(TOTI LIST) Epski spopad golobov in sokolov. Gospod Janša, kdo je torej večji car?

Toti list
25.01.2022 13:05
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Po tem, ko je Robert Golob v sinočnji oddaji Studio City vnaprej zavrnil sodelovanje z Janezom Janšo in člani njegove koalicije, se je danes na to odzval premier s tvitom, v katerem je zapisal: "Golobi brskajo po mestnem smetišču, otroci in bogati sprehajalci jih krmijo v parkih… - in zato golobi verjamejo, da je tudi nebo njihovo. Dokler ne pride sokol." Dodal je, da gre za švicarsko basen.

V uredništvu Totega lista se s premierjem, kot vedno, v celoti strinjamo, da golobi v bitki s sokoli načeloma nimajo večjih možnosti. Kljub temu pa predsednika vlade prijazno obveščamo, da njegova samozavest ni nujno upravičena in da primerjava, četudi vzeta iz basni, ni vedno najustreznejša, čeprav vemo, kam je ciljal.

Velika Britanija, denimo, je med drugo svetovno vojno uporabila več kot četrt milijona golobov, večinoma v povsem vojaške namene. Kar 32 zavezniških golobov je dobilo najvišje živalsko priznanje, medaljo Dickin, ki jo pogosto imenujejo "Viktorijin križec za živali". 

Wikipedia

Medalja (na zgornji fotografiji), prejel jo je golob Royal Blue, je bila vzpostavljena leta 1943 na predlog Marie Dickin za živali v drugi svetovni vojni - za "vidno galantnost ali predanost dolžnosti med služenjem s katero koli vejo oboroženih sil ali enot civilne zaščite".

Profimedia

Sokola pa je golob, denimo, popolnoma ponižal v znamenitem risanem filmu Pogumni Valiant, ki je v slovenske kinematografe prišel leta 2005. Tako so zapisali na spletni strani Koloseja: "Evropo pretresa 2. svetovna vojna in edini način komunikacije med francoskimi uporniki in zavezniki so golobi pismonoše. Svoj delež želi prispevati tudi golob Valiant, ki pa zaradi svoje nerodnosti in dvomljivih orientacijskih sposobnosti ni ravno najbolj primeren kandidat za to vlogo. Kljub vsemu mu uspe postati član elite in kmalu je prav od njegovih spretnosti in znanja odvisna usoda vojne, zato mora Valiant preseči predsodke in dokazati, da nista pomembna velikost in lepota, temveč predvsem srce in značaj."

Profimedia

Drobni Valiant je v risanem filmu deklasiral mogočnega sokola, generala Von Talona. Njegovo sporočilo, ki ga je uspel prinesti v Veliko Britanijo, je omogočilo spremembo načrtov glede zavezniškega izkrcanja v Normandiji. Tudi v risanki golobi prejmejo medaljo Dickin.

Živali med drugo svetovno vojno so rešile na tisoče zavezniških življenj, med njimi so k temu največ prispevali prav golobi. Med letoma 1943 in 1949 so namreč podelili 54 teh odlikovanj - največ, 32, so jih prejeli prav golobi. Med prejemniki je še 18 psov, trije konji in mačka. Sokolov ni med prejemniki.

Gospod Janša, kdo je torej večji car?

P.s.

Prav tako pa premier ne bi smel pozabiti, da je golob simbol miru, da je podoba Svetega Duha, da ima v pravljicah izrazito pozitivno vlogo, povsod v razvitem svetu je simbol sreče in miru, in, nenazadnje, je simbol - Maribora.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta