(TOTI LIST) Enotna opozicija napoveduje: Do konca leta še vsaj 18 referendumov!

Refe Rendum
19.07.2021 09:49
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotomontaža: Toti list

Po zadnjem referendumu je bilo še posebno slavnostno v opozicijskih vrstah. Po naših neuradnih, a zanesljivih informacijah so se namreč predstavniki opozicije že dan po glasovanju zbrali v eni od ljubljanskih priznanih restavracij, kjer so najeli večji prostor za zabavo, da bi po nekaj neuspelih poskusih vendarle skupaj proslavili prvi veliki udarec vladi Janeza Janše. Da zadeva ne bi prišla v javnost, naj bi obveščanje potekalo po varnostno preverjenih linijah, kot je Signal, zaprti krog vabljenih pa naj bi bil pripravljen v popolni tajnosti – zanj naj bi poskrbel bivši prvi obveščevalec v državi Damir Črnčec, sedaj svetovalec v stranki LMŠ - že nekaj minut po tem, ko je Državna volilna komisija v nedeljo zvečer razglasila veliko zmago nasprotnikov vladnega zakona.

Kot nam je povedal eden od udeležencev dogodka, ki je želel ostati neimenovan, a njegovo ime hranimo v uredništvu, so bili na dogodku prisotni vsi prvaki opozicijskih strank, nekateri so se čez noč vrnili z dopusta, torej Marjan Šarec, Luka Mesec, Tanja Fajon, Alenka Bratušek, manjkali pa niso niti nekateri vidni predstavniki Desusa in nepovezanih poslancev. Po naših informacijah se je tako v odmaknjenem prostoru restavracije v ponedeljek zvečer stiskalo okoli sto udeležencev slavja, ali so prisotni glede na vse slabšo epidemiološko situacijo nosili maske, pa nam ni uspelo izvedeti.

Po uvodnem nagovoru, da so na pravi poti in da jih sedaj ne bo nihče več ustavil, ki sta ga prispevala predsednica Socialnih demokratov in koordinator Levice, se je debata ob pijači, hrani in dobri glasbi med prisotnimi še posebej razvnela okoli vprašanja, kdo je bil tokrat najbolj zaslužen za referendumski uspeh. Medtem ko je Bratuškova hvalila nastop svojega generalnega sekretarja na soočenju TV Slovenija, ko je glede pitne vode omenjal predvsem Madžarsko in tamkajšnjega premierja Viktorja Orbana, tako nam je vsaj povedal naš vir, je Šarec izpostavil poslance svoje stranke, češ da so se ves čas borili za pitno vodo, tudi tako, da so se sončili ob rekah in jezerih.

A vsi niso bili podobnega mnenja. "Bistveno premalo smo se pojavljali med ljudmi, ti, Marjan, bi lahko vsaj kak štos povedal v kampanji. Ali pa pripravil skeč o vodi. Lahko bi vpletel Zdravca in njegovo prleško vodo. Nekaj pač, zaspali smo, nismo izkoristili priložnosti," naj bi bil Šarcu navrgel najbolj izpostavljeni med nepovezanimi Igor Zorčič in si za to prislužil tudi nekaj žvižgov podpornikov stranke LMŠ. "No, pa dajmo, preštejmo se. Na referendumu je proti vladi glasovalo skoraj 700 tisoč ljudi, koliko pa je nas, 42? 43? 44?" se je v tistem trenutku opogumil in začel izzivati še vodja poslancev upokojenske stranke Franc Jurša. Da naj si nikakor ne pripne vseh zaslug in da naj ne izsiljuje z glasovi, sta ga nemudoma ustavila Fajonova in Mesec, kar naj bi njuna tabora pospremila z nekaj glasne podpore.

Ko so se strasti pomirile, so prisotni vendarle prišli do zaključka, da bi bilo sedaj bolje kot na novo konstruktivno nezaupnico, s katero bi se spet osramotili pred slovensko javnostjo, staviti na izid zadnjega referenduma. Predlog so izglasovali s skorajda plebiscitarno večino in se zavezali, da bodo do konca leta pripravili še vsaj 18 referendumskih pobud. "S tem bomo aktivirali levo orientirano volilno telo, pritisnili na vlado ter brez težav in stroškov dobili naslednje volitve," je bila prepričana Bratuškova. "Ampak kako? Zadnji referendum je dobila civilna družba s pomočjo mladih, ki je proti političnim strankam, mi smo se samo prišlepali na to zmago," se je zaslišalo iz občinstva.

V dvorani je takrat, kot nam je povedal naš vir, nastala smrtna tišina, brezupne poglede pa so na srečo presekali natakarji, ki so ravno v tistem trenutku na mize položili ribje specialitete. "So iz sladke ali slane vode?" je zanimalo predsednika upokojenske stranke Ljuba Jasniča ...

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta