(TOTI LIST) Janez Janša v največjem sporu s Cerkvijo po osamosvojitvi

Ztanislav Sore
22.03.2021 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Kar se je po tihem napovedovalo, se je tudi uresničilo. Po tridesetih letih več kot odličnega sobivanja in sodelovanja je počilo med Cerkvijo in Janezom Janšo. Vzrok? Cepljenje s cepivom AstraZenece. "Od sporočila Slovenske škofovske konference, naj se katoličani ne cepijo s cepivom AstraZenece, ker je izdelano na etično sporen način, ni minilo niti 24 ur, ko se je predsednik vlade Janez Janša cepil prav s tem škodljivim cepivom. To je v cerkvenem vrhu izzvalo ne samo začudenje in zaprepadenost, pač pa tudi povsem jasne obsodbe, uperjene naravnost v premierja. Lahko vam povem, da med škofi ni bilo malo niti pobud, naj se Janšo nemudoma ekskomunicira iz RKC," nam je zaupal visoki predstavnik Cerkve, ki pa ni bil Tadej Strehovec.

Fotomontaža po delu Izgon iz raja (Charles-Joseph Natoire)

Da gre za zaušnico, kakršne od SDS niso prejeli že desetletja, je ocenjeval tudi eden od bolj izpostavljenih predavateljev na ljubljanski teološki fakulteti in dodal, da so bili takšnih nizkih udarcev deležni zgolj od komunistične partije. "Janšo bi bilo treba nemudoma nagnati, tako kot je Bog izgnal Adama in Evo iz raja," je še pribil naš vir. Svoje jeze in razočaranja nad početjem najvplivnejšega slovenskega politika ni mogel krotiti tudi eden od najbolj priljubljenih teologov iz Maribora. "Premier ima srečo, da nismo v srednjem veku, saj bi ga inkvizicija v nekaj urah spražila na grmadi. Tega, da si je v telo vbrizgal celice splavljenih otrok, ne bomo nikoli pozabili," so mu po licih drsele solze, ko smo se ob koncu tedna srečali pred mariborsko župnijo, da bi posneli pogovor, na kar pa naš sogovornik na koncu ni pristal.

Politični analitiki ocenjujejo, da bo nova fronta, ki si jo je odprl s svojim nespametnim početjem, Janši zagotovo najbolj škodovala. "Mediji, nevladne organizacije, kulturniki in vsi ostali, proti katerim je sprožil križarsko vojno, so mala malica v primerjavi s tem, kar ga sedaj čaka. Proti sebi bo imel obrnjeno armado pravih križarjev, ki so si izkušnje nabirali skozi stoletja, nazadnje pa vsakokrat, ko se je želelo pri nas urediti položaj istospolnih parov. Pa veste, da so bili uspešni," nam je pojasnil analitik Tomaž Majer. Janševega ravnanja v zvezi s cepljenjem sicer ne razume, saj je imel premier v Cerkvi najmočnejšega podpornika od osamosvojitve dalje. "Predvidevamo lahko, da se bo Cerkev zdaj bolj obrnila proti NSi, a le v primeru, če bodo krščanski demokrati izvolili novega predsednika, ki pa seveda ne sme biti Ljudmila Novak. Ne gre namreč pozabiti, da se je tudi Matej Tonin cepil s spornim cepivom in ob tem še izjavil, da je, citiram, 'vesel, da je končno prišel ta dan'. To je prav neverjetno prilivanje bencina na ogenj ob najhujšem sporu politične desnice s Cerkvijo na Slovenskem," ocenjuje Majer.

Prvi ukrep, ki ga je Cerkev že sprejela in tudi sporočila stranki SDS, je, da Janša ne bo smel sodelovati na sveti maši za domovino, ki bo 24. junija v ljubljanski stolnici. Ta prvi in zelo boleči udarec prihaja prav ob 30-letnici osamosvojitve Slovenije, ki jo bomo proslavljali junija.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta