotografijo. "Če želite pridobiti fotografijo in zapisnik dogodka, se obrnite na istrsko policijsko upravo," so nam še odgovorili na hrvaškem notranjem ministrstvu. In res, zapisnik, ki ga v Pulju vodijo pod zaporedno številko 2765/34/2021, smo pridobili v manj kot 24 urah, tako da ga danes že hranimo v našem uredništvu, spodaj pa ga objavljamo v celoti, neprevedenega.

"Navedenog dana hrvatska granična policija zaustavila je osobno vozilo slovenskih registarskih oznaka u kojem su bili slovenski državljanin i njegova majka. Tijekom redovite kontrole utvrđeno je kako isti ne ispunjavaju uvjete za ulazak u RH. Niti muška osoba niti njegova majka nisu imali obavezan negativni test na covid-19. U postupku je došlo do manjih napetosti jer je nazočna majka počela udarati sina torbicom uzvikujući neka objasni kako je on ministar, kako ima diplomatsku putovnicu i kako mu se odmah diže rampa. Granična policija nije posredovala jer nije došlo do napada na policijske službenike već za blaži oblik obiteljskog nasilja. Ispostavilo se kako je muška osoba doista ministar i kako je zbog pritiska majke u jako neugodnom položaju. Pod utjecajem spora s majkom u nekom trenutku čak je zaprijetio našim službenicima da će objaviti naše plaće. Da bi ministru olakšali jako tešku situaciju u kojoj se našao zbog majke, zamoljen je napustiti vozilo. S velikim olakšanjem razgovarao je s pripadnicima granične policije, a službenik Krešimir A. čak je dobio dozvolu ministra za jedan selfi. Ministar je u kraćem razgovoru zamolio kako se ne bi trebalo spominjati njegov pokušaj nezakonitog prijelaza granice i kako će slovenskim medijima objasniti kako je bio na tajnoj misiji kontrole postupaka hrvatskih graničnih organa. Na to su mu službenici PU Istarske napomenuli kako je to lovačka priča, kako mu žele puno sreće i da takva priča u Hrvatskoj nikako ne bi prošla. O događaju su obaviješteni ministri unutarnjih i vanjskih poslova RH. (Slovenski) Ministar i njegova majka vratili su se u Sloveniju, a iz vozila su se povremeno još čuli uzvici majke, a granična policija je čula poslednje riječi ministra, koji je spomenuo Hrvatsku u jako negativnom kontekstu."

Selfi, ki ga je z ministrom naredil hrvaški obmejni policist.
MUP HR
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta